rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 4 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Factorul de Protecție Solară - Totul despre SPF

Factorul de protecție solară (SPF) reprezintă capacitatea unui produs de a opri cantitatea de radiațîi UVB absorbite de piele. Concret, este unitatea care măsoară protecția oferită de piele împotriva radiațiilor UVB, responsabile pentru arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii, precum și pentru apariția cancerului de piele, scrie doc.ro.

Factorul de protecție solară SPF nu măsoară protecția oferită și de radiațiile UVA, și ele periculoase pentru piele. Pentru că pielea să fie protejată și de radiațiile UVA, dar și de cele UVB, e necesar să se folosească un produs cu protecție solară cu spectru larg.

Tipuri de factor de protecție solară SPF

Există două tipuri de factor de protecție solară SPF: cea chimică și cea minerală.

Factor de protecție solară chimică

Factorul de protecție solară chimică se regăsește la majoritatea lotiunilor cu SPF mai mare de 30. Acesta au însă, potrivit specialiștilor în dermatologie, mai multe dezavantaje decât avantaje. Este adevărat că produsele cosmetice cu factor de protecție chimică sunt mai ușor de aplicat, având o textura mai subțire, însă acestea acționează abia după ce radiațiile UVB au pătruns deja în piele, ceea ce înseamnă că pielea este expusă radicalilor liberi eliberați în timpul acestui proces.

De asemenea, factorul de protecție chimică are și alte dezavantaje:

• Are potențial alergic

• Poate provoca dezechilibre hormonale întrucât substanțele chimice pot imită activitatea estrogenului

• Acționează abia după 20 de minute de la aplicare

• Necesită reaplicari repetate

• Poate bloca porii

Factor de protecție solară minerală

Factorul de protecție solară minerală este cel care se bazează pe agenți fizici de blocare a radiațiilor UV. SPF-ul mineral creează o barieră fizică la nivel cutanat, reflectând radiațiile UV, nu absorbindu-le. Avantajul SPF-ului mineral este că este de spectru larg, ceea ce înseamnă că oferă protecție atât împotriva radiațiilor UVA, cât și împotriva celor UVB. Factorul de protecție minerală nu are potențial alergic, dar nici estrogenic, ceea ce înseamnă că este mai sigur pentru sănătate. Un alt avantaj al acestuia constă în faptul că începe să acționeze imediat după aplicare, spre deosebire de factorul chimic care devine eficient numai la 20 de minute după aplicare.

Valorile factorului de protecție solară SPF

Valoarea factorului de protecție solară SPF indică gradul de protecție solară oferit. În general, produsele cu SPF 15 oferă o protecție de 93% în față radiațiilor UVB. Protecția solară 30 blochează radiațiile UVB în proporție de 97%, iar protecția 50 protejează pielea în proporție de până la 99%. Valoarea factorului de protecție solară măsoară, de asemenea, și perioada pentru care pielea este protejată. De pildă, dacă pielea ar fi arsă după 10 minute de expunere la radiațîi, atunci când folosim un produs cu factor de protecție solară 15, pielea va fi arsă după o perioada de 15 ori mai lungă, adică după aproximativ 150 de minute. Bineînțeles, estimarea această este aproximativă, tipul și culoarea pielii, precum și intensitatea radiațiilor solare modificând timpul în care pielea este protejată.

Clasificarea factorului de protecție solară SPF în lume

Factorul de protecție solară SPF este clasificat diferit în unele țări. De pildă, în Europa produsele cu SPF sunt considerate produse cosmetice, în timp ce în SUA acestea fac parte din categoria medicamentelor care pot fi achizionate fără prescripție medicală. În Canada, SPF-ul este clasificat în două categorii: produse cosmetice naturale sau medicamente, în funcție de ingredientele active. Pe piață asiatică, produsele cu SPF sunt considerate produse cosmetice.

Cum se folosește factorul de protecție solară SPF în protecția organismului

Factorul de protecție solară SPF se folosește prin aplicare cutanata, astfel încât pielea și întreg organismul să fie protejat de efectele nocive ale radiațiilor UV. În funcție de pielea și nevoile fiecăruia se va alege modalitatea de aplicare a factorului SPF la nivelul pielii.

