REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.4° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Dobre: Voucherele de vacanță din privat sunt bune, dar nu este momentul prielnic

Dobre: Voucherele de vacanță din privat sunt bune, dar nu este momentul prielnic

Victor ROTARU 12 mai 2023 | 00:00 2353

Eugen Țapu-Nazare, senator din partea PNL, este inițiatorul propunerii legislative prin care circa 4,2 milioane de salariați din sectorul privat vor beneficia de vouchere de vacanță, cuantumul fiind similar cu cel oferit salariaților din sectorul bugetar. Mulți văd această inițiativă cu ochi buni, eliminându-se discrepanța creată între angajații sectorului public și cel privat, însă, există voci care au și ceva de contestat. Mircea Dobre, fost ministru al Turismului, a declarat pentru Replica faptul că propunerea nu este rea, în schimb, momentul implementării acesteia nu este unul prielnic, peste tot vorbindu-se de gaura din buget. 

Dobre: Voucherele de vacanta din privat sunt bune, dar nu este momentul prielnicMircea Dobre

Eugen Țapu-Nazare este inițiatorul propunerii legislative prin care peste 4 milioane de salariați din sectorul privat vor beneficia de vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 de lei/an/salariat, similar cu salariații din sectorul bugetar. Senatorul PNL de Neamț a efectuat o vizită de lucru în Constanța, unul dintre cele mai atractive orașe din țară din punct de vedere turistic declarând în cadrul conferinței de presă: „Am pornit pentru a elimina aceasta discriminare dintre cele două sectoare. Ponderea în PIB a turismului din România este de 2.9%, în condițiile în care în UE sunt state care au 4% și chiar 10%. Costul fiscal pe salariat este cel mai mic din toată Europa. La baza acestei legi stau foarte multe studii și analize.”  

Dobre: Să nu vină cu vouchere de vacanță și apoi cu un TVA de 19% 

Contactat de către reporterii de la Replica, Mircea Dobre, fost ministru al Turismului, a transmis faptul că nu este un lucru rău această inițiativă, în schimb, situația economică a României nu prea permite acest lucru: „Nu este un lucru rău, dar trebuie să ne gândim la situația actuală a economiei naționale, pentru că după cum vedem și știm, sunt destul de mari repercusiuni în ceea ce privește economia națională și mai ales partea financiară, în special cea a bugetului de stat. Guvernul a venit cu o ordonanță de urgență, cu reducerea numărului de posturi pe secretar de stat, reducere de cheltuieli, ce au ei în cap să facă. Să nu vină cu vouchere de vacanță și apoi să vedem că se vor întâmpla alte lucruri în ceea ce privește domeniul HoReCa, un TVA de 19% și să zică că ne-au dat vouchere. Atunci toată această măsură este egal cu 0. Privatul poate oferi vouchere de vacanță doar că salariatul plătește 10% din venit, ca impozitare. Este pe aceeași metodologie ca tichetele de masă. Există posibilitatea oferirii de vouchere, conform legii. Este ordonanța de urgență pe care eu am făcut-o în 2017 când eram ministru și această variantă există de atunci, cu această condiție de a plăti 10%. Într-adevăr, privatul dă de la el, cum dă și tichetele de masă. Cei care vor să introducă acum, vor să introducă prin prisma faptului să ia bani dintr-o parte a bugetului statului și să acorde această favoare angajatorului. Mie îmi e că este cu două tăișuri aici, în actuala situație. Poate că mai încolo, situația economiei naționale ar putea să fie mult mai bună și lucrurile să fie mult mai ușor de implementat.

Dobre: Voucherele de vacanta din privat sunt bune, dar nu este momentul prielnic

Referitor la turism, acesta va fi ajutat de către oferirea acestor vouchere, fiind multe studii care au arătat „ajutorul” oferit de vocherele de vacanță oferite sectorului public: „Când eram ministru, și am acordat acele vouchere, lumea spunea că vor crește prețurile, că nu știu ce se va întâmpla... Pe studiul făcut de cei de la Academia de Studii Economice se specifică faptul că se întorc cu 30-40% mai mult decât banii cheltuiți de sectorul public. Este și normal, pentru că la mare sau la munte, unde se duce turistul român, mai cheltuie și altceva decât voucherul de vacanță, ceea ce este un lucru foarte bun pentru economie, se încasează mai mulți bani la buget. Din punct de vedere al turismului, este economie de piață. Românul are de unde să-și aleagă. Este strict problema turismului român unde își alege să-și petreacă vacanța sau weekendul. Dezvoltarea este strict a operatorului economic, cel care deține structura de primire turistică, dacă investește sau nu, este strict problema lui.”, a transmis Mircea Dobre.   
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mariti salariile sa mearga lumea in concediu unde vrea , bulgari , turci,greci ,spanioli.S-a saturat lumea de mizeriile bagate pe gat in tara , pe bani dd la buget.
4
0
ba tzapule,mmortii mamicii tale,voucherele trintorilor sunt platite de noi!!! care nu avem vouchere,a crescut pretul la un hotel de cacao din slanic moldova mai mult decit in centrrul Amsterdamului.Din cauza asta! Asa ca eu nu mai dau bani la turism in tara sa cistige bulgarii,si voi mutati banul dintr.un buzunar in altul,dar nu veti cistiga nimic iar bugetarii voucheristi mocangii parizeristi nu fac consumatie la circiumile voaste,asa ca o sa o luati in buba!
7
1
IAR APARE NEICA NIMENI ASTA DE DOBRE JUNIOR PRIN PRESA?AI TRAIT IN UMBRA LUI TAICATU,TU NU FACI NICI CIT O CEAPA DEGERATA.DUTE BAI ASISTATULE LA MUNCA.DACA TI DA TACTU DRUMU SINGUR PE STRADA TE RATACESTI CU G P S IN FATA.RUSINE.
11
0
voucherele de vacanta trebuie sa fie un mod de compensare pentru angajati privat/stat daca exista profit!Sunt companii de stat care nu au profit iar contribuabilii le platesc voucherele!!Mai mult profit aduc pensionarii fiindca merg sa faca cumparaturi pt. ei dar si pt. nepoti:))
7
2
De ce nu este bine imbuibatule? Nu ti a lasat tactu niciun hotel si nu o sa ai profit? La cat ati profitat tu cu tactu de pe urma statului de v ati facut miionari, nu ma asteptam sa te opui. Mars la lada de gunoi a istoriei!
13
1
privatul nu da de la el, da din ce au produs salariatii. in conditiile in care cheltuielile cu salariatii, masini, combustibili, etc ajunge la 40%, iar 60% merge in buzunarul patronului, nu vad de ce nu ar putea da. comparativ cu firmele de afara, ale noastre sint niste fleacuri din care se jupoaie salariatii: dotare p*****a, tehnologii ioc, salarii sula. dar dam ajutoare de stat, adica tot di banii nostri.
12
1
Eu sânt bugetar dar ar fii bine să se de-a și la privat
6
3
Bine ca sunt in regula toate achizitiile dubioase pe care le face statul, dar cand vine vorba sa se mai egalizeze niste drepturi SI pentru cei de la privat comentati voi, parlamentarii.
12
1
salarii normale, nu pomeni cu destinatie " hotelurile noastre"! Ce faceti voi, incurajati turismul, asta rste motorul economiei? Numai la mangle va sta mintea!
13
1
Pai daca este gaura in buget, taiati-le si pe cele de la stat! De ce trebuie sa fie discrepanta asta intre salariatii de la privat si cei de la stat, cei de la privat nu traiesc tot in Romania?
21
6
Mirciulik este valetul meu si eu l-am inventat. Pe el si pe Fagadau trebuie sa-i pupati ca ca ei nu mai gasiti.
7
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468