REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Driblingurile lui Căpăţână şi „pasiunea” pentru firmele offshore. Ce au găsit procurorii la percheziţie!

Driblingurile lui Căpăţână şi „pasiunea” pentru firmele offshore. Ce au găsit procurorii la percheziţie!

Replica API 6 septembrie 2016 | 00:00 851

Lungul drum al… şpăgilor!

Lungul drum al… şpăgilor!

Dănuţ Căpăţână

Dănuţ Căpăţână, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins sume de bani în cuantum de 310.826 euro, 27.900 USD şi 4.768.698,78 lei de la reprezentanţii mai multor societăţi comerciale. Însă, pentru a ascunde totul, acesta a apelat la „driblinguri” între conturile firmelor sale şi ale celor offshore. În plus, cum nu avea timp să se ocupe de tranzacţii, el a implicat-o şi pe soţia sa. Iar activităţile de acest gen au fost multe, după cum reiese din rechizitoriul DNA, de parcă ar fi devenit din ce în ce mai „nesătul”, toate sub perdeaua de contracte de… consultanţă.

Inculpatul şi-a început activitatea infracţională imediat după numirea sa în funcţia de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, când, profitând de faptul că anterior deţinuse funcţia de manager la, potrivit informaţiilor noastre - Synevo, a negociat cu directorul general al acestei societăţi, inculpatul Ivan Constantin Virgil, menţinerea contractului încheiat anterior între societatea în cauză şi inculpata S.C. Picus Consulting S.R.L., prin care inculpatul îşi încasa salariul aferent funcţiei de manager, în schimbul achitării la timp a facturilor pe care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa le emitea către această firmă şi a protejării imaginii firmei pe plan local, în contextul în care inculpatul ştia că societatea dorea să-şi extindă activitatea în judeţul Constanţa.

Ulterior, în perioada 2010 - 2011, activitatea infracţională a inculpatului Căpăţână Dănuţ s-a extins, inculpatul propunând încheierea unor contracte de consultanţă fictive cu firme offshore colaboratorilor apropiaţi, în schimbul facilitării încheierii/ menţinerii/ reînnoirii unor contracte cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, plăţii la timp a facturilor şi derulării fără incidente a acestor contracte. Toate firmele de la care inculpatul a pretins şi primit mită în prezentul dosar sunt firme cu care inculpatul colaborase anterior, sau pe ai căror reprezentanţi îi cunoscuse anterior, acesta asigurându-se astfel că riscul unui eventual denunţ este minim, fapt confirmat de perioada lungă în care şi-a derulat activitatea infracţională, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori.

Colabora cu firme administrate de persoane de... încredere!

Astfel, în perioada în care lucrase la firma menţionată mai sus, Căpăţână a colaborat cu mai multe societăţi, unul dintre administratori fiind soţia unui prieten al inculpatului. Iniţial, acesta a încasat sumele reprezentând mita în conturile unor societăţi offshore, firme indicate de prietenul său, iar ulterior, în anul 2011, a preluat acţiunile unei societăţi offshore , firmă prin ale cărei conturi deschise la Bank Budapesta a încasat sumele reprezentând mita în perioada noiembrie 2011 - martie 2014.

La sfârşitul anului 2013, inculpatul a înfiinţat, prin intermediul soţiei sale, o firmă cu sediul în Belize City, Belize, Central America. A deschis conturi bancare în Larnaca , Cipru, conturi în care inculpatul a încasat sumele achitate drept mită de la o societate, în cursul anului. Ulterior, banii primiţi drept mită au fost retraşi, o parte în numerar, o parte au fost folosiţi pentru achiziţionarea a diverse bunuri, sau au fost transferaţi în conturile societăţilor offshore, fiind utilizaţi pentru diverse cheltuieli ale familiei Căpăţână.

Contracte de consultanță mascate! Soția, lui Căpăţână, "locotentul" în afaceri!

Contractele de consultanţă încheiate de inculpat cu societăţile care dădeau mita mascată erau aceleaşi, iar aceleaşi rapoarte de consultanţă întocmite în vederea justificării sumelor de bani se livrau către mai multe firme. Întrucât Dănuţ Căpăţână nu avea timpul necesar să se ocupe de administrarea inculpatelor S.C. Picus Consulting S.R.L. şi S.C. Performance Profil S.R.L. şi de activitatea de „consultanţă”, a implicat-o în aceste activităţi şi pe soţia sa la acel moment, care rezolva, la indicaţiile inculpatului, problemele apărute în derularea contractelor de consultanţă, se ocupa de plata taxelor şi impozitelor, a salariilor inculpatelor S.C. Picus Consulting S.R.L. şi S.C. Performance Profil S.R.L., verifica şi efectua transferuri de bani, iar uneori emitea şi plătea facturi.

Apoi, prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 381/06.07.2009, inculpatul Căpăţână Dănuţ a fost numit în funcţia de manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, până la ocuparea postului prin concurs, iar prin Dispoziţia nr. 501/01.07.2010 al preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa (Nicușor Constantinescu), Căpăţână a fost numit în funcţia de manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, până la ocuparea postului prin concurs.

Ulterior, unitatea spitalicească a derulat o procedură de achiziţie publică a serviciilor de management sanitar-spitalicesc, în urma căreia a fost declarată câştigătoare S.C. Performance Profile S.R.L., firmă la care acţionar este Căpăţână Dănuţ. Astfel, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi S.C. Performance Profile S.R.L., reprezentată de inculpatul Căpăţână Dănuţ, s-a încheiat contractul de prestări servicii nr. 26.432/19.12.2013, având ca obiect prestarea de servicii de management sanitar-spitalicesc, la nivel de top-manager, pentru spital.

Mită, mită și iar mită! Cum și-a cunoscut Căpățână denunțătorul?

În cursul anului 2010, o societate comercială (care ar fi, potrivit informațiilor noastre, Total Soft SA) dezvolta un modul de software medical (care ar fi Charisma), context în care managerul acesteia a discutat cu inculpatul Căpățână Dănuţ despre informațiile specifice referitoare la administrarea unui spital județean de urgență, dar și despre procesele specifice domeniului medical. În acea perioadă Dănuţ Căpățână deţinea funcţia de manager al Spitalului Județean Clinic de Urgență Constanța.

Ulterior, în anul 2011, inculpatul a propus societății participarea la o procedură de achiziţie publică - licitaţie ce a fost derulată de spital în perioada aprilie - iunie 2011, având ca obiect achiziţia „unui pachet de servicii specializate având ca suport o platformă de sisteme informatice, care, împreună, urmau să asigure premisele unui management eficient, bazat pe date şi analize în timp real, obţinute ca urmare a desfăşurării activităţii zilnice şi înregistrării fluxurilor informaţionale la nivelul spitalului, în scopul raportării interne şi către autorităţi”.

Firma în cauză a participat la licitaţia publică, oferta sa fiind declarată câştigătoare şi, drept urmare, s-a încheiat acordul cadru nr. 16141 pentru stabilirea elementelor esențiale ale contractelor de prestări servicii ce urmau a fi încheiate de părți pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în oferirea suportului informatic pentru managementul activității (licențe de aplicații și diferite programe), disponibilitate volum de calcul și stocare date, asigurarea serviciilor de consultanță de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanță, configurarea și adaptarea în funcție de nevoile specifice ale spitalului și instruirea utilizatorilor, acordul fiind încheiat pe o perioadă de 4 ani.

Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de 556.800 euro (fără TVA), respectiv 139.200 euro (fără TVA) pe an. La încheierea acordului cadru, Dăniț Căpățână i-a pretins, cu titlu de mită, 15% din din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate de către spital cu firma în cauză. În schimbul plăţii acestor sume de bani, inculpatul urma să asigure, pe lângă încheierea contractelor, plata la timp a facturilor şi punerea la dispoziţie a informaţiilor necesare pentru implementarea programelor informatice, în condițiile în care atât beneficiarul cât și societatea aveau reprezentarea că pentru executarea conformă a contractului sunt necesare informații și suport din partea personalului beneficiarului. Managerul societății a acceptat să achite „comisionul de 15%”, iar inculpatul i-a precizat faptul că plăţile se vor face în contul deschis la (Bank Budapesta (Ungaria) în baza unor contracte având ca obiect servicii de consultanţă.

Șpaga creștea de la contract la contract! Bomba: 2900 euro pe lună!

Și așa s-a încheiat un contract de consultanță cu numărul 1 datat 01.11.2011, regăsit în calculatorul inculpatului, iar la la data de 01.01.2014 s-a încheiat un nou contract, obiectul fiind aceleaşi servicii de consultanţă precizate în contractul anterior, fiind modificat doar preţul serviciilor de consultanţă de la 2.300 euro/lună la 2.900 euro/lună. Deși firma nu a beneficiat de servicii de consultanță din partea lui Dănuț Căpăţână pentru derularea contractelor anterior menţionate, începând cu anul 2012, s-au plătit, la cererea acestuia, lunar, sume de bani cuprinse între 2.300 şi 2.900 euro, cu titlu de consultanţă. În calculatoarele aparţinând inculpatului au fost identificate mai multe foldere, în care se aflau drafturile contractelor încheiate şi drafturile invoice-urilor emise precum şi anexele la facturi şi procesele verbale în care se descriau şi detaliau „serviciile de consultanţă”.

Din lecturarea acestora se observă că "serviciile de consultanţă” prestate aveau un caracter general, o parte din acestea descriind întâlniri fictive intermediate de consultant, unde consultantul oferea consultanţă „in privinta managementul strategic”. Astfel a reieșit faptul că ultima factură emisă datează din luna august 2014, iar ultima plată către această firmă s-a făcut în luna octombrie 2014, dată de la care s-a refuzat să mai facă plăţi către această firmă. În urma presiunilor făcute de inculpatul Dănuţ Căpăţână, în cursul anului 2015, a fost achitată doar suma de 8.000 euro cash, în două tranşe, în perioada martie - aprilie 2015 şi august 2015.

Flagrant! Căpățână, percheziționat la ieșirea din sediu! Surpriză: 10.000 de euro!

Conform celor stabilite anterior, la data de 10.04.2016, reprezentantul firmei s-a întâlnit din nou cu inculpatul, pentru a stabili care este cuantumul sumei reprezentând „datoria” pe care o mai are de plătit, precum şi condiţiile în care se va încheia noul contract . În cadrul discuţiei, acesta precizează faptul că „datoria” este în valoare de aproximativ 50.000 de euro, dar având în vedere faptul că nu mai doreşte să facă plăţile prin firmele offshore, ci să facă plata cash, îi propune inculpatului ca suma ce urmează a fi remisă să fie cuprinsă între 25.000 - 30.000 de euro, solicitând totodată ca suma să fie plătită în mai multe rate. Inculpatul Căpăţână Dănuţ este de acord atât în ceea ce priveşte „reducerea datoriei” cât şi cu plata în rate a acesteia.

Pe parcursul discuţiei, Căpăţână afirmă faptul că înţelegerea iniţială a fost ca el să primească 15% din valoarea contractului, dar având în vedere „costurile” pe care le presupune o astfel de plată, solicită pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro/lună. Ca urmare a discuţiei din data 10.04.2016, în data de 18.04.2016, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa transmite către firmă documentaţia de atribuire a procedurii de achiziţie negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare pentru atribuirea contractului de servicii având ca obiect „servicii de mentenanţă aferente componentelor sistemului informatic, servicii de închiriere a licenţelor aferente, servicii de raportare legislativă şi servicii de dezvoltări suplimentare ale sistemului” înregistrată sub nr. 15524/18.04.2016 şi invitaţia nr. 15525/18.04.2016 prin care societatea mai sus menţionată este invitată să participe la procedura anterior amintită în data de 27.04.2016.

În urma schimbului de email-uri din data de 17.05.2016 dintre (...) şi inculpatul Căpăţână Dănuţ, cei doi au stabilit să se întâlnescă în Bucureşti, în zona Ministerului Sănătăţii, în intervalul orar 13:00 – 14:00. La data de 18.05.2016 Dănuţ Căpăţână a transmis printr-un e-mail (...) că întâlnirea va avea loc în data de 18.05.2016 ora 13:00. S-au întâlnit, iar managerul Spitalului Județean a primit un plic conţinând suma de 10.000 de euro pusă la dispoziţie de către organele de urmărire penală conform procesului verbal din data de 18.05.2016. După ce inculpatul a părăsit sediul, a fost legitimat de către ofiţerii de poliţie din cadrul D.N.A., iar cu ocazia percheziţiei corporale efectuate asupra inculpatului a fost găsit plicul.

Astfel, în urma anchetei, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Dănuț Căpățînă pentru săvârșirea a 5 infracțiuni de luare de mită dintre care 3 în formă continuată şi spălarea banilor în formă continuată. De asemenea, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Ivan Constantin Virgil, director general al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată; S.C. Picus Consulting S.R.L. (firmă controlată de inculpatul Căpățînă Dănuț), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată (3 acte materiale) şi S.C. Performance Profile S.R.L. (fostă S.C. Rusmap Consulting S.R.L.) având ca acționar și administrator pe Căpățînă Dănuț, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108