REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Dieta eliminatorie, utilă celor care suferă de alergii alimentare

Dieta eliminatorie, utilă celor care suferă de alergii alimentare

Replica API 16 aprilie 2021 | 00:00 737

Intoleranțele și sensibilitățile alimentare sunt frecvente, afectând între 2-20% dintre persoanele din întreaga lume. Dieta eliminatorie este standardul de aur pentru identificarea intoleranțelor alimentare, a sensibilităților și a alergiilor de cauză alimentară.

Sursă foto: Shutterstock

Ce este dieta eliminatorie?

O dietă de eliminare implică scoaterea din alimentație a unor ingrediente pe care o persoană bănuiește că organismul nu i le poate tolera bine. Apoi, aceste ingrediente sunt reintroduse pe rând, iar persoana e atentă dacă încep să apară anumite reacții.

O astfel de dietă durează 5-6 săptămâni și este indicată pentru a ajuta persoanele cu intestin sensibil, intoleranțe sau alergii alimentare să identifice care alimente contribuie la simptomele pe care le au. În acest fel, o dietă eliminatorie poate ușura simptome precum balonare, gaze, diaree, constipație și greață, scrie doc.ro.

După ce a fost identificat cu succes un aliment pe care corpul nu îl poate tolera în mod adecvat, persoana poate elimina acel aliment din dietă pentru a preveni orice simptome incomode în viitor. Există multe tipuri de diete de eliminare, care implică toate consumul sau evitarea anumitor tipuri de alimente.

Cu toate acestea, dacă o persoană suferă de o alergie alimentară diagnosticată sau suspectată, atunci ar trebui să încerce dieta eliminatorie doar sub supravegherea unui medic. Reintroducerea în meniu a unui alergen alimentar poate declanșa o afecțiune periculoasă numită anafilaxie. Simptomele unei alergii includ erupții cutanate, urticarie, umflături și dificultăți de respirație.

Care sunt etapele unei diete eliminatorii?

Dieta eliminatorie are două etape: a eliminării și a reintroducerii.

Faza eliminării

Această etapă implică scoaterea din meniu a alimentelor pe care persoana le suspectează ca fiind factorii care declanșează simptomele pentru o perioadă scurtă de timp, de obicei 2-3 săptămâni. Nu se vor mai consuma alimentele pe care persoana le bănuiește că nu sunt tolerate bine de organism, și nici alimentele care sunt cunoscute în general pentru că provoacă simptome incomode.

Unele dintre aceste alimente includ nucile, porumbul, soia, lactatele, citricele, solanaceele, grâul, alimentele care conțin gluten, carnea de porc, ouăle și fructe de mare.

În timpul acestei faze, persoana afectată își poate da seama dacă simptomele au legătură cu ceea ce mânca sau cu altceva. Dacă simptomele rămân în continuare după îndepărtarea alimentelor timp de 2-3 săptămâni, este indicat să se ceară sfatul medicului.

Faza de reintroducere

În această etapă, alimentele eliminate vor fi aduse treptat înapoi în dietă. Fiecare grup de alimente trebuie introdus individual, timp de 2-3 zile, în timp ce persoana este atentă dacă apar simptome. Unele simptome de urmărit includ erupțiile cutanate și modificări ale pielii, durerile articulare, durerile de cap sau migrenele, oboseala, tulburările de somn, modificări ale respirației, balonarea, durerile de stomac sau crampele abdominale.

Dacă nu apar simptome în perioada în care este reintrodusă o altă grupă alimentară, se poate presupune că aceasta nu era vinovată de efectele negative și pacientul poate trece la următoarea grupă alimentară.

Întregul proces, faza de eliminare plus faza de reintroducere, durează aproximativ 5-6 săptămâni. Dacă persoana intenționează să scoată din meniu mai multe grupe de alimente, e indicat să ceară sfatul medicului de familie sau al unui dietetician acreditat, deoarece eliminarea a prea multe grupe alimentare poate provoca un deficit nutrițional.

Ce se poate mânca în timpul unei diete de eliminare?

Când se urmează o dietă de eliminare se pot consuma fructe, cu excepția citricelor, legume, dar nu solanacee (cartof, vânătă, ardei gras), leguminoase, pește și alte tipuri de carne, lapte vegetal, grăsimi sănătoase (ulei de măsline, ulei de in etc.), apă și ceaiuri de plante, precum și condimente.

Ce beneficii are o dietă eliminatorie?

Dieta eliminatorie poate fi utilă nu doar pentru persoanele care suferă de alergii alimentare, ci poate avea beneficii și în cazul altor afecțiuni, precum sindromul intestinului iritabil sau eczemele.

Poate reduce simptomele sindromului intestinului iritabil

Mulți oameni consideră că o dietă de eliminare ușurează simptomele acestei afecțiuni, cum ar fi balonarea, crampele stomacale și flatulența. Într-un studiu¹ efectuat pe 150 de persoane, participanții au urmat fie o dietă eliminatorie care exclude alimentele declanșatoare, fie o dietă fals eliminatorie care exclude același număr de alimente, dar nu și cele legate de simptomele deranjante. Persoanele care au urmat dieta de eliminare efectivă și-au redus simptomele cu 10%, iar cei care au respectat cel mai bine dieta au redus simptomele cu până la 26%.

Poate ajuta pacienții cu esofagită eozinofilă

Esofagita eozinofilă este o afecțiune cronică în care alergiile declanșează inflamația esofagului, creând dificultăți la înghițirea alimentelor uscate și dense și crescând riscul de sufocare. Multe studii au arătat că dietele de eliminare sunt eficiente pentru ușurarea simptomelor acestei boli. Într-un studiu efectuat pe 146 de pacienți cu esofagită eozinofilă, peste 75% dintre aceștia au prezentat semnificativ mai puține simptome și mai puține inflamații printr-o dietă de eliminare.

Poate reduce simptomele de ADHD

O analiză care a investigat 20 de studii care au restricționat anumite alimente pentru a ușura simptomele ADHD precizează că dietele de eliminare au contribuit la reducerea simptomelor ADHD în rândul copiilor sensibili. Cu toate acestea, copiii nu trebuie să urmeze o dietă de eliminare decât dacă sunt supravegheați de medic. Dieta elimiantorie restricționează numeroși nutrienți esențiali, care sunt importanți pentru copiii în creștere, iar restricțiile pe termen lung le-ar putea împiedica dezvoltarea.

Poate îmbunătăți afecțiunile pielii, cum ar fi eczema

Eczema include un grup de afecțiuni ale pielii care se manifestă ca piele roșie, crăpată și inflamată, cu mâncărime. Există multe cauze diferite ale eczemei, dar mulți oameni consideră că anumite alimente le pot agrava simptomele. Mai multe studii au descoperit că dietele de eliminare pot reduce simptomele eczemei.

Poate reduce migrenele cronice

Milioane de persoane din întreaga lume suferă de migrene cronice. Cauzele migrenelor sunt încă neclare, dar studiile au arătat că inflamația ar putea fi un factor declanșator al bolii. O dietă de eliminare înlătură alimentele care provoacă inflamații și s-a demonstrat că poate reduce migrenele cronice. Într-un mic studiu, 28 de femei și doi bărbați cu migrene frecvente au urmat o dietă de eliminare timp de șase săptămâni, ceea ce a contribuit la reducerea numărului de atacuri de cefalee în acest timp de la nouă la șase.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920