REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Dorel Onaca cere o ordonanță militară pentru marinari

Dorel Onaca cere o ordonanță militară pentru marinari

Replica API 13 aprilie 2020 | 19:11 3497

Av.dr. Dorel Constantin Onaca, membru al Boardului de conducere al Agenției Europene de Siguranță (EMSA) a vorbit, în cadrul interviu acordat ziarului Replica, despre o ordonanță militară ce ar trebui să aibă în vedere și marinarii. El a precizat faptul că nu poate fi blocată activitatea și că navigatorii așteaptă o ordonanță militară în acest sens. Mai mult, fostul director al Grupului de Scafandri și Salvări Maritime a spus faptul că datorită marinarilor, economia globală se află în funcțiune, în proporție de peste 90%.

„Vreau să subliniez că marinăria este cea mai organizată și disciplinată comunitate profesională din lume. Din patru în patru ore, acești oameni se mișcă în lume. Este o mișcare permanentă. Asta face ca economia globală să se miște datorită lor în proporție de peste 90%. Acești oameni sunt obisnuiți să stea în izolare pe vapor. Izolarea pentru ei este un mod de viață. Este estențială o ordonanță militară pentru navigatori în acest moment, pentru repornirea economiei. Nu poți bloca niște oameni, atât de bine organizați, atât de disciplinați, atât de profesioniști. Nu există un risc mare de infectare din partea acestor oameni, mai ales că ei pot fi carantinați la bordul navelor sau nu pot fi îmbarcați”, a spus Constantin Onaca.

Necesitatea unei ordonanțe militare

Reamintim faptul că Federația Internațională a Transportatorilor a solicitat autorităților din România, încă din data de 02.04.2020 implementarea de urgență a măsurilor stabilite de International Maritime Organisation (IMO) după Adunarea G-20.

Ordonanţa militară cerută de SLN prevede recunoaşterea personalului navigant maritim (navigatori profesioniști și personal maritim), indiferent de cetățenie când sunt în jurisdicția lor, ca „lucrători-cheie” care oferă un serviciu esențial; acordarea personalului navigant maritim (navigatorilor și personalului maritim), toate scutirile necesare și adecvate de la restricțiile naționale de deplasare sau de circulație, pentru a facilita ȋmbarcarea sau repatrierea acestora – acest lucru înseamnă că navigatorii să se poată deplasa cu mijloace sigure (transport special numai pentru navigatori) de la aeroport la navă, de la navă la aeroport sau de la aeroport la domiciliu fără a efectua carantina impusă persoanelor care vin din zone roșii, eventual cu izolare la domiciliu 14 zile pentru cei ce revin acasă din voiaj). Testarea COVID-19 obligatorie înainte de urcare la navă sau înainte de a pleca din țară pentru navigatorii români care pleacă la schimb de echipaj.

De asemenea, ordonanţa mai prevede acceptarea, printre altele, a documentelor de identitate oficiale ale navigatorilor, registrele de debarcare, certificate STCW, contracte de muncă pentru navigatori și scrisori de ȋmbarcare de la angajatorul maritim, ca dovadă cǎ este un navigator profesionist, acolo unde este necesar, în scopul efectuǎrii schimburilor de echipaj – aceasta înseamnă că dacă un navigator care trebuie să coboare de la o navă dintr-un port românesc și îi lipsește un document sau este expirat, oricare din documentele enumerate mai sus pot fi socotite ca act de identificare a navigatorului respectiv și acceptat pentru repatriere.

Permiterea navigatorilor profesioniști și personalului maritim să debarce de pe navele din port și să tranziteze teritoriul Romaniei (adică la un aeroport) în scopul schimburilor și repatrierii echipajului – aceasta înseamnă asigurarea unui transport special numai pentru navigatori către aeroport , implementarea protocoalelor adecvate de aprobare și screening pentru navigatorii care doresc să debarce de la nave în scopul schimburilor de echipaj și a repatrierii şi furnizarea de informații navelor și echipajelor cu privire la măsurile de protecție de bază împotriva COVID-19 pe baza avizelor OMS sunt alte cerinţe ce ar trebui să se regăsească în ordonanţă

O altă problemă majoră, turismul

Deoarece în anul 2010 a fost consilierul ministrului Dezvoltării și al Turismului, Elena Udrea, Constantin Onaca a precizat faptul că nu ar fi o pierdere enormă dacă sezonul estival ar începe la data de 1 iunie. Acesta ar fi scenariul optimist din punctul de vedere al președintelui Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), Corina Martin. „Nu ar fi târziu să înceapă sezonul estival de 1 iunie, nu ar fi o tragedie în acest sens. Sunt alte țări în sud, unde sezonul ar trebui ca sezonul să fie deja în floare. O problemă ar fi ca 99% dintre proprietarii de hoteluri de pe litoral nu sunt constănțeni. Constănțenii închiriază case sau apartamente pe litoral la cheie”, mai spune Onaca.

Constanța a fost condusă cu rea credință de către incompetenți din 90 încoace

Deoarece Constantin Onaca a candidat la Primăria Constanța în anul 2008, din partea PDL și a fost întotdeauna în luptă deschisă cu cei de la PSD. Acesta a dorit să facă o paralelă cu Clujul, una destul de des amintită în spațiul public. „Clujul, în mijlocul țării, nu are ieșire la mare, nu are canal de navigație, nu are deltă, etc. Totuși prosperă datorită primarului și oamenilor din administrația publică. Constanța are toate cele enumerate mai sus, însă, pur și simplu, mi s-a părut că de-a lungul timpului, orașul a fost condus de oameni cu rea credință și incompetenți. Mă refer la toți cei care cu condus orașul din 90 încoace”, a mai precizat Constantin Onaca.

Am bătut apa-n piuă cu alegerile anticipate

Secretarul general al PMP, Constantin Onaca, a vorbit cu noi și despre prelungirea mandatelor aleșilor locali și a amintit faptul că alegerile anticipate, cu care PMP nu a fost de acord, au îngreunat mai mult situația și au întârziat pregătirea pentru pandemia de coronavirus. „Prelungirea mandatelor aleșilor locali este o situație normală. Noi, PMP, am fost împotriva alegerilor anticipate, pentru că nu era momentul, însă, în privința amânării alegerilor locale, suntem total de acord. Ce a fost rău, a fost faptul că s-a bătut apa-n piuă cu alegerile anticipate în perioada când noi trebuia să ne pregătim de această pandemie de coronavirus.

Situația este sub control la Constanța

Constantin Onaca vede cu ochi buni situația în acest moment din Constanța și spune că orașul are posibilitatea de a gestiona în continuare această criză generată de coronavirus. Totul depinde de administrația publică. „În prezent, având în vedere că, Constanța este un centru universitar medical, eu cred că avem posibilități de a gestiona foarte bine situația în oraș. Constănțenii sunt oameni profesioniști și responsabili. Cred că situația este sub control în Constanța în acest moment”, a mai spus Constantin Onaca.

Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108