REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Elevii cer sancţionarea penală a profesorilor care nu le respectă drepturile

Elevii cer sancţionarea penală a profesorilor care nu le respectă drepturile

Replica API 31 august 2017 | 00:00 434

Drepturile elevilor nu sunt luate în serios în școlile din județul Constanța. Aceasta este concluzia la care a ajuns Asociația Elevilor din Constanța, după realizarea unui sondaj, în rândul liceenilor în special, ale cărui rezultate au fost făcute publice ieri. Printre problemele semnalate de elevi sunt folosirea absenței, a notării sau a lucrării scrise ca metode de coerciție, confiscarea bunurilor personale și lipsa unei evaluări obiective.

Drepturile elevilor sunt, și la ora actuală, un subiect tabu în comunitățile școlare sau un subiect luat în derâdere. „Ei nu au drepturi? Dar noi, care pe vremea apusă nu aveam voie nici să mișcăm în bănci, aveam drepturi? Și nu ne plângeam și se făcea carte!” – aceasta este, de multe ori, reacția opiniei publice când se ridică problema nerespectării drepturilor tinerilor învățăcei. Acest fapt a fost constatat și de Asociația Elevilor din Constanța, cu ocazia primului studiu din județul nostru, care vizează tocmai această problematică, a respectirii drepturilor elevilor. „Discuțiile pe aceste teme sunt evitate, chiar și atunci când apar incidente. Această afirmație ne-o fundamentăm și pe faptul că 57,5% dintre respondenți ne indică faptul că în cadrul orelor de dirigenție nu au fost abordate nici măcar o dată problematici legate de încălcarea drepturilor elevilor”, a precizat Alexandru Manda.

Dar drepturile elevilor, așa cum sunt ele consemnate în Statutul Elevului, intrat în vigoare în urmă cu un an, în august 2016, nu sunt exagerate. Acestea vizează, printre altele, dreptul la educație gratuită, consultarea elevilor în privința materiilor opționale, dreptul la transport gratuit, evaluare corectă și obiectivă, dreptul la liberă exprimare etc. Sondajul realizat de Asociația Elevilor, în perioada 26 iulie – 8 august, evidențiază că mai bine de jumătate dintre respondenți au răspuns că drepturile le-au fost încălcate, în repetate rânduri, la mai multe categorii.

Absența pusă unui elev care este la oră este fals intelectual!

Teoretic, accesul la educație se face gratuit. În practică, însă, așa cum au arătat și aproximativ 70% dintre respondenți, pe parcursul anului trecut, au plătit între 30 și 400 de lei, pentru fondul clasei sau al școlii, pentru diverse reparații, lucrări de modernizare sau achiționare mobilier.

În ceea ce privește evaluarea la cursuri, aproape jumătate dintre respondenți consideră că aceasta nu este obiectivă, că absențele sau lucrările de control sunt folosite ce metode de coerciție. „Constatăm cu tristețe că norma imperativă a Statutului elevului nu are o valoare prea mare pentru o majoritate semnificativă a cadrelor didactice din județul Constanța, care, cu bună știință, încalcă legea și aplică absențe elevilor, chiar dacă aceștia sunt prezenți în clasă. Atragem atenția faptului că în cazul celor 70% dintre elevii constănțeni, cărora le este încălcat acest drept, se intră în sfera reglementărilor penale, cadrele didactice, care îi consemnează pe elevii care sunt prezenți în clasă săvârșind infracțiunea de fals intelectual, prevăzută și pedepsită de art. 321 din Codul Penal”, se arată în studiul Asociației Elevilor.

Totodată, un alt fapt reclamat de elevi este interzicerea accesului în școli, în lipsa uniformei sau a însemnelor distinctive ale unității școlare, de asemenea interzis de Statutul Elevului. Interzisă este și mustrarea în fața clasei sau sancționarea colectivă a clasei, pentru greșelile unui elev, dar ambele sunt practici frecvente în școlile din județul Constanța.

