REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Elena Udrea, despre "privatizarea" cadastrării: USL doreşte să dea un "tun"

Elena Udrea, despre "privatizarea" cadastrării: USL doreşte să dea un "tun"

Replica API 13 iulie 2013 | 00:00 218

Deputatul PDL Elena Udrea a declarat, pentru r/News, că susţine nevoia realizării unui cadastru general al României, dar acuză o lipsă de transparenţă a Guvernului în privinţa memorandumului pentru realizarea unui parteneriat public-privat.

Deşi a iniţiat proiectul pentru realizarea unui cadastru general al României, în parteneriat public-privat, Elena Udrea consideră că acum ar fi preferabilă o finanţare europeană.

"Susţin nevoia realizării unui cadastru general al României. Atât pentru a ajuta la revenirea sectorului construcţiilor, care poate fi chiar 10% din PIB-ul României, cât şi în sprijinul dezvoltării agriculturii. Trebuie ştiut că suprafeţele adunate din titlurile de proprietate emise în România după 1990 depăşesc suprafaţa ţării. Iată de ce această problemă a cadastrului trebuie rezolvată. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. (...) Deci, la nivel de principiu, susţin demersul Guvernului USL. Nu sunt însă de acord cu modul ocult în care Executivul a operat", a afirmat Udrea.

Deputatul consideră că proiectul de cadastrare trebuie să fie unul unitar, chiar dacă "se face pe bucăţi", o dată cel imobiliar şi apoi cel funciar, pentru că deja este dificilă limitarea teritorială a localităţilor. De asemenea, Udrea subliniază că parteneriatul public-privat era singura variantă pentru finanţarea cadastrării în momentul în care ea a venit cu această soluţie, însă acum ar fi preferabilă o finanţare din fonduri europene, care ar fi mai avantajoasă pentru catăţeni.

"Pentru că (n.r.- USL) doreşte utilizarea unei proceduri mai puţin avantajoasă pentru cetăţeni, cei care vor plăti taxele de operaţiuni cadastrale, în loc să folosească fonduri europene, putem specula că USL are pe cineva căruia vrea să-i plaseze acest contract, cu atât mai mult cu cât a ţinut acest proiect la secret. Fac precizarea că nu cred să existe vreo companie autohtonă care să poată duce la capăt acest demers. Cred că lipsa de transparenţă a Executivului este o dovadă cum nu se poate mai clară a faptului că USL doreşte să dea un tun", a precizat Udrea.

Fostul ministru al Dezvoltării explică că ar fi mai avantajoasă finanţarea cadastrării din fonduri europene, nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru bugetul statului, pentru că aceşti bani nu trebui returnaţi, în schimb o firmă privată ar trebui să îşi recupereze investiţia din taxele colectate de la cei care apelează la Agenţia de Cadastru.

mai mult pe www.evz.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108