Produse cu factor de protecție solară

Pe piață se găsesc mai multe tipuri de produse cu factor de protecție solară. Important este să ne documentăm și să le alegem pe cele mai potrivite pentru tipul nostru de piele.

Creme cu factor de protecție solară

Cremele cu factor de protecție solară sunt extrem de eficiente, acestea oferind o acoperire bună a pielii. Important este însă să fie aplicate într-un strat generos – în general, oamenii au tendința de a folosi o cantitate insuficientă de loțiune cu factor de protecție solară. Reaplicarea cremei este, de asemenea, importantă. La câteva ore, stratul de crema trebuie reîmprospătat prin reaplicarea cremei.

Spray-uri cu factor de protecție solară

Spray-urile cu factor de protecție solară sunt favorite, asta pentru că acestea sunt mai ușor de aplicat decât cremele. Spre deosebire de creme însă, spray-urile nu au aceeași putere de hidratare. Un avantaj însă constă în faptul că sunt ușor absorbite de piele și nu lasă senzația de piele uleioasă.

Produse de machiaj cu factor de protecție solară

Produsele de machiaj cu factor de protecție solară sunt eficiente numai în caz de expunere ocazională, nu sunt pentru expunerea intensivă. Un dezavantaj al produselor de make-up cu protecție solară constă în faptul că, pentru a fi eficiente, e necesar să aplicăm o cantitate de 2 mg de produs/ cm pătrat de piele, ceea ce înseamnă o cantitate mult mai mare decât utilizăm atunci când aplicăm machiaj pe ten. Recomandat ar fi să utilizăm o crema de față cu SPF pe post de baza de machiaj, nu doar produse de make-up cu SPF.

Produse pentru par cu factor de protecție solară

Pe piață se găsesc și produse cu factor de protecție solară pentru par – este însă nevoie să folosești asemenea produse? Ei bine, specialiștii în dermatologie susțîn că protecția solară pentru par nu este neapărat necesară întrucât, spre deosebire de piele, părul nu are celule vii. Asta înseamnă că lipsa protecției solare pentru par nu îți poate pune sănătatea în pericol. Pe de altă parte însă, expunerea la radiațiile UV a părului tău poate avea o serie de efecte nedorite, printre care deshidratarea firului de par. Produsele pentru par cu factor de protecție solară hidratează părul, îl protejează de radiațîi și totodată ii oferă acestuia strălucire și împiedică decolorarea să.

Corelarea factorului de protecție solară SPF cu tipul de piele

Factorul de protecție solară SPF trebuie să fie ales în funcție de tipul de piele. Pielea mai deshisă la culoare are nevoie de o protecție mai mare decât pielea mai închisă la culoare.

Factor de protecție solară pentru ten deschis

Persoanele cu tenul deschis sunt cele mai expuse radiațiilor UVB. Melanină, cea care pigmentează culoarea pielii atunci când ne bronzăm în urmă expunerii la soare, oferă totodată și protecție naturală împotriva radiațiilor UV. De aceea, persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare, având un nivel de melanină redus, sunt mai expuse efectelor nocive specifice expunerii la radiațiile UV. Așadar, persoanele cu tenul deschis trebuie să acorde o atenție sporită protecției solare și e indicat să folosească un factor de protecție mare, de minimum 30, atunci când se expun ocazional, și de 50 atunci când se expun intensiv razelor soarelui.

Factor de protecție solară pentru ten normal

Tenul normal are nevoie de protecție solară medie, de 15-30. Radiațiile solare pot cauza probleme persoanelor cu ten normal dacă nu folosesc protecție UV.

Factor de protecție solară pentru ten închis

Și persoanele cu pielea închisă la culoare trebuie să se protejeze împotriva radiațiilor UV. În ciuda miturilor potrivit cărora tenului închis la culoare nu este afectat de radiații și nu e expus arsurilor solare, persoanele cu pielea măslinie trebuie să folosească produse cu factor de protecție solară atunci când se expun radiațiilor solare. Este adevărat însă că aceste persoane pot folosi cu succes SPF 15.

