REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Durerea resimțită în timpul actului sexual poate ascunde o boală gravă

Durerea resimțită în timpul actului sexual poate ascunde o boală gravă

A.F. 8 august 2023 | 00:00 191

Sângerările apărute după actul sexual, între menstruații sau după instalarea menopauzei și disconfortul resimțit în timpul contactului intim pot indica o boală gravă – cancerul de col. Afecțiunea apare atunci când celulele de la nivelul colului uterin suferă mutații și se înmulțesc, formând o tumoră. Dacă boala este descoperită în stadii avansate, celulele tumorale invadează țesuturile din apropiere și pot forma inclusiv metastaze la distanță, situație în care tratamentul trebuie să fie mai complex.

Durerea resimtita in timpul actului sexual poate ascunde o boala grava

După stabilirea diagnosticului de certitudine pentru cancerul de col, prin biopsie, și după efectuarea mai multor investigații imagistice avansate, necesare pentru stadializarea afecțiunii (examen RMN, tomografie computerizată, PET-CT), va fi stabilită cea mai potrivită strategie terapeutică.

Tratamentul poate implica o intervenție chirurgicală, chimioterapie sau radioterapie, în acest caz fiind indicată în special radioterapia internă sau brahiterapia. Operația este necesară pentru îndepărtarea unei porțiuni din colul uterin, dacă tumora este de mici dimensiuni, sau a întregului col uterin și chiar a uterului, dacă tumora este mai extinsă.
Radioterapia pentru cancerul de col poate însemna radioterapie externă sau internă (brahiterapie). Aceasta din urmă este o procedură avansată de tratament, care constă în introducerea unei surse radioactive în apropierea sau chiar în interiorul unei tumori. Astfel, se poate utiliza o doză mare de radiații, cu impact puternic asupra tumorii, dar cu efecte adverse minime asupra țesuturilor sănătoase.

Brahiterapia se poate asocia cu alte forme de tratament, de exemplu cu intervenția chirurgicală. Radioterapia internă contribuie la micșorarea tumorii, de aceea efectuarea brahiterapiei înainte de operație facilitează îndepărtarea țesutului malign. De asemenea, radioterapia internă se poate asocia și cu radioterapia externă și cu chimioterapia.
De cele mai multe ori, tratamentul prin brahiterapie este recomandat în stadiile incipiente de cancer sau pentru tumorile avansate loco-regional, fără metastaze la distanță. Radioterapia internă poate fi indicată însă și în unele cazuri metastatice, în scop paliativ, pentru hemostază și ameliorarea durerii, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468