REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Este posibil ca genele să determine riscul de tulburare de stres posttraumatic

Este posibil ca genele să determine riscul de tulburare de stres posttraumatic

Replica API 20 martie 2021 | 18:35 1253

Traumele precum atacurile, violul sau războiul poate devasta o persoană din punct de vedere emoțional. În prezent, un nou studiu sugerează că genele ar putea contribui la dezvoltarea tulburării de stres posttraumatic (TSPT).

„Constatarea conform căreia TSPT este ereditară sugerează că genele noastre conțîn indicii care ar explică de ce unele persoane dezvoltă TSPT și altele nu, deși au trecut prin evenimente similare” a spus liderul echipei de cercetare, Karestan Koenen. Studiul efectuat la scară largă a arătat că riscul genetic de TSPT este mult mai ridicat la femei decât la bărbați. Și vine în sprijinul dovezilor deja existente potrivit cărora bolile psihice precum schizofrenia, au legături genetice cu TSPT, a precizat Koenen, profesor de epidemiologie psihiatrică la Harvard School of Public Health (Școală de Sănătate Publică Harvard), scrie New York Times, citat de doc.ro.

Majoritatea persoanelor trec printr-un anumit nivel de stres psihologic după un eveniment grav sau care le-a pus viață în pericol. Este posibil să se gândească în mod repetat la incidentul respectiv și să devină anxioși, iritabili și să nu poată dormi, a ținut să precizeze Koenen. „În cazul anumitor persoane, aceste simptome persistă și se transformă în TSPT. Dar de cele mai multe ori, simptomele se estompează în timp, chiar și fără tratament” a spus această.

În Statele Unite, una din nouă femei și unul din 20 de bărbați vor dezvoltă TSPT la un moment dat de-a lungul vieții, a spus Koenen. Studiile genetice precum acest efort internațional au multiple contribuții, a spus Koenen.

„Genetică poate reprezenta baza pentru dezvoltarea unui tratament nou și ne poate ajută să recomandăm tratamente care să corespundă nevoilor fiecărui pacient” a mai precizat această.

Efectele TSPT nu sunt doar de ordin psihic. „Tulburarea în sine provoacă suferințe considerabile și există din ce în ce mai multe dovezi care arată că are efecte negative și asupra sănătății fizice” a adăugat Koenen. „Persoanele care suferă de TSPT se confruntă cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, diabet și demență.” De asemenea, sunt predispuse la un risc ridicat de suicid, spitalizare și abuz de substanțe, a adăugat Koenen. Deocamdată este prea devreme să efectuăm teste ale genelor implicate în dezvoltarea TSPT, a spus această.

„Dovezile sugerează că TSPT este la fel că alte tulburări psihice, în sensul că riscul este influențat de multe, multe alte variații genetice cu efecte nesemnificative” a mai spus această. „Prin multe, vreau să spun de la câteva sute până la câteva mii. ”Un psihiatru din New York a fost de acord că este prea devreme pentru a ne pune problema dacă avem „gena TSPT”.

„Nu ne aflăm în punctul în care fiecare dintre noi ar trebui să se gândească la acest lucru. De fapt, este vorba de o constatare științifică” a spus dr. Victor Fornari, psihiatru la Spitalul Hillside Zucker din Glen Oaks. „Încercăm să înțelegem care sunt cauzele fundamentale biologice ale problemelor psihiatrice, pentru că acestea sunt boli cerebrale” a precizat Fornari.

„Este posibil să fie vorba de gene care nu sunt specifice unei anumite boli sau de unele care predispun la dezvoltarea a diferite tulburări psihice” a declarat acesta. Această descoperire nouă este importantă, a adăugat acesta, pentru că se pare că există o legătură între genetică persoanelor cu TSPT și genetică celor care suferă de alte tulburări psihice, precum schizofrenia.

În vederea desfășurării studiului, Koenen și colegii săi au analizat datele genetice a peste 20.700 de persoane care au participat la 11 studii mulți-etnice la nivel mondial. Oamenii de știință au descoperit că în cazul femeilor din America și Europa, factorii genetici reprezintă 29% din riscul de TSPT. Se aseamănă cu rolul geneticii în dezvoltarea altor tulburări psihice, au mai spus cercetătorii. În cazul bărbaților, genetică joacă un rol substanțial mai mic în ceea ce privește riscul de TSPT, a spus Koenen.

Studiul sugerează că pe lângă schizofrenie, persoanele cu riscuri genetice de tulburări bipolare și tulburări depresive majore se confruntă și cu un risc genetic mai mare de TSPT.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108