Factor de protecție solară pentru copii

Pielea copiilor este mai sensibilă și expunerea la radiațiile UV a acesteia poate fi periculoasă. Până la împlinirea vârstei de 6 luni, e indicat că bebelușii să fie feriți de radiațiile solare. După 6 luni însă, se recomandă folosirea unei loțiuni cu factor de protecție ridicat, care poate proteja pielea celor mici. Factorul de protecție solară ar trebui să fie, în cazul copiilor, de minimum 30, însă majoritatea produselor cu protecție solară pentru bebeluși au SPF 50. E recomandat să se folosească produse special destinate celor mici întrucât acestea conțîn ingrediente sigure, care nu pot provoca reacții alergice sau nedorite celor mici.

Calcularea factorului de protecție solară SPF

Factorul de protecție solară trebuie ales în funcție de tipul de piele, de intensitatea radiațiilor, de altitudine precum și de perioada pe care intenționezi să o petreci în bătaia razelor de soare. Calcularea factorului de protecție de care pielea beneficiază se face prin înmulțirea timpului pe care îl poți petrece în soare, fără protecție solară, până când pielea se înroșește cu valoarea factorului de protecție folosit. De pildă, dacă în mod normal poți stă la soare timp de 20 de minute fără că pielea să fie arsă, atunci când folosești un produs cu factor de protecție 30, beneficiezi, teoretic, de protecție timp de 600 de minute. Practic însă, timpul poate fi scurtat de anumiți factori precum: culoarea pielii, intensitatea radiațiilor, altitudinea. De aceea, pentru protecție garantată, se recomandă reaplicarea loțiunii de plajă cu SPF la câteva ore (2-3) atunci când ne expunem pielea la soare.

Reguli de aplicare a produselor cu factor de protecție solară

Pentru că produsele cu factor de protecție solară să fie eficiente, e indicat să se respecte anumite reguli de utilizare.

Momentul aplicării produselor cu factor de protecție solară

Mulți oameni fac greșeală de a aplică produse cu factor de protecție solară după ce se expun razelor soarelui. Ei bine, specialiștii în dermatologie ne sfătuiesc să aplicăm lotiunea de plajă cu cel puțin 15-30 de minute înainte de a ieși în bătaia radiațiilor solare, astfel încât pielea să aibă suficient timp să absoarbă factorul de protecție.

Frecvența aplicării produselor cu factor de protecție solară

Produsele cu factor de protecție solară trebuie reaplicate o dată la 2 ore astfel încât să își mențină eficientă. Dacă intrăm în piscină sau în apă ori facem dus, reaplicarea se face imediat după ce ieșim din apă.

Modul de aplicare a produselor cu factor de protecție solară

Produsele cu factor de protecție solară trebuie aplicate pe piele într-un strat generos pentru a asigura protecție. În cazul unui adult, e nevoie de aproximativ 30 g de loțiune de plajă pentru acoperirea zonelor expuse ale pielii. Produsele cu factor de protecție solară trebuie folosite inclusiv în zilele înnorate întrucât radiațiile UV penetrează norii. Un produs cu factor de protecție solară trebuie aplicat și pe ten, înainte de aplicarea machiajului.

Utilitatea produselor cu factor de protecție solară

Produsele cu factor de protecție solară nu numai că protejează pielea împotriva arsurilor solare și de îmbătrânirea prematură, însă totodată reduc și riscul de apariție a cancerului de piele.

Efectele nocive ale razelor ultraviolete asupra pielii

Soarele emană 2 tipuri de radiații: radiațiile UVA și radiațiile UVB. Radiațiile UVA contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii. Cele UVB însă sunt responsabile pentru arsurile solare, însă au și potențial cancerigen.

Beneficiile produselor cu factor de protecție solară

Factorul de protecție solară sporește capacitatea naturală a pielii de a se proteja împotriva radiațiilor UV. De pildă, SPF-ul 15 oferă o protecție de 15 ori mai mare pielii, comparativ cu cea naturală. Factorul de protecție 50 protejează pielea de 50 de ori mai bine decât se poate proteja această singură.

