REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Elevul mort în accident feroviar la Valu fusese acum 3 ani ţinta unei „glume”: „A MURIT LOVIT DE TREN”

Elevul mort în accident feroviar la Valu fusese acum 3 ani ţinta unei „glume”: „A MURIT LOVIT DE TREN”

Replica API 1 martie 2016 | 00:03 565

Moarte cumplită: asculta muzică la căşti

Moarte cumplită: asculta muzică la căşti

Akan Mujdaba şi Oprea Alexandru

„Sufletul petrecerii”, „un om mereu cu zâmbetul pe buze”. Aşa era numit un băiat din localitatea Valu lui Traian care a sfârşit într-un mod cumplit din pricina muzicii pe care o asculta în căşti. Akan Mujdaba, elev în clasa a 12-a la Liceul Internaţonal de Informatică din Constanţa, a fost spulberat de un tren pe 28 februarie în localitatea Valu lui Traian. Se pare că acesta asculta muzică la căşti şi nu a auzit sau văzut când a venit trenul. Impactul a fost aşa de puternic, încât trupul i-a fost împrăştiat pe şine, medicii neputând stabili, iniţial, nici vârsta şi nici sexul acestuia. Prietenii lui Akan au lăsat numeroase mesaje de condoleanţe pe pagina sa de facebook: „Hai acasă qardesim! Te aşteaptă familia, prietenii, colegii... Allah rahmet eylesin ! Mereu vei fi în inimile noastre. O minte deosebită!“, „Neputincioşi în faţa fragilităţii vieţii!“, „Păcat! Un înger şi o valoare“, sunt doar câteva dintre mesajele de condoleanţe postate de prieteni pe pagina de socializare a tânărului. Potrivit prietenilor lui Akan, acesta era olimpic la fizică, dar şi un bun dansator. Era numit de prieteni un ”geniu” al fizicii, acesta participând la numeroase concursuri şi olimpiade de profil.

Băiatul de la Liceul de Informatică spulberat de două trenuri în localitatea Valu lui Traian a fost unul din cei mai buni elevi ai unităţii de învăţământ. Acesta era un „geniu” în fizică, după cum spun şi colegii săi pe reţelele de socializare. El a participat la numeroase concursuri şi olimpiade de profil. „Diploma ta de la Procopiu este la mine. Încă aştept să vii să o iei”, scrie pe pagina sa de facebook unul din prietenii tânărului care s-a stins din viaţă mult prea devreme. În luna decembrie a anului trecut a fost chiar printre elevii premiaţ de prefectul Constanţei, Ion Constantin. Prietenii îşi aduc aminte de el cu durere în suflet şi îl numesc „sufletul petrecerii pe la majorate”, „un geniu în fizică” şi „un om mereu cu zâmbetul pe buze”. Aceştia spun că lui Akan îi plăcea să trăiască viaţa şi îi plăcea să rişte. „De când te ştiu, nu te-am văzut sau auzit jignind vreodată pe cineva, făcând vreun rău cuiva. Şi acum te văd cu toate trucurile tale cu cărţi şi problemele de gândire, şi cum cântai "Andri Popa" şi "Portugalia". Îţi vom simţi lipsa, Akan. Nu te vom uita niciodată! Vei rămâne mereu în amintirea noastră, zâmbind şi petrecând”, mai scrie un prieten pe pagina de socializare. Zeci de prieteni şi cunoştinţe îşi exprimă profundul regret faţă de moartea atât de crudă de care a avut parte tânărul. În urmă cu 3 ani, moartea lui Akan devenise subiect de glumă, când un grup de colegi a răspândit zvonul cum că acesta ar fi fost călcat de tren. Toţi profesorii şi apropiaţii săi au intrat în alertă la vremea respectivă, însă apele s-au liniştit când elevul a venit la liceu cu zâmbetul pe buze, aşa cum îl ţin minte toţi prietenii lui. Din păcate, această ironie crudă a sorţii a făcut ca gluma să devină realitate.

Toată lumea este șocată, nimănui nevenindu-i să creadă că Akan a sfârșit într-un mod atât de cumplit: ” Așteptăm cu toții o minune, să ne spui că ești bine. Dar se pare că această minune nu mai vine. Ai fost un băiat de nota 10, plin de viață, întotdeauna cu zâmbetul pe buze. Reușeai să ne faci pe toți să fim mai buni în preajma ta”, mai scrie o prietenă. Mulți dintre prietenii lui Akan își făceau planuri de a se întâlni cu el în această perioadă: ”Akan a plecat în lumea în care fizica e de prisos. Deși am petrecut doar câteva seri împreună, mi-am dat seama că Akan e un copil deosebit. Îmi e dor de el și să joc jocul #akan cu el. Speram să-l văd la sfârșitul lunii martie. Nu îmi puteam închipui că un om atât de plin de viață se poate stinge atât de repede”, spune una din multele persoane care, deși nu-l cunoașteau îndeaproape, a petrecut momente deosebite alături de acesta.

