REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Făgădău a inaugurat o nouă creșă: 'Acesta nu este business, aceasta este investiție în viitorul copiilor noștri'

Făgădău a inaugurat o nouă creșă: 'Acesta nu este business, aceasta este investiție în viitorul copiilor noștri'

Replica API 20 februarie 2019 | 09:20 601

Pentru prima dată după 30 de ani, în municipiul Constanța s-a deschis o nouă creșă. Inaugurarea a avut loc marți, 19 februarie 2019, în prezența primarului Decebal Făgădău, a directorului Direcției Generale de Asistență Socială, Emil Mereuță și a Georgianei Zainea, directorul Direcției Administrare Creșe. Edilul a precizat ın cadrul insugurării că preferă să ınchirieze spații, ca ın cazul acestei creşe, decât să construască, dând exemplul Liceului cu Program Sportiv Nicolae Rotaru, unde constructorul a abandonat lucrările.

Noua creşă, Licurici, deschisă pe bulevardul I.C. Brătianu numărul 16, are o capacitate de o sută de locuri aferente unui număr de cinci grupe, fiind a șasea creșă din municipiu. Șeful autorității locale a precizat la momentul inaugurării celei de-a șasea creșe că trei dintre cele cinci creșe deja existente sunt incluse într-un program de extindere și modernizare.“Când a venit Mereuţă să mă convingă să închiriem o creşă, am zis că nu mai vreau să mai închiriem câte o cămăruţă pe la parter de bloc, că mai avem două creşe pe care nu le putem extinde că sunt la parter de bloc şi mai avem încă trei creşe pe care le avem în programe de extindere, adică supraetajare, modernizare, schimbat minim la standardul acesta. Acolo facem practic de la zero investiţia. În schimb, tot nu este suficient şi să vedem anul acesta cum stăm cu bugetul. Am făcut o analiză şi am văzut că anul trecut s-au născut mai mulţi copii ca în 2017, în anul 2017 mai mulţi ca în 2016, ceea ce este un lucru foarte bun, să ne întinerească oraşul”, a declarat primarul Decebal Făgădău.

Cifrele noii investiții

Edilul a precizat că are de gând să mai deschidă creşe la Constanţa și a dat detalii privind costul chiriei . "Vreau să ştie toată lumea cât ne costă acest spaţiu. Mai puţin de 6 euro pe metru pătrat închiriabil, fără scări, fără spaţii tehnice, fără nimic, mai puţin de 6 euro/lună/metru pătrat. Dacă găsiţi mai ieftin, vă rog să-mi spuneţi că am de gând să mai deschid creşe", a precizat Decebal Făgădău.

Edilul a afirmat că își dorește ca anul acesta să închirieze încă minim o creșă. "Trebuie să avem o aranjare pe cartiere. Sunt aici, în această creșă, părinți care își aduc copiii din toate colțurile orașului. De ce? Pentru că creșa din proximitate fie este plină, iar pe altă parte nu există o alternativă reală. Noi trebuie să mergem în cartierele tinere ale Constanței și dacă toată lumea se bate cu cărămida în piept și spune - vrem să ne rămână tinerii în țară, cam de aici trebuie să începem", a mai subliniat Făgădău.

Deja pentru noua creșă, cu o capacitate de o sută de locuri, au fost depuse 120-130 de cereri, întrucât foarte mulți părinți vor să se întoarcă cât mai repede la muncă.”Majoritatea părinților, dincolo de mame care beneficiază de concediu legal, e o povară și pentru tați, dar unii preferă să se angreneze în muncă. Eu știu ce am pățit cu nevasta mea, care la o lună după ce a născut a zis că vrea la serviciu”, a afirmat Făgădău.

Spațiu modern cu meniu făcut de nutriționist

Prichindeii vor avea parte de tot confortul, iar meniul s-a făcut în acord cu sfaturile unui nutriționist. “Ca să înțelegeți aici beneficiem de un spațiu cu vestiare, dormitoare, grupuri sanitare individuale, sale de mese pe fiecare etaj, bucătărie, centrală, adică poți să-ți reglezi temperatura în funcție de sezon și știm cât de important este acest lucru. Sunt 900 de metri pătrați, noi doar pentru 900 metri pătrați utili plătim mai puțin de 6 euro/metru pătrat/lună. Oricine are o ofertă mai bună, să ne caute. Pentru că acesta nu este business, aceastea este investiție în viitorul copiilor noștri. Pentru că echipa Primăriei lucrează direct cu copiii comunității și pun suflet în ceea ce fac, tocmai de la ei a venit ideea ca menurile să fie făcute de nutriționist, ca alimentele să fie bio, totul să fie certificat și părinții să fie informați în fiecare zi despre ce mănâncă copii. Ba mai mult, pot vedea unde se gătește, cine e doamna care gătește”, a precizat Decebal Făgădău.

Apel către investitori să se implice: “Ne-a fost greu să găsim o creșă”

Șeful autorității locale a subliniat că trebuie să intrăm într-o stare de normalitate. A ținut să scoată la iveală și câteva minusuri privind locația actuală a noii creșe. Deși nu se află la parterul vreunui bloc, îi lipsesc totuși locurile de parcare și spațiul de joacă în aer liber pentru copii. În acest sens, edilul a făcut un apel către agenții economici interesați să sprijine demersul Primăriei privind înființarea de noi creșe. “Nu mi-aș dori o eventuală bătălie politică, pentru că urmează doi ani cu două rânduri de alegeri. Nu voi face niciodată lucrurