REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

DOLIU ÎN PNL. A MURIT MORTUL

DOLIU ÎN PNL. A MURIT MORTUL

Replica API 26 februarie 2014 | 00:00 288

Antonescu îşi face harakiri

Antonescu îşi face harakiri

Crin Antonescu şi-a scurtat agonia în USL. A anunţat, ieri seară, că, după 3 ani şi 20 de zile, pactul Uniunii Social Liberale a luat sfârşit, iar toţi miniştrii, secretarii de stat etc. ai PNL îşi vor prezenta miercuri, ora 12.00, demisiile. După mai multe zile de dezmăţ politic, piperat cu declaraţii care mai de care mai exclusiviste, liberalii au ajuns la concluzia că nu mai doresc să fie "a cincea roată la căruţă". Potrivit vicepreşedintelui PNL, senatorul Puiu Haşotti, PNL nu a părăsit Guvernarea, ci a fost dat afară. Afirmaţia a fost făcută înaintea şedinţei Delegaţiei Permanente a partidului; după dezbateri şi votul care a consfinţit ceea ce se ştia de mai multă vreme - că USL a murit, trăiască USD! (PSD+UNPR+PC) - liberalii au părut veseli, însă au evitat să facă declaraţii în faţa camerelor de luat vederi, cu unele excepţii, între care şi fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, care a apreciat ca pripită decizia ieşirii de la Guvernare. Şi, în fine, a urmat conferinţa de presă a lui Crin Antonescu, alături de colegii săi - Klaus Iohannis, miniştrii liberali (mai puţin Mariana Câmpeanu, care din motive de sănătate nu a fost prezentă) etc. În afară de preşedintele PNL, care a părut că înfloreşte odată cu decizia ieşirii de la Guvernare, sens în care a făcut glumiţe la adresa lui Victor Ponta, a "prietenilor" de la Antena 3 şi aşa mai departe, ceilalţi liberali prezenţi în sala unde a avut loc conferinţa au avut feţe "căzute", semn că ultimele zile i-au "stors" de vlagă. Evident, Antonescu a ţinut să sublinieze că regretă ruperea USL, acest proiect în care, a spus el, a crezut. Ulterior, regrete faţă de "mortul" USL şi-a exprimat şi senatorul constănţean Haşotti. Cu regrete sau fără, liberalii vor avea de înfruntat, în perioada următoare, şi eventuale trădări, şicane ale fostului aliat PSD şi, cel mai important, liderii vor trebui să dea socoteală în teritoriu, acolo unde se intuieşte că va începe Jihadul: PSD urmează să "radă" toţi şefii de instituţii care au beneficiat de susţinerea PNL. Liberalii trebuie să se pregătească să facă loc de-acum pupililor UNPR, PC şi, de ce nu, UDMR.

Cum au decurs "ostilităţile", până la anunţul final

Astfel, protocolul de colaborare al USL a fost denunţat miercuri seară, după şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL, punând practic capăt formaţiunii de guvernământ. După anunţul de luni seară al prim-vicepreşedintelui PNL, Klaus Iohannis, potrivit căruia "negocierile pentru remanierea guvernamentală au eşuat", tăvălugul a luat-o la vale şi, marţi, liberalii s-au dezlănţuit. Mai mulţi lideri din teritoriu ai PNL au solicitat ieşirea partidului de la guvernare, printre care preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha; liderul PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan; preşedintele PNL Vaslui, deputatul Florin Ciurariu sau preşedintele PNL Buzău, George Scutaru. De asemenea, dorinţa de "divorţ" a fost împărtăşită şi de preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir. La unison cu ceilalţi lideri locali ai PNL care au declarat că s-a ajuns într-un punct fără întoarcere, Dragomir îşi îndreaptă atenţia către viitoarele lupte politice: "A rămâne fără acord de admisie sau a punctelor transmise partenerului, încă a partenerului PSD, este imposibil de rămas împreună. Nu prea avem posibilitatea. Şansele ca miniştrii PNL să nu fie miercuri la şedinţa de Guvern sunt foarte mari. Nu merg acolo doar acolo doar ca să se afle în treabă şi mesajul este clar: nu vă mai încurcăm. Este păcat să aruncăm în derizoriu activitatea politică. Nu se poate, nu suntem doriţi, avem noi curaj să facem un pas lateral. Nu menţinem România aşa, într-un haos, pentru că aşteaptă premierul să facem primul pas. Îl facem pentru că avem curajul de a spune da, nu suntem doriţi. Nu are rost să ne batem joc de cetăţeni. OK, îşi asumă guvernarea prin sateliţii săi, noi mergem mai departe, ne confruntăm, nu se termină aici activitatea politică a fiecăruia. Avem două runde de alegeri anul acesta, care vor clarifica situaţia", a menţionat Dragomir, pentru "Replica", în cursul zilei de marţi, înainte de Delegaţia Permanentă a PNL.

Punctul culminant al tensiunilor de marţi l-a oferit ministrul liberal al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a declarat pentru "Replica" de Constanţa că este inadmisibil "ca PSD să facă ce vrea": "Nu există nici o şansă ca miniştrii PNL să participe la şedinţa de Guvern de miercuri. Eu aşa cred. După ce am vorbit cu organizaţiile noastre, drumul este hotărât. Gestul de mâine ar însemna faptul că trebuie să îi spunem PSD că nu poate să facă ce vrea".

Pe de altă parte, deputatul liberal constănţean, Victor Manea, a fost printre cei mai vehemenţi critici şi a oferit o declaraţie acidă: "Facem opoziţie de acum înainte. Premierul Victor Ponta avea un singur lucru de făcut: să numească miniştrii propuşi de PNL, nu i-a numit pentru că îl doreşte pe Oprea (vicepremierul Gabriel Oprea -n.r.) la Ministerul de Interne, asta după ce ne-a luat anul trecut şi Ministerul Justiţiei. De ce să mai stăm la Guvernare? Să rămânem cu sigla printre partide ca PC şi UNPR. PSD şi-a luat doi sateliţi de 1% şi a dat PNL la o parte", a menţionat Manea, pentru "Replica". Marţi, USL practic nu a funcţionat în Parlament. Senatorii PSD şi PNL au votat diferit în plenul Senatului, la momentul votului final pe proiectele de lege, printre care insolvenţa, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau finanţarea partidelor politice, ceea ce a determinat grupul PSD să facă o analiză privind numărul de voturi necesare în plenul comun pentru trecerea viitorului Guvern. De altfel, singurul proiect de lege adoptat de senatori a fost cel care modifică statutul cadrelor militare. Practic, în acest moment, proaspăt înfiinţata USD ar avea circa 30 de voturi în plus peste cele 288 necesare validării Guvernului, cu condiţia să i se alăture şi UDMR, aspect tratat ca o simplă formalitate de liderul social-democraţilor, Ilie Sârbu, care a declarat că PSD are un protocol încheiat cu UDMR, încă din decembrie 2012.

De precizat că tot ieri, la ora 17.30, înaintea şedinţei PNL, premierul Victor Ponta a susţinut o declaraţie de presă, prin care a făcut apel către liberali să rămână la Guvernare. "Vreau să numesc propuşii liberalilor, a spus Ponta. n calitate de premier al României, este de datoria mea în această seară să fac încă un apel către partenerii şi colegii mei liberali de a salva Uniunea Social-Liberală, de a continua să guvernăm împreună şi să îndeplinim obiectivele pe care ni le-am propus înainte de intrarea la guvernare", a spus Ponta, adăugând că vrea să lucreze alături de Klaus Iohannis.

Istoria USL (sursa wikipedia.org):

Uniunea Social-Liberală, USL, a fost o alianţă politică parlamentară şi pre-electorală, constituită din Alianţa de Centru-Stânga, formată din Uniunea Naţională pentru Progresul României şi Partidul Social Democrat şi Alianţa de Centru-Dreapta formată din Partidul Naţional Liberal şi Partidul Conservator.

În urma căderii Guvernului Ungureanu, rezultat al adoptării în Parlament a moţiunii de cenzură USL, în data de 7 mai 2012, Victor Ponta a fost învestit de preşedintele în exerciţiu, Băsescu, în funcţia de Prim-ministru al României în fruntea unui guvern al alianţei USL.

Protocolul de colaborare politică în cadrul Uniunii Social-Liberale (USL) a fost semnat în data de 5 februarie 2011, la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

USL a fost fondată de către liderii Victor Ponta (PSD) şi Crin Antonescu (PNL) în februarie 2011. Partidul Conservator (PC) şi preşedintele său, Daniel Constantin, s-au alăturat ulterior noii alianţe. În 2012, Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) a format cu PSD Alianţa de Centru-Stânga (ACS) şi s-a alăturat USL.

USL şi-a început, oficial, în 2012 activitatea sa politică; liderii USL au început în mod public să critice unele acţiuni ale guvernului Boc (2), guvernului Ungureanu şi concomitent ale preşedintelui statului, Traian Băsescu care ar fi dorit continuarea (succesivă) a celor două guvernări menţionate. În acelaşi an, deputaţii USL au conceput şi adoptat o moţiune de cenzură parlamentară de neîncredere în guvern, care supusă la vot în Parlament, a fost aprobată, şi astfel guvernul Ungureanu a pierdut sprijinul parlamentar necesar, şi guvernarea. Atunci, preşedintele Băsescu l-a desemnat pe Ponta (PSD) ca nou prim-ministru, însărcinându-l cu formarea noului cabinet. Noul guvern a fost aprobat de către Parlament, având sprijinul majorităţii parlamentare a membrilor alianţei USL, prin aceasta USL venind la putere.

În alegerile locale din 2012, USL a câştigat preşedinţia consiliilor judeţene în 36 de judeţe, 1.292 de primării, 12.668 de locuri în consiliile locale şi primăria a 5 sectoare din Bucureşti (alegerile pentru primăria sectorului 2 au fost câştigate de primarul în funcţie, Neculai Onţanu din partea UNPR, formaţiune care a candidat separat la alegerile locale, dar a aderat şi ea la USL ulterior).

La data de 17 octombrie 2012, la Arena Naţională, a avut loc loc Congresul USL de lansare a candidaţilor pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012.

USL a câştigat alegerile legislative din 9 decembrie 2012, atât pentru Camera Deputaţilor cu 58,63% cât şi pentru Senat, cu 60,03% din voturile exprimate. Prezenţa la vot a fost de 36,54%.

Marius Florian VASILE, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108