Mesajele pline de durere nu contenesc pe rețeaua de socializare: ”Ai lăsat în urmă o familie și o mulțime de tovarăși care îți duc dorul. Îmi vei lipsi, Akan, maestre! Să nu uiți să îl căpăcești pe Watt pentru ideea lui briliantă dacă îl vezi”, mai scrie un coleg al tânărului care și-a pierdut viața într-un mod atât de cumplit. Ema H. este o prietenă cu care Akan se întâlnise cu o noapte înainte de tragedie. Aceasta este în stare de șoc, la fel ca mulți alții: ” În această zi care la început părea o zi obișnuită de duminică, mi-am pierdut un bun prieten, și în același timp, coleg de liceu. Cu o seară înainte am stat cu el și cu alți câțiva prieteni și am vorbit, am glumit. Nu îmi vine să cred, sunt într-un șoc total! Auzisem ceva de accidentul respectiv cu trenul, dar circula zvonul că ar fi fost lovit un bărbat în vârstă de 40-50 de ani. La ora 20:54 am primit vestea cumplită. Am crezut ca e o glumă, nu am vrut să cred, nu realizam, nu conștientizam ce mi se spusese la telefon. Speram să se înșele lumea și să nu fie vorba despre el. Nu-mi puteam imagina ca prietenul meu cu care am glumit toata noapteă să fi pățit așa ceva. Of Akan, îmi vorbeai despre o groapă pe care vrei să o sapi pentru un experiment la fizică. Nu ai mai apucat. Așa ți-a fost scris. Este oribil prin ce trecem cu toții!”, scrie aceasta. Colega lui Akan a ținut să atragă atenția tuturor tinerilor să fie mult mai atenți la pericolele pe lângă care trec zilnic, fără să își dea seama: ” Prin acest mesaj vreau să vă spun tuturor să aveți grijă! Viața este cea mai mare provocare. Azi ești, mâine nu ești! Nu mai vreau să văd ce am văzut, nu mai vreau să trec prin ce trec acum și nu mai vreau să aud cazuri și cazuri cu adolescenți de vârsta mea. Aveti grijă toți de voi!”, a adăugat Ema H.

Colegii săi de liceu își aduc aminte de toate concursurile și olimpiadele la care Akan a participat: ”Parcă și acum văd tabelele cu rezultatele la concursurile de fizică, unde erai pe primul loc. Te-ai făcut remarcat în toată țara cu inteligența ta nemarginită și ne-ai făcut mândri să avem un asemenea coleg. Îmi pare foarte rău! Nici acum nu îmi vine să cred că tu ai fost acela. Când am auzit, speram să fie o glumă, dar se pare că nu este. Condoleanțe familiei și prietenilor!”, mai scrie un prieten al lui Akan pe rețeaua de socializare. În anul școlar 2012-2013, Akan a obținut Premiul II cu medalie de argint la Concursul Internațional IYIPO, Georgia, cu proiectul de informatică “Hungry cat – animation based learning environment”. Anul umrător a luat Premiul II la Olimpiada Județeană de Fizică; Medalia de bronz din partea Societății Române de fizică la Olimpiada Națională de fizică; Premiul I la Sesiunea Națională de Comunicări științifice ale elevilor – etapa regională, pe Informatică. În anul școlar 2014-2015 a obținut Premiul I la Olimpiada Județeană de Fizică; Mențiune de onoare din partea Societății Române de fizică la Olimpiada Națională de Fizică; Premiul Procopiu la Concursul Național Ștefan Procopiu, Fizică Interactivă – categoria “Tehnici de laborator”.

”Una din cele mai inteligente persoane”, ”o persoană care merita mai mult de la viață”, Akan a murit din pricina unui obicei specific tinerilor din ziua de azi, respectiv ascultatul muzicii la căști. Acest lucru s-a dovedit extrem de periculos și în urmă cu un an când, un alt tânăr a fost spulberat de un tren din aceeași cauză. Răzvan Mădălin Ilie, de 24 de ani, originar din Vaslui, dar care locuia de 4 ani cu chirie în Cumpăna, a sfârșit și el într-un mod de nedescris. În cursul zilei de marţi, 14 iulie 2015, venise la nişte prieteni în Valu lui Traian, iar la un moment dat a plecat să cumpere ceva de la un magazin. La întoarcere, a traversat calea ferată, chiar dacă în zonă se afla o pasarelă pietonală. Nişte fete au încercat să-l avertizeze, însă, cum Răzvan avea căştile în urechi şi asculta muzică, nu a auzit nimic, fiind lovit în plin de tren.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108