REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

DRAMA a 13 fraţi: sunt trimişi de părinţi, zi şi noapte, la CERŞIT!

DRAMA a 13 fraţi: sunt trimişi de părinţi, zi şi noapte, la CERŞIT!

Replica API 2 februarie 2018 | 00:00 472

Caz REVOLTĂTOR la Mangalia!

Caz REVOLTĂTOR la Mangalia!

FOTO de arhiva cu rol ilustrativ

Își petrec copilăria pe străzi, cu mâna întinsă, încercând să obțină câțiva bănuți pentru niște părinți care nu au muncit o zi în viața lor! Din nefericire, aceasta este povestea multor copii din județul Constanța. Îi vedem zi de zi, prin intersecții, printre mașini sau în fața bisericilor și a supermarketurilor.

Autoritățile știu de existența lor, îi au în evidență, dar spun că este dificil să dovedească faptul că minorii sunt exploatați de părinții lor pentru obținerea de foloase materiale. Aceasta este, de exemplu, și cazul unei familii cu 13 copii, din Mangalia. Asistenții sociali din localitate spun că îi au sub observație de mai bine de trei ani, timp în care minorii – care au vârste de la câteva luni la peste 18 ani – au fost surprinși de Poliția Locală, pe străzi, în nenumărate rânduri.

Familia Burlacu trăiește, de la cel mai mic până la cel mai mare membru al familiei, într-o baracă din zona Stației de Pompieri din Mangalia. „Acasă” au condiții decente de trai, în sensul că părinții au achiziționat un generator, astfel că au energie electrică și inclusiv televizor. Iar mama se preocupă să le facă de mâncare copiilor. Dar aceștia nu merg la școală, ci își petrec zilele și nopțile pe străzi, la cerșit. Mai ales în timpul verii, când litoralul se umple de turiști, iar posibilitățile de a obține niște bani sunt mai multe.

„Instruiți” de părinți ce să spună Poliției când sunt prinși

De la cei mai mici până la cei mai mari, copiii sunt „înșirați” de-a lungul unei stațiuni turistice, iar vreme ce părinții îi „păzesc” din apropiere. Copiii nu cerșesc, efectiv. Dacă ar fi așa, ar fi simplu pentru autorități, spun acestea. Ci, în loc să fie trimiși să stea cu mâna întinsă, sunt așezați lângă lădițe din lemn, pe care sunt așezate câteva scoici, chipurile pentru vânzare. „Îi găsim prin stațiuni și la 12 noaptea, cu lădițele și scoicile lângă ei. Iar părinții i-au „instruit” să spună că nu i-am trimis nimeni la cerșit, ci din inițiativa lor au adunat scoici de pe plajă și încearcă să le vândă”, spun asistenții sociali din Mangalia.

Reprezentanții autorității locale spun că, deși au fost efectuate numeroase anchete sociale, numeroase discuții cu părinții, pentru a-i convinge să renunțe la aceste obiceiuri, părinții au negat totul și ...și-au văzut de îndeletnicire. Nici unul dintre părinți nu are loc de muncă și trăiesc din ceea ce obțin, pe stradă, copiii lor.

Cazul se află și în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, iar specialiștii de la nivel județean, împreună cu cei de la nivel local, au dispus un plan de măsuri – printre care inclusiv trimiterea copiilor la școală! – urmând să fie verificată situația familiei, periodic.

Familia este monitorizată de peste trei ani

„Cazul se află în monitorizarea DGASPC Constanța care, împreună cu autoritatea publică locală a stabilit un plan de măsuri având ca scop menținerea copiilor în familie, alături de părinți, plan pe care familia trebuie să îl respecte. Specialiștii DGASPC Constanța, împreună cu reprezentanți din cadrul Primăriei Mangalia, Poliția și școala din Mangalia fac verificări pentru a vedea dacă toate aceste măsuri sunt respectate potrivit planului întocmit. În funcție de rezultatele acestei verificări, se vor lua măsurile necesare prevăzute de lege, în interesul superior al copiilor”, au precizat reprezentanții DGASPC Constanța pentru „Replica de Constanța”.

În condițiile în care, de mai bine de trei ani, de când se află în atenția autorităților locale, nimic din condițiile de trai ale copiilor nu s-a schimbat, situația nu s-a remediat, asistenții sociali consideră că o soluție viabilă este luarea copiilor în plasament. Decizia aparține însă instanței de judecată, iar legislația din țara noastră pune accent pe păstrarea copiilor în mediul familial, dacă au condiții decente de trai și nu sunt maltratați. Familia Burlacu au condiții acceptabile de trai, recunosc și autoritățile, iar până în prezent, asistenții sociali nu au reușit să „convingă” judecătorii că minorii sunt folosiți pentru obținerea de foloase materiale.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Solutia simpla , castrare la cei care fac mai mult de un copil si nu il merita sau nu isi permite sa il pastreze. Si asa ailalti se fut pe banii nostrii , un an munca si 2 acasa..
2
0
Familia este monitorizata de 3 ani: intrebarea este in aceasta perioada cati copii au mai facut?!?!!!!
7
0
Da ce este de mirare ca in Mangalia sant cersetori ,hoti,drogati,mafioti cand acel oras satuc ajuns o ruina in urma unor primari corupti pina in maduva Mangalia este o zona defavorizata abandonata prost gospodarita unde o parte a cetatenilor muncesc si da votul psd sa aiba servici iar restul sant plecati din tara din lipsa locurilor de munca statiunile sant praf iar primaria este ocupata de un grup mafiot din Cta care consuma bugetul pe procese pierdute si contracte de fezabilitate taxe super marite si cu un santier care este lasat pt fier vechi sa nu faca concurenta altor tari dezvoltate .
6
0
Totul a plecat de la cineva care s-a oferit sa ii ajute ,totul in urma unei postari pe facebook , iar cei din primaria mangalia s-au simtit un pic lezati , astfel incat au chemat presa si dgaspc....
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108