REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Dosarul contrabandei pe Dunăre, „asigurată” de poliţişti: de la refacerea rechizitoriului şi până la sesizarea CCR!

Dosarul contrabandei pe Dunăre, „asigurată” de poliţişti: de la refacerea rechizitoriului şi până la sesizarea CCR!

Replica API 29 iunie 2016 | 00:40 187

Încă la instanţa de fond

Încă la instanţa de fond

Indivizii trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie între care şi poliţişti din cadrul Gărzii de Coastă, au încercat toate metodele de a scăpa mai... „ieftin”. Bucuria inculpaţilor a atins apogeul atunci când judecătorii au decis ca procurorii să refacă rechizitoriul, însă acesta a fost „şlefuit” în câteva zile. Ulterior au încercat şi varianta cu CCR, iar dosarul încă este pe rolul instanţei de fond, din 2014. Frăţilă Silviu, Ramazan Erhan, Sandu Gheorghe-Dorian, Mitache Nicoleta Daniela, Sasu Marian, Cara-Ion Nicolae, Geonete Marius, Mocanu Viorel, Horţea Bogdan Alexandru şi Popescu Constantin au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie, în martie 2014, dosarul fiind instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Potrivit anchetatorilor, se formase un fel de cloacă între Cernavodă şi Rasova, unde braconierii şi hoţii erau mână în mână cu anumiţi poliţişti din cadrul Gărzii de Coastă. Oamenii legii le furnizau detalii cu privire la traseul navelor pe Dunăre, iar indivizii acţionau. Se legau de nave cu nişte bărci mai mici şi sustrăgeau combustibil, pe care îl depozitau în butoaie. Apoi, poliţiştii spuneau la ce kilometru se află şi acolo făceau „împărţeala”. Cereau fie combustibil, fie peşte, sau chiar bani. De asemenea, menţionăm că o parte din combustibil era dat mai departe către societăţi comerciale şi chiar către staţiile Peco.

La data de 20 martie 2014, 14 percheziţii domiciliare au avut loc, oamenii legii ridicând atât combustibil, peşte, bani şi chiar motoare de ambarcaţiuni. Prejudiciul calculat de organele fiscale în urma faptelor inculpaţilor depăşeşte suma de 500.000 lei. La scurt timp după ce au fost trimişi în judecată, adică pe 16 iunie 2014, judecătorii au decis că rechizitoriul procurorilor prezintă neregularităţi, adică s-au abătut de la forma obişnuită, motiv pentru care au dispus că trebuie refăcut. Zis și făcut, anchetatorii s-au reapucat de treabă. "Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.202/P/2013 din 24.03.2014 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa - completat cu precizările din data de 23.06.2014", era noua decizie a judecătorilor. Văzând că judecata merge mai departe, inculpaţii au început să caute alte portiţe. Așa se face că, la finele lunii mai anul curent, cereau, la Tribunalul Constanţa, sesizarea Curţii Constituţionale, cu privire la neconstituţionalitatea art.281 alin.1 C.p.p. (Determină întotdeauna aplicarea nulităţii încălcarea dispoziţiilor privind: a) compunerea completului de judecată; b) competenţa materială şi competenţa personală a instanţelor judecătoreşti, atunci când judecata a fost efectuată de o instanţă inferioară celei legal competente; c) publicitatea şedinţei de judecată; d) participarea procurorului, atunci când participarea sa este obligatorie potrivit legii; e) prezenţa suspectului sau a inculpatului, atunci când participarea sa este obligatorie potrivit legii; f) asistarea de către avocat a suspectului sau a inculpatului, precum şi a celorlalte părţi, atunci când asistenţa este obligatorie) şi art.282 alin.4 C.p.p., care se referă la nulităţile relative. Pe 27.05.2016, judecătorii au respins cererea. În momentul de faţă, inculpaţii sunt sub control judiciar, următoarele termene în dosar fiind stabilite pentru 4 şi 17 august 2016.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108