REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

EMA avertizează: Varianta Mu a coronavirusului, „potenţial îngrijorătoare“

EMA avertizează: Varianta Mu a coronavirusului, „potenţial îngrijorătoare“

Replica API 11 septembrie 2021 | 11:24 1201

Varianta Mu a coronavirusului, identificată pentru prima dată în Columbia în luna ianuarie, este ''potenţial îngrijorătoare'', însă nu există deocamdată date care să sugereze că ar putea depăşi varianta Delta ca tulpină dominantă, a anunţat joi autoritatea cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Europa, citată de AFP, anunță Agerpres, citată de stiripesurse.ro.

Varianta - B.1.621, conform numelui său ştiinţific - a fost clasificată drept ''variantă de monitorizat'' de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la începutul lunii septembrie.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) se concentrează în principal pe varianta Delta, dar ''monitorizează şi alte variante care s-ar putea răspândi, cum ar fi Lambda (identificată în Peru) şi, cel mai recent, Mu'', a declarat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul agenţiei.

Varianta ''Mu ar putea fi mai îngrijorătoare, deoarece ar putea prezenta un risc potenţial de evadare imunitară (rezistenţă la vaccinuri)'', a precizat Cavaleri în cadrul unei conferinţe de presă.

EMA va purta discuţii cu dezvoltatorii de vaccinuri cu privire la eficacitatea serurilor împotriva variantei Mu.

"Însă, nu avem date care să arate că varianta Mu se răspândeşte într-atât de mult sau că există riscul să depăşească varianta Delta ca tulpină dominantă", a subliniat el.

Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru COVID-19, suferă mutaţii în timp. Majoritatea mutaţiilor au un efect redus sau inexistent asupra proprietăţilor virusului.

Cu toate acestea, anumite mutaţii pot afecta proprietăţile virusului şi pot influenţa, spre exemplu, uşurinţa cu care acesta se răspândeşte, severitatea bolii pe care o cauzează sau eficacitatea vaccinurilor, a medicamentelor, a instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri sociale şi de sănătate publică.

Apariţia, la sfârşitul anului 2020, a variantelor care prezentau un risc crescut pentru sănătatea publică la nivel mondial a determinat OMS să claseze aceste mutaţii drept variante de monitorizat şi variante îngrijorătoare, pentru a prioritiza activităţile de supraveghere şi cercetare la nivel global.

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare, printre care se numără variantele Alpha, prezentă în 193 de ţări, şi Delta, prezentă în 170 de ţări, în timp ce alte cinci variante sunt monitorizate (inclusiv Mu).

Varianta Mu a fost depistată pentru prima dată în ianuarie, în Columbia. De atunci, aceasta a fost raportată şi în alte ţări din America de Sud şi în Europa.

''Deşi prevalenţa mondială a variantei Mu printre cazurile secvenţiate a scăzut şi reprezintă sub 0,1%, prevalenţa sa în Columbia (39%) şi Ecuador (13%) a crescut constant'', potrivit OMS.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
delta sa invechit,demodat nu mai face bani caci sa gasit leacul ,traiasca Mu made tot in PRC
1
0
Mu e varianta! Da?Repet Mu e varianta!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272