REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Evenimente organizate la Constanța, pentru marcarea unui an de la începerea războiului din Ucraina

Evenimente organizate la Constanța, pentru marcarea unui an de la începerea războiului din Ucraina

A.F. 3 martie 2023 | 19:09 821

În contextul împlinirii unui an de la declanșarea războiului de agresiune pe scară largă din Ucraina, Primăria municipiului Constanța a organizat, joi 2 martie a.c., o serie de evenimente publice cu obiectivul prioritar de a evidenția solidaritatea și sprijinul față de Ucraina, în special la nivelul municipiului Constanța.

 Evenimente organizate la Constanta, pentru marcarea unui an de la inceperea razboiului din Ucraina

Evenimentele au fost organizate împreună cu parteneri instituționali din Ucraina (regiunile Odesa și Cernăuți) și de pe plan local (Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” Constanța), în prezența unor delegații din regiunile Odesa și Cernăuți, precum și din capitala Ucrainei, Kiev.

Evenimentele au debutat cu vernisarea, în holul Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” Constanţa, a două expoziții de fotografii și portrete și a continuat cu masa rotundă internațională „Ucraina-România. Un an de rezistență și suferință, un an de sprijin și solidaritate”, care a avut două secțiuni tematice: „Ucraina. Un an de rezistență și suferință”, respectiv „Ucraina-România. Un an de sprijin și solidaritate. Studiu de caz: Constanța”.

 Evenimente organizate la Constanta, pentru marcarea unui an de la inceperea razboiului din Ucraina

Expoziția foto «The War in Ukraine through the Eyes of Children» („Războiul din Ucraina văzut prin ochii copiilor”) a fost organizată de „Centrul pentru Narative Politice ale Democrației” (Cernăuți, Ucraina), în cooperare cu Centrul Mieroszewski (Mieroszewski Centre) din Polonia, cu susținerea Primăriei Municipiului Constanța (România) și a Fondului de caritate „Resurse și Inițiative Publice” (Cernăuți, Ucraina).

Expoziția de portrete „Durerea mamei!” a fost organizată de „Mișcarea publică ucraineană a mamelor și rudelor participanților la Operațiunea Antiteroristă ”Bereginea”, Ucraina. Potrivit organizatorilor acestei expoziții, peste 300 de militari ucraineni sunt încă dispăruți în urma luptelor pentru apărarea Donbasului din perioada 2014-2022, iar numărul persoanelor dispărute în perioada februarie 2022 – februarie 2023 (în general, militari ucraineni) este foarte mare, neexistând posibilitatea evaluării cu precizie a numărului acestora.

 Evenimente organizate la Constanta, pentru marcarea unui an de la inceperea razboiului din Ucraina

Experții din Ucraina prezenți la evenimentele publice de la Constanța au prezentat sintetic principalele probleme cu care se confruntă Ucraina din perspectiva refuzului autorităților ruse de a permite rudelor copiilor și militarilor ucraineni dispăruți să cunoască situația actuală reală a acestora.

Potrivit datelor actuale, în România se află în prezent cca 118.000 refugiați ucraineni, dintre care peste 39.000 sunt copii. Cel mai mare procent de copii din totalul refugiaților ucraineni se află în zona de sud-est a României, deși cel mai mare număr de refugiați ucraineni se înregistrează în București; în județul Constanța se află în prezent cca 7.000 de copii ucraineni. Potrivit datelor UNICEF, cca 7,5 milioane de copii din Ucraina se află și în momentul de față în pericol.

 Evenimente organizate la Constanta, pentru marcarea unui an de la inceperea razboiului din Ucraina

La evenimentele publice de la Constanța, reprezentanții mai multor instituții cu atribuții de sprijin pentru copiii greu încercați de război, printre care UNICEF România, au prezentat măsurile și inițiativele menite ameliorării șederii în România, în particular în municipiul și județul Constanța, a copiilor ucraineni refugiați.

În cadrul mesei rotunde, experți din România și Ucraina au realizat un bilanț al războiului de apărare al Ucrainei în acest an și au evaluat stadiul actual și perspectivele conflictului.

 Evenimente organizate la Constanta, pentru marcarea unui an de la inceperea razboiului din Ucraina

Mykhailo Pavliuk, Vicepreședinte al Consiliului Regional Cernăuți, Ucraina, a declarat: „Acest război dur și nedrept a atins cea mai vulnerabilă parte a poporului nostru – copiii. Aproximativ 7 milioane de copii din Ucraina și-au pierdut locul natal și cca 1,5 milioane de copii au fost mutilați pe viață. Încă nu știm bilanțul dezastrului din Mariopol și din zonele care sunt ocupate, dar din zonele eliberate mai mult de 500 de copii au murit. Mulțumim poporului român care le-a oferit cetățenilor ucraineni o a doua casă. Ucraina va învinge, dar această victorie va fi nu numai a noastră, ci și a tuturor statelor care ne ajută“.

 Evenimente organizate la Constanta, pentru marcarea unui an de la inceperea razboiului din Ucraina

La rândul său, Serghei Hakman, Vice-președinte al Fondului de caritate „Resurse și Inițiative Publice”, Cernăuți, s-a declarat impresionat de mobilizarea exemplară a României și de primirea de care au avut parte ucrainienii care au plecat din calea războiului: „Am ales pentru această expoziție Constanța pentru că aici avem cei mai mulți prieteni din toată România. Pentru tot ce ați făcut pentru noi vă mulțumim din suflet“.

Managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”, Angelo Mitchievici, a prezentat proiectele Bibliotecii dedicate copiilor ucraineni refugiați și a evidențiat reperele luptei europene pentru libertate și independență a Ucrainei.
Iryna Burukova, reprezentantul comunității ucraineane din Constanța și coordonatorul proiectului educațional și de ajutor psihologic pentru copiii ucraineni din Constanța, a descris măsurile adoptate pe plan local de către diferite instituții (Primăria municipiului Constanța – Fundația Pontica, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Word Vision România, Asociația Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România – JRS) pe linia accesului la educație al copiilor ucraineni refugiați, mulțumind călduros acestora pentru sprijin.

 Evenimente organizate la Constanta, pentru marcarea unui an de la inceperea razboiului din Ucraina

În cadrul mesei rotunde au fost prezentate detaliat măsurile de sprijin și de solidaritate adoptate în ultimul an pe plan local, în municipiul Constanța, de către cetățenii orașului, organizațiile non-guvernamentale, organizațiile de voluntari,  autoritățile locale, Administrația Porturilor Maritime SA Constanța și diferite instituții publice (precum Biblioteca Judeţeană “Ioan N. Roman” Constanţa).

Experții din Ucraina au transmis populației orașului Constanța mulțumirile lor pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni și populației Ucrainei, Ucrainei ca țară, subliniind în mod repetat că, fără sprijinul populației României, al României și al celorlalți parteneri externi, Ucraina nu ar fi putut rezista în fața agresiunii ruse.

Potrivit acestora, sprijinul românilor va conta enorm în îmbunătățirea rapidă și accelerată a relațiilor dintre România și Ucraina și în crearea unei percepții pozitive pe termen lung a României în Ucraina, iar Constanța este un oraș emblematic pentru construirea noilor relații româno-ucrainene. “Copiii noștri nu vor uita niciodată căldura și dragostea românilor în momentele cele mai dramatice ale existenței Ucrainei”, a declarat Serghei Hakman.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O mica demonstratie ca iei mwe inpreuna cu mata si toata familia ta
5
1
o mica demonstratie in fata conulatului mwistilor bolsevici ??? Cu scandari mwie putin ???
3
4

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468