Produsele cu factor de protecție solară au mai multe beneficii pentru piele:

• Previn îmbătrânirea prematură a pielii, ce poate apărea în urmă expunerii la radiațiile UV

• Previn deshidratarea pielii, ce poate apărea că urmare a expunerii îndelungate la soare

• Previn arsurile solare

• Reduc riscul de cancer de piele, implicit pe cel de melanom – cel mai rar, dar cel mai periculos tip de cancer de piele

Factorul de protecție solară folosit trebuie ales în funcție de tipul de piele, precum și de factori precum anotimpul, altitudinea și timpul de expunere pentru a fi cât mai eficient. Pe timpul verii, atunci când intensitatea radiațiilor solare este mai mare, trebuie să folosim un factor de protecție mai mare, mai ales atunci când ne expunem intensiv la soare – de pildă, când facem plajă. Dacă iarnă e recomandat să folosim SPF atunci când ne expunem în mod intenționat la radiațiile UV (spre exemplu, când practicăm sporturi de iarnă), vara este obligatoriu să folosim zilnic produse cu SPF întrucât expunerea la radiații a pielii este mai periculoasă în sezonul cald.

vineri, 18 iunie 2021193
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
4 aug 00:00SănătateUn implant a vindecat diabetul la șoareci. Sunt speranțe pentru tratament și în cazul oamenilor?

O echipă de cercetători a demonstrat că, folosind un dispozitiv minuscul, se pot implanta celule secretoare de...151

4 aug 00:00SănătateCum îți schimbă bolile creierul?153
4 aug 00:00SănătateRemediu homemade pentru eliminarea păduchilor de cap132
4 aug 00:00Sănătate5 tipuri de mușcături de insecte pe care nu trebuie să le ignori

Orice mică umflătură sau pată roșie pe piele trebuie urmărită timp de câteva zile după apariție. În cazul...147

4 aug 00:00SănătateTop 10 alimente care îți protejează inima155
4 aug 00:00SănătateSemințe de susan: nutriție, beneficii și contraindicații112
4 aug 00:00SănătateBăuturi detoxifiante care te ajută să scapi de grăsimea de pe abdomen

Fața și abdomenul sunt primele zone în care se vede când punem câteva kilograme în plus și nu avem o dietă...188

4 aug 00:00SănătateRozaceea – cauze, manifestări şi metode de tratament127
4 aug 00:00SănătateEste crema de plajă sigur de utilizat?100
4 aug 01:16SănătateC.A.S. Constanța a încheiat contract cu 993 de furnizori de servicii medicale

Casa de Asigurări de Sănătate Constanta a finalizat la data de 30 iulie a.c., procesul de contractare pentru...357

4 aug 01:18SănătateInfectările cu COVID-19 au crescut foarte mult în ultima săptămână. Estimările sumbre ale lui Valeriu Gheorghiță despre Delta905
4 aug 01:19SănătateValul 4 al pandemiei se apropie și în România. Medic: Va fi din nou „măcel” în spitale1781
Vremea
30.4°27.8° - 30.4° miercuri, 4 august 2021
ConstanțaUmiditate: 61%
Vânt: 5.77 m/s
Presiune: 1015 milibari

Loto
6/4953313113546
5/403618229825
joker15422645113
Horoscop
mai mult...SPSportRT
4 aug 00:00SportJocurile Olimpice - Alexandru Mihăiță Novac s-a calificat în finala probei de aruncarea suliței

Atletul român Alexandru Mihăiță Novac a reușit miercuri dimineața să se califice în finala probei olimpice de...94

4 aug 22:26SportLarisa Iordache, prima reacție după retragerea din finala de la bârnă

Gimnasta Larisa Iordache a scris un mesaj, marţi, după retragerea din finala la bârnă, în care afirmă cu durerea...552

4 aug 22:26SportLarisa Iordache s-a retras în finala olimpică de la bârnă, de la Tokyo

Laria Iordache nu va participa la finala olimpică de la bârnă, anunță Comitetul Olimpic și Sportiv Român într-o...566

4 aug 22:27SportAlexandru Chipciu S-A BĂTUT cu un coechipier și a fost EXCLUS din lotul CFR Cluj. Şumudică: Nu pot să accept

Mijlocaşul Alexandru Chipciu (32 de ani) a fost exclus din lotul echipei CFR Cluj şi a fost scos de pe lista UEFA...917

