REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
11.4° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Facturi mai mari la întreţinere. Localităţile din România unde oamenii vor plăti şi de două ori mai mult

Facturi mai mari la întreţinere. Localităţile din România unde oamenii vor plăti şi de două ori mai mult

Victor ROTARU 7 septembrie 2023 | 12:05 799

Una dintre măsurile pe care Guvernul vrea să le ia este reducerea cheltuielilor cu subvenţionarea energiei termice în sistem centralizat.

Facturi mai mari la intretinere. Localitatile din Romania unde oamenii vor plati si de doua ori mai mult 

După ce intră în vigoare Ordonanţa de urgenţă, timp de un an, se vor subvenţiona maximum 70% din costul de producţie al gigacaloriei în Bucureşti şi maximum 50% în celelalte zone ale ţării. 

Cel mai afectaţi vor fi locuitorii din zone precum Bacău, Cluj, Arad sau Braşov care au subvenţii de peste 60%. 

În Bacău, spre exemplu, iarna trecută subvenţia era la un nivel de 83%. Un locuitor din Bacău plătea 191 lei/Gcal cu TVA şi subvenţii la energie. Subvenţia era de 942 de lei/ Gcal.

Pentru un apartament de două camere, unde consumul mediu este de 1,4 Gcal, dacă iarna trecută locatarul plătea din totalul de 1586 de lei doar 270 de lei, anul acesta, cu subvenţie de 50% va plăti peste 790 de lei. 

Pentru al doilea şi al treilea an după intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă, subvenția scade treptat. 

În al doilea an, adică în 2025, subvenţia urmează să fie maxim 60% din costul total de producţie al gigacaloriei în Bucureşti şi maxim 40% pentru alte zone ale ţării. 

În acest an, vor avea de suferit şi locuitorii din Bucureşti, care vor avea de plătit mai mult, subvenţia scăzând cu aproximativ 5%. 

În al treilea an, procentul este şi mai mic: 50% în Capitală şi 30% în alte zone ale ţării. 

Furnizorii de energie spun că au ajuns să facă împrumuturi bancare pentru a acoperi gaura lăsată de Guvern, pentru că sumele pentru subvenţionarea facturilor nu au mai fost achitate de stat în unele cazuri chiar şi de şase luni. 

Furnizorii spun că nu fac presiuni pentru eliminarea subvenţiilor, dar ar vrea să fie plătiţi la timp, pentru a putea să îşi continue activitatea, potrivit antena3.ro

 

          

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
la Bacău, Cluj, Arad sau Braşov s-a putut da 60% si in cta nu ? ptr ca toti primarii din cta si-au batut joc in ultimul hal de consumatori si cta a avut cel mai mare pret din tara din urma cu vreo 10 ani sau mai mult la distanta uriasa de tot restul tarii; de ce nu dati procentul si pretul actual si cele ptr iarna care vine si din cta ? ce ziar local e asta ? s-a mutat la bacau, etc ? despre guvernul asta infect de hoti care da mai mult in capitala superbogata si mai putin in provincia saraca nici nu are rost sa mai vorbim ca nu merita decat scuipaturi; daca gaura este la bugetul central de ce au tabarat pe administratiile si furnizorii locali ?
0
0
cel mai mult platesc constantenii, au cea mai scumpa gigacalorie desi constanta este judetul care necesita cea mai mica cantitate de gaze, ca are ierni usoare
2
0
Bucu-cu-restenii fura tara, iar prostii ii tin!!! Unde sunt "in"-vocatul "popo--ului" si CCR??? Cum este cu prevederea egalității cetățenilor în Constituție??? Stim deja ca numai vanzatorii, hotii si trădătorii Rromaniccai au drepturi constituționale, ceilalți sunt iobagi in tara lor (de aia nu se mai vorbește de Cuza)!! Vor pleca multi romani, iar tara va rămâne a rromamannilor lor!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468