REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.3° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Directorul Șantierului Naval 2 Mai, pensionar militar cu 9 terenuri și 7 case

Directorul Șantierului Naval 2 Mai, pensionar militar cu 9 terenuri și 7 case

Andreea POPA 21 iulie 2023 | 00:00 5714

Doru Jianu este probabil cel mai longeviv director de stat din Constanța, după 16 ani la conducerea Șantierului Naval Mangalia (Militar), iar din 2022 la cea a Șantierului Naval 2 Mai SA. Figură extrem de discretă, Jianu este și un om foarte bogat. Pensionar militar de câțiva ani, directorul general al societății prin care statul român administrează participația majoritară la Damen Shipyards Mangalia are 16 case și terenuri, sute de mii de lei în conturi, afaceri în agricultură și venituri frumoase din chirii.

Directorul santierului Naval 2 Mai, pensionar militar cu 9 terenuri si 7 case
Doru Jianu are 56 de ani, iar din mai 2022 este directorul general al Șantierului Naval 2 Mai SA Mangalia, compania deținută de Ministerul Economiei, prin care statul român administrează pachetul majoritar de acțiuni de 51% din Damen Shipyards Mangalia. Asta după ce a fost director general al Șantierului Naval Mangalia (Militar) încă din 2007.

Cum România nu are însă niciun cuvânt de spus în managementul șantierului din Mangalia, care este controlat exclusiv de olandezii de la Damen, rolul directorului general este acela de a supraveghea mărunțișurile rămase, precum diverse servicii pentru un dezvoltator imobiliar chinez din zonă și alți antreprenori locali. Asta, după ce Damen a suspendat în 2022 lucrările pe șantierul societății de stat partenere.   

Potrivit ultimei declarații de avere, depuse în iunie 2023, Doru Jianu este un om avut. Directorul general al Șantierului Naval 2 Mai este proprietarul a 9 terenuri, din care două agricole totalizând 7 hectare în comuna Brastavățu din Olt, două intravilane de 3.600 mp în aceeași localitate și cinci terenuri intravilane cu o suprafață totală de aproape 9.500 mp în Mangalia.

Zeci de mii de lei din chirii și arende

În plus, Jianu deține și 7 case, apartamente și spații comerciale: un apartament în Mangalia și unul în Constanța (cumpărat chiar în 2022), o casă în Mangalia și una în Brastavățu, precum și trei spații comerciale în Mangalia.

Directorul Șantierului Naval 2 Mai are trei mașini (două Volkswagen și un Logan) și ține în bănci 611.000 lei și 20.000 de euro. Doru Jianu a încasat în ultimul an 56.000 lei pe baza contractului de mandat la Șantierul Naval 2 Mai SA, la care se adaugă 2.400 lei din chiria unui apartament și 16.800 lei din închirierea unui imobil. În plus, Jianu câștigă o pensie militară de stat de 4.500 lei pe lună și a mai obținut 20.790 lei din arenda unui teren agricol.

Veniturile familiei sunt completate de salariul de 35.000 lei încasat într-un an de soția sa, Lidia Jianu, de la Spitalul Clinic de Recuperare Eforie Nord, plus trei chirii totalizând 37.200 lei.

Directorul santierului Naval 2 Mai, pensionar militar cu 9 terenuri si 7 case

Cea mai slabă cifră de afaceri din ultimii 18 ani

Șantierul Naval 2 Mai SA a raportat pentru 2022 cea mai slabă cifră de afaceri din ultimii 18 ani, respectiv 1.913.951 lei. Aproape jumătate față de 2021, când societatea de stat înregistra un business de 3,3 milioane lei. În schimb, profitul net a crescut de la 14.325 lei în 2021 la 23.462 lei în 2022, cu un număr de 8 angajați, precum și datorii totale de 281.529 lei.

Pe lângă directorul general Doru Jianu, Șantierul Naval 2 Mai SA este condus și de un Consiliu de Administrație numit politic de conducerea Ministerului Economiei. Acesta se bazează pe personaje fără nicio legătură cu domeniu naval, care primesc mandate provizorii de câte 4 luni, prelungite periodic, până la înlocuirea lor cu alte sinecuri politice. La Adunarea Generală a Acționarilor de pe 25/26 iulie 2023 urmează, astfel, să fie numiți în CA-ul șantierului Viorel Beleuzu, Emilia Mirela David și Luminița Vlădescu.  

Directorul santierului Naval 2 Mai, pensionar militar cu 9 terenuri si 7 case

Damen Shipyads Mangalia angajează 227 de oameni

Pe de altă parte, Damen Shipyards Mangalia pare să-și revină după o perioadă extrem de complicată, marcată de concedierea a sute de angajați și lipsa comenzilor, pe fondul pandemiei. Șantierul din Mangalia este cel mai mare din România și din portofoliul Damen și unul dintre cele mai mari din Europa, dar incertitudinile sale i-au adus la exasperare pe angajații care au protestat în mai multe rânduri împotriva conducerii, atât la Mangalia, cât și în București.

Compania a raportat pentru 2021 afaceri de peste 552 milioane lei și pierderi de 78 de milioane de lei, în revenire după un an 2020 dezastruos, când declara afaceri de 88,5 milioane lei și pierderi de 108 milioane lei. Societatea cu 1.907 angajați la nivelul intervalului amintit nu a făcut încă publice situațiile sale financiare pentru 2022.

Totuși, Damen Shipyards Mangalia anunța în iunie 2023 că angajează 227 de oameni, ceea ce sugerează o revigorare a afacerilor și existența unor comenzi noi, pentru care are nevoie de angajați.    

   

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Comentariu??? Se mai poate spune ceva? Adică da! Cum vine chestia asta??? Directorul este atât de bogat încât are profituri care depăsesc de 'N' ori, as putea spune, venitul şantierului? Serios?????
0
0
Cam slabuț, se putea și mai bine. Mult mai bine.
1
0
Dumnezeu sa va lumineze mintea si sa fiti sanatosi, va pricepeti sa fiti rai exact atunci cand trebuie. Ce vina au copii acestui om , ce vina are nevasta lui?BOGDAN furnizezi doar informatii de p*****a calitate, tatal acestui om nu a fost pompier, nu a turnat pe nimeni si niciodata nu a locuit in Mangalia, iar Doru Jianu nu locuieste la vila pe Rozelor. Inteleg ca functia de director al SN 2 Mai este una f ravnita dar a se ajunge pana a ataca familia cuiva (copii, nevasta, parinti) mi se pare ceva de noaptea mintii. Sa fiti sanatosi. As fi vrut aceiasi vehementa si in ceia ce priveste activitatea edilului din oras, dar se pare ca toata lumea este multumita. Doamne Ajuta
3
0
Dom Profesor esti pregatit?..,ai nevoie de un rucsac cu ceva schimburi…pe c*rând
2
1
Locuieste la vila pe strada rozelor in mangalia … mai are alte 2 apartamente in mangalia ! Unul pe soseaua constantei , altul la gara ! Are foarte multi bani cash furati de pe santier ! Are 2 baieti care isi scapa sapunul la baie ! Nevastasa e cam dacia 1300 gaz ! Tatal lui fost pompier , stropitor cu renune ! A bagat multa lume din mangalia la belele ! Omu vorbeste aiurea de toata lumea din mangalia … zice ca ce atata beinur si etc !
1
5
sfinte parinte ,nu mai sustine aceasta specie de distrugatori de neam si tara pentru ca te vor crucifica ,inclusiv si decizator ,fratii tai pe care ii sabotezi pt interesul personal
0
1
ce mai de rahat firma olandeza !!
2
0
Are profilul candidatului ideal pentru a fi primar,Constanta sau Mangalia,nu conteaza unde !
3
2
Damen,for reference ..sa descurcat Ognef Egmond Dan,a vorbit cu fratii Stâlpeanu si fac ei pe banca ptr el…
3
2
Santierul traieste din comenzile date de statul roman. In conditiile un care acest stat lucreaza cu cel mai mic pret de achizitie la ofertare, santierul n-are nicio sansa, pe hartie, fata de straini. In Ro trebuie sa importi tot, tabla , electrozi, forta de munca, curentul e aberant de scump, in conditiile in care il cumperi de la traderi de apartament, fara sa ai o predictibilitate pe 1 an, minim. Viata e grea pentru industrie si colac peste pupaza, mai ai si consilii de administratie pline de neica nimeni, prieteni de partid, ciobani, secretare cu buza rece, avansate la consiliere si directori.
6
1
Cu spaguta se ia si masinuta, ca doar nu din salariu ai atatea.
10
2
Tineti pensionarii la stat degeaba ca tineretul pleaca oricum la munca afara
11
1
denumita cica romania
7
6
Binganeste tot santierul !
3
1
nu am inteles niciodata de ce statul si institutii ale statului fac afaceri in capitalismul nostru original de dambovita ? capitalism nu inseamna ca toate afacerile sunt private si statul doar controleaza si reglementeaza dupa modelul anglosaxon mai ales dar nu numai ? eu asa stiam; modelul francez care este dat ca exemplu adesea este unic in multe privinte singurul cu presedintie puternica dupa modelul rusiei, chinei, romaniei comuniste si romaniei postcomuniste !, etc
2
1
Din astia avem si noi prin ANR, in fruntea clasamentului Baronul din Giurgiu. Cu spaguta se ia casuta !
12
1
Este omul care a furat în liniște cel mai mult de acolo. A dat tot la fier vechi. Are terenuri si alte imobile cu nemiluita, este cel mai potrivit pentru împușcarea in fata multimii pentru sabotaj si subminarea economiei naționale. De asta avem nevoie de partide de extrema fie dreapta fie stanga
12
1
Eu sa ia și papagalul asta ce o sa iau și eu...paltonul cu patru scanduri
5
1
Stropeste tot ce se intampla pe santier ! Omu vorbeste aiurea de toti sefii , zice ca sunt spagari … angajatii , colegii lui , ii sapa ! Omu e binganitor ! 0785 309 260 !
4
2
banii tarii bagata in datorii sunt transferati legal! la persoane politice,simpatizanti care cotizeaza!salariatii ,pensionari care muncesc din greu si care au muncit o viata se tarasc de pe o zi pe alta si asteapta imprumutul CAR sa si plateasca medicamentele!
9
1
Este bine in conducerea daca Ognef Egmond Dan un director venit de mai putin de un an in Mangalia incearca pe la cunostinte gen Bari sa isi lase niste borsete doldora ,de frica ca a auzit ca va fi vizitat in curand de niste autoritati si nu poate justifica numerarul de acasa…in curand…
13
1
Din salariu de ofiter al Armiei Romane sa faci atata avere , inseamna ca este extraordinar de bine in Romanica! Oameni pusi politic pe functii! Chiar nu se gasea un inginer navalist in tot judetul Constanta!?
29
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272