REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Evazionistul Ferţu, executat din toate părţile de creditori

Evazionistul Ferţu, executat din toate părţile de creditori

Replica API 7 ianuarie 2012 | 00:00 248

Rechin sau doar o săgeată?

Rechin sau doar o săgeată?

Controversatul afacerist constănţean Alexandru Ferţu se numără printre constănţenii cu cele mai multe dosare înregistrate la instanţele constănţene. Pe latură penală, afaceristul a intrat inclusiv în atenţia DNA, pentru prejudicii aduse în dauna statului, dar a reuşit să ţepuiască un număr mare de societăţi comerciale şi persoane fizice, care, în momentul de faţă, îi bat la uşă cu executorii judecătoreşti pentru a-şi recupera banii. Pe latură civilă, afaceristul apare în 25 de dosare numai la Judecătoria Constanţa, cele mai multe fiind deschise la cererea creditorilor-instituţii bancare-iar judecătorii au admis cererile de executare silită formulate de păgubiţi.

Pentru unele infracţiuni de fals şi uz de fals, Ferţu a fost condamnat, în 2008, la un an de închisoare cu suspendare, împreună cu fosta soţie, Nicoleta Chituc, deşi, cu un an în urmă, el mai primise încă o pedeapsă dată de aceeaşi instanţă, tot de un an de detenţie cu suspendare, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pentru Alexandru Ferţu, anul 2010 a fost cel mai "prosper" în ceea ce priveşte numărul de dosare înregistrate pe numele său, fiind vorba despre 14 dosare numai la Judecătorie, plus 2 la Tribunal. Însă cel mai în vogă dosar penal al său este cel înregistrat la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, în care se judecă cu ANAF, pentru evaziune fiscală de 4,6 milioane de euro. Procurorii au stabili că, în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009, Alexandru Ferţu, în calitatea sa de asociat unic şi administrator al Miga Trans, prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli fără existenţa unor documente justificative din care să rezulte realitatea, legalitatea si modalitatea concretă de determinare a sumelor înscrise de societate, a determinat decontarea, în mod ilegal, a taxei pe valoarea adăugată (TVA) în valoare totală de 19.394.079 lei (circa 4.600.000 euro), ce reprezintă prejudiciu cauzat bugetului de stat, situaţie în care ANAF s-a constituit parte civilă în procesul penal. Surse neoficiale susţin că, de fapt, Alexandru Ferţu este doar un pion sacrificat, dat fiind că era administratorul societăţii menţionate. În spatele lui s-ar părea că se află mai mulţi funcţionari de la Finanţe, care vor cădea pe capete în viitorul apropiat, prin prisma dosarului soluţionat de Judecătoria Sectorului 5. În momentul de faţă, Ferţu se află în libertate, având interdicţie de a părăsi ţara.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108