REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Drama unei fetiţe din Dobromir, în fază terminală pentru că nu a fost dusă la medic

Drama unei fetiţe din Dobromir, în fază terminală pentru că nu a fost dusă la medic

Replica API 6 februarie 2013 | 00:00 126

Cum fac constănţenii copii şi îi lasă să moară!

Cum fac constănţenii copii şi îi lasă să moară!

Tot mai mulţi copii ajung să sufere de pe urma neglijenţei părinţilor. Dacă unii sunt mai norocoşi şi cadrele medicale reuşesc să-i salveze, pentru alţii, din păcate, nu se mai poate face nimic. Aceasta este situaţia a nenumărate familii din Constanţa, care "reuşesc" să-şi bage copiii în pământ dintr-o simplă... comoditate. Într-o stare gravă se află şi o fetiţă din Dobromir, care suferă de grave afecţiuni cardiace şi pulmonare, aflându-se în fază terminală întrucât bunica nu a dorit să colaboreze cu medicii la timp. Ca atare, o viaţă inocentă poate fi spulberată într-o clipă întrucât cei ce se hotărăsc să devină părinţi, o fac doar cu numele.

Secţia de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa funcţionează la capacitate maximă, toate cele 90 de paturi fiind ocupate lună de lună. Infecţii respiratorii, boli pulmonare, boli genetice, cardiopatii, sunt doar câteva dintre afecţiunile cu care micuţii ajung în atenţia medicilor. Însă, în contrast am putea spune, se află părinţii care sunt în stare de orice, venind tocmai din Feteşti sau Tulcea, la Spitalul Judeţean Constanţa, în ideea de a apela la orice metodă medicală demnă de a salva viaţa propriilor copii. Potrivit cadrelor medicale, tot mai mulţi copiii au început să vină din judeţele vecine. "Tot mai mulţi copii vin din judeţele limitrofe, cum ar fi Ialomiţa, Tulcea, din cauza faptului că prin alte părţi nu prea mai sunt medici, s-au micşorat secţiile, numărul de paturi, motiv pentru care adresabilitatea către spitalul nostru a crescut foarte mult", au declarat, pentru "Replica", medicii. Lunar, Secţia de Pediatrie a celei mai mari unităţi spitaliceşti de la malul mării se confruntă cu 700 de internări, dintre care cam 20% sunt copii din judeţele vecine. Însă, din păcate, există şi o latură paralelă, a celor cărora nu le pasă, ajungând la disperare abia în ultimul ceas. Aici facem referire la o fetiţă de 5 ani, I.E., din Dobromir, care se află într-o stare foarte gravă, terminală, chiar dacă medicii au încercat şi imposibilul. Dar, totul s-a dovedit în zadar, intervenţiile fiind efectuate prea târziu, din cauza neglijenţei părinţilor, spun cadrele medicale. Micuţa a ajuns în urgenţă în vara anului 2012, cu bunica, când medicii i-au comunicat că situaţia nu este una favorabilă, anumite intervenţii medicale fiind necesare a fi demarate imediat. Însă, degeaba s-au agitat angajaţii Spitalului Judeţean, bunica fetei hotărându-se să ia atitudine abia în luna ianuarie a acestui an. "Este o fetiţă cu o boală foarte gravă de inimă, pentru care nu se mai poate face intervenţia chirugicală de la Târgu Mureş, unde a şi fost trimisă, pentru că nu au adus-o la timp, singura modalitate de tratament fiind transplantul cord-pulmon, un lucru mai dificil. Dar, este un program naţional de tratare cu un medicament ce scade tensiunea pulmonară şi a fost trimisă la Bucureşti. A fost trimisă şi la Târgu Mureş, acolo ni s-a dat verdictul că nu se poate opera. Acum este la Institutul de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu de la Fundeni, pentru a intra în acest program", au precizat cadrele medicale. Chiar dacă încă se luptă pentu viaţa fetiţei, şanse mari de supravieţuire nu prea mai are, aflându-se în stare gravă din neglijenţa părinţilor, având în vedere că, în luna iulie a anului 2012, medicii constănţeni au vrut s-o trimită la Târgu Mureş, de unde pleca către Timişoara, unde ar fi fost supusă unui angio - CT la inimă, însă bunica a refuzat, prezentându-se, din nou, la spital, abia în ianuarie.

Primarul din Dobromir: fetiţa este grav bolnavă, iar mama ei este în Norvegia

Din câte se pare, familia este una cunoscută în Dobromir. Mama micuţei este din Lespezi, pe când tatăl chiar din Dobromir, însă cu domiciliul în Lespezi. Micuţa mai are un frate şi se află în grija bunicilor, întrucât tatăl este mai tot timpul plecat, iar mama în Norvegia. Familia a beneficiat chiar şi de ajutorul primăriei. "Bunica fetei a venit la noi la primărie şi am ajutat-o pentru că nepoata ei are nevoie, în permanenţă, de însoţitor, motiv pentru care i-am făcut actele pentru însoţitor pentu persoane cu handicap. Chiar zilele trecute a venit şi tatăl la Primărie să ne spună că fata lui este grav bolnavă la Bucureşti şi nu ştie cum să ia legătura cu soţia, care se află în Norvegia", a spus Eugen Iliescu, primarul din Dobromir. Din nefericire, cazul copilei nu este unul singular, Spitalul Judeţean fiind invadat de copii mici, de până într-un an, cu boli cardiace, pricinuite de naşterile premature sau de neglijenţa mamei în timpul sarcinii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108