Local
4 aug 23:10LocalHală din incinta FABRICII de MOBILĂ din Constanța, inundată cu FUM

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, marți, 3 august a.c., în Constanța, pe strada...500

4 aug 23:10LocalCoronavirus la Constanța: 43.104 persoane infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 43.104 persoane...340

4 aug 23:10LocalCasă ÎN FLĂCĂRI, la Lumina. O femeie de 75 de ani a fost preluată de elicopterul SMURD

570

4 aug 23:09LocalMai mulți TURIŞTI, anul acesta, decât în 2020

Turiştilor străini le place pe litoralul românesc! Numărul turiştilor a crescut în perioada anului 2021 în...237

4 aug 23:10LocalCoronavirus: 696 persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...262

4 aug 11:13LocalSTATISTICĂ! Au EXPLODAT PREȚURILE la ALIMENTE

Prețurile mondiale la alimente au explodat! Vești extrem de proaste vin de la Direcția Județeană de Statistică...381

4 aug 23:11LocalAccident rutier la Viișoara. Un BICICLIST a fost RĂNIT

Cadrele medicale au fost solicitate marți, 3 august a.c., să intervină la Viișoara, acolo unde a avut loc un...475

4 aug 23:11LocalTrecerea de pietoni de pe strada Mircea cel Bătrân va fi desființată

Lucrările vor loc avea în această noapte. Echipele administratorului drumului public vor aplica marcajele care vor...627

4 aug 00:05LocalINCIDENŢA cazurilor de COVID, în CONTINUĂ CREŞTERE la Constanţa

2937

Politică
4 aug 00:00PoliticăMinistrul Mediului, întrebat cât se mai fură din păduri: Este imposibil de spus

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a declarat că este imposibil de precizat "cât se mai fură...143

4 aug 19:31PoliticăSorin Cîmpeanu l-a DEMIS pe șeful ARACIP. ANI și Parchetul au fost sesizate

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că au fost găsite "nereguli grave" în urma unui control la...261

4 aug 19:25PoliticăSorin Cîmpeanu: "Toţi elevii şi studenţii se vor întoarce fizic la şcoală pe 13 septembrie"

258

Interviuri
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1298

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...2175

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

11610

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1505

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2270

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

2746

Monden
4 aug 00:00MondenPrimul film din 'La casa de papel Partea 5' va fi difuzat de Netflix pe 3 septembrie

„La casa de papel Partea 5” va fi lansat de Netflix în două părţi: volumul 1, pe 3 septembrie, iar volumul 2, pe...142

4 aug 00:00MondenFilmările la thrillerul 'Emancipation', cu Will Smith în distribuție, întrerupte după apariţia unor cazuri de Covid-19

Filmările la viitorul film cu Will Smith, „Emancipation”, despre fuga unui fost sclav afro-american, au fost...117

4 aug 02:20MondenAriana Grande va susţine un concert virtual în jocul video „Fortnite“

101

Mapamond
Sănătate
4 aug 00:00SănătateBăuturi detoxifiante care te ajută să scapi de grăsimea de pe abdomen

Fața și abdomenul sunt primele zone în care se vede când punem câteva kilograme în plus și nu avem o dietă...188

4 aug 00:00SănătateRozaceea – cauze, manifestări şi metode de tratament

Începutul perioadei însorite din decursul unui an poate semnifica şi debutul sau agravarea leziunilor de rozacee la o...127

4 aug 00:00SănătateEste crema de plajă sigur de utilizat?

100

4 aug 00:00Sănătate5 tipuri de mușcături de insecte pe care nu trebuie să le ignori

Orice mică umflătură sau pată roșie pe piele trebuie urmărită timp de câteva zile după apariție. În cazul...147

4 aug 00:00SănătateTop 10 alimente care îți protejează inima

Legumele și fructele proaspete, oleaginoasele, peștele gras și uleiurile sănătoase (precum uleiul de măsline,...155

4 aug 00:00SănătateSemințe de susan: nutriție, beneficii și contraindicații

Semințele de susan oferă multe beneficii pentru sănătate. Poți folosi aceste seminţe delicioase pentru a crește...112

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT