REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ești mereu foarte obosit dimineața? Ai putea suferi de depresie

Ești mereu foarte obosit dimineața? Ai putea suferi de depresie

Replica API 16 aprilie 2021 | 00:00 789

Depresia se manifestă și prin oboseală, însă cum îți dai seama că oboseala, mai ales cea resimțită dimineața, este o cauză a depresiei?

Variația diurnă a simptomelor depresiei apare la unii pacienți și constă în acutizarea simptomelor depresiei în prima parte a zilei, imediat după trezire. Pacienții care suferă de această variație acuză în mod deosebit oboseală accentuată, dar și probleme de concentrare, lentoare în mișcări, ceață mintală, apatie și alte simptome ale depresiei, însă resimțite mult mai intens decât în alte momente ale zilei.

Cum îți dai seama dacă oboseala de dimineață este, de fapt, un simptom al depresiei?

Multe persoane pun oboseală pe seama faptului că muncesc foarte mult. Însă dacă oboseală de dimineață devine o regulă și afectează calitatea vieții și performanțele individului, atunci ne putem gândi la depresie.

Diagnosticul poate fi, însă, pus dacă sunt prezente și celelalte simptome specifice acestei tulburări psihice:

Tristețe extremă

Indispoziție

Insomnii

Sentiment de vinovăție/ inutilitate

Probleme de concentrare

Pierderea speranței

Incapacitatea de a lua decizii

Gânduri negre

Gânduri suicidale

Irascibilitate

Izolare.

Pacientul care suferă de depresie poate avea și simptome fizice, precum pierderea apetitului, scăderea/ creșterea în greutate, probleme gastrointestinale ori dureri de cap.

Dacă ai aceste simptome și ți se întâmplă adesea dimineață să simți că nu te poți ridică din pat, e posibil să suferi de depresie. Într-o asemenea situație, este esențial să mergi la psiholog ori la medicul psihiatru, pentru a găsi soluții pentru problema ta.

Cum să combați oboseala matinală care apare pe fondul depresiei

Pe lângă tratamentul pentru depresie recomandat de specialiști, poți folosi o serie de metode prin care să reduci oboseală matinală ce apare pe fond depresiv:

Adopta un program strict de somn – culcă-te și trezește-te la aceeași ora în fiecare zi, asigurându-te totodată că dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte. Adoptând un orar de somn, îți vei obișnui organismul să se odihnească fix în acel interval orar.

Mănâncă mai sănătos – consumul alimentelor nesănătoase poate contribui la accentuarea stării de oboseală, așa că e indicat să adopți o dietă bogată în vitamine și nutrienți necesari organismului, astfel încât să te simți plin de energie de dimineață, până seară. Este foarte important, de asemenea, să nu ratezi nicio masă, dar și să te hidratezi.

Nu consumă cofeină sau alcool – atât cafeaua, cât și băuturile alcoolice pot crea falsă impresie de energizare, care este însă adesea urmată de o senzație intensă de oboseală. Oboseală de dimineață poate fi agravată de consumul de alcool sau de cafea în seară precedentă.

Spală-te pe față cu apă rece imediat ce te trezești din somn – rezistă tentației de a amână alarmă telefonului și ridică-te din pat imediat ce o auzi sunând. Mergi la baie și spală-te pe față cu apă rece. În acest fel, temperatura corpului se schimbă instantaneu, iar tu vei deveni mai alert și vei resimți mai puțin oboseală.

Întinde-ți corpul cu câteva mișcări de yoga sau exerciții de gimnastică – pentru o doză de energie la prima ora a dimineții, începe-ți ziua cu puțîn sport. Fă câteva întinderi ale grupelor musculare, practicând asane din yoga sau chiar exerciții de gimnastică.

Ieși din casă sau măcar deschide geamul – mai ales dacă este soarele pe cer, ieșitul afară îți va îmbunătăți starea imediat și te va face să te simți mai energic.

Dacă faci toate aceste lucruri și nu reușești să combați oboseală de dimineață, e cazul să mergi la medic pentru că poți suferi fie de depresie, fie de o altă afecțiune. Discutând cu medicul tău despre simptomele tale, vei fi mai aproape de diagnosticul corect.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108