Asociația Elevilor a anunțat că va realiza, astfel de evaluări, an de an, propunând sancționarea disciplinară, contravențională sau penală, în funcție de gravitatea faptelor, a cadrelor didactice care nu respectă prevederile Statutui Elevului.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Au un singur drept! Acela de a invata! RESPECTATI PE CEI CARE INCEARCA SA VA EDUCE! Ce drept e acela de a nu va face o mustrare ! Sunteti ca in... ''esti prost? - da! Recunosti? -nu!
3
0
Cand o fi imbracat in uniforma atunci veti putea sa i numiti ELEVI.
3
0
DREPTURILE ELEVILOR
0
2
profesori foarte slab pregatiti, absolventi cu licente cumparate intre doua statii de autobuz, la titularizare nu obtin note de trecere, atunci ce invata elevii de la acestia?
3
8
tineretul din scoli,nu doreste sa faca nimic special,pentru viitorul lor...merg la scoala din....inertie...n-au chef de nimic...telefoanele la vedere...muzica tip...manele...scandal pe strazi,si oriunde...daca-i pui sa scrie ceva....vocifereaza...totul lasa de dorit...tinuta vestimentara,demonstreaza ca sunt scapati din mainile parintilor...cu dangarezi in KUR..decupati pe la picioare...cu cercei,suruburi,in nas..bot....elevele boncaite si pictate la...greu..fratilor???parintilor???asta numiti voi scoala??? unde-i respectul???unde-i autoritatea tutelara???unde-i rusinea???Pacat...
10
0
Unii elevi sunt atat de prosti incat nu inteleg ca atunci cand vrei sa faci scoala lasi clontu mic si te apuci sa inveti nu sa ceri aberatii. Sunt copii deosebiti in Romania care invata bine si isi vad de viitorul lor iar acestia sunt specie pe cale de disparitie,acum e la moda elevul sau studentul cocalar,manelist de preferat,care sta pe facebook,incearca sa iasa in evidenta prin prostii si arogante de doi lei,desi creierul functioneaza la regim de avarie.Adevarul este crud dar cam asta e situatia din Romania lui 2017.
16
1
Pai ba parinte daca lasi copiii pe la intrarea de la profesori tipa ca aurolacii cand mananca bataie, iti fura lucruri ,se bat ,strica tot ce prind ,scuipa pe jos ai impresia ca sunt ingerasi ca cei din Finlanda!nu functioneaza la noi ca se asculta manele !!!! Vezi diferenta? E o tara agrara cu orase medievale.
13
0
Cine nu a vazut o scoala din afara tari are senzatia ca este foarte bine in Constanta. Normal ar fi ca elevi sa aiba cele mai multe drepturi, in loc de ora de religie sa li se explice ca ei reprezista viitorul . Dar cine sa faca asa ceva??? EleviI inca sunt tratari ca niste sclavi, au intrare separata prin spatele scoli, nu au voie sa foloseasca scara rezervata profesorilor , fiecare director de scoala sau profesor are senzatia ca este stapan pe veniturile parintilor . Inca sunt pupati in fund copii a caror parinti fac donatii si cadouri scumpe.
3
15
Auziti,dar de indatoriri ati auzit?in ce tara sunt amenintati profesorii si nu e trimis copilul acasa?resocet e un cuvant care nu exosta in Romania..ce imi place cenzura comunista..era ceca ce nu va placea la commentul meu si ati decis sa il cenzurati?
16
2
In comentariile de mai jos,elevii de azi sunt vazuti ca niste boschetari,drogati,tampiti,prosti...''noi aia care am facut scoala pe vremuri'' ,eram destepti,cuminti,frumosi,mergeam la munca patriotica... Cat de tampit sa fii ca sa faci astfel de afirmatii? Sunt copii olimpici,sunt copii cu pregatire inalta,sunt copii care ar dori sa studieze dar parintii nu ii pot sustine financiara . NU FACETI GRESEALA DE A-I DIFERENTIA PE COPII CA FIIND CEI DE IERI SI CEI DE AZI. COPII AU FOST,SUNT SI VOR FI LA FEL...VREMURILE SUNT ALTELE.
3
12
mergeti idiotilor afara sa vedeti drepturi ... ca zbori din scoala in secunda doi daca ai comportamentul pe care il au onor elevii nostri... puneti mana si invatati sa cititi si tabla inmultirii si dupa aia deschideti gura sa cereti dosare penale ... atat va duce capul ...
20
2
Sa-si organizeze singuri sistemul de invatamint. Sa-si faca programa , regulamentul,etc. Foarte bine, avem nevoie de viitori hamali, impingatori de vagoane, de dat la sapa, sprijinitori de baruri, de tragatori pe nas. Jos, profesorii! Traiasca bajdecii si neamul lor semianalfabeti caratori de tava si scarpinat oile pe cimp.
20
2
...pe unde te invarti, dai de dosare penale... unde am ajuns?!?... Pedeapsa vine, dar nu din cer!... vine din noi insine!
6
0
Dragilor, uitati-va doar cine ii reprezinta pe acesti elevi! Un Manda, Bajdechi si altii, sunt niste frustrati care nu fac altceva decat sa iasa ei in evidenta cu fapte si declaratii de doi lei! Duceti-va dragilor si incercati sa ne lasati pentru ca deja sunteti penibili!
21
0
dar elevii care nu- si respecta profesorul?!
24
1
Generatie de handicapati si analfabeti functionali.Pai da-le drepturi la copiii care au parinti ce au crescut cu etnobotanice ,manele si pacanele. Cei sapte ani de acasa sunt praf.Ce e drept nu toti.sunt asa ,insa majoritatea...
28
1
Vrabia malai viseaza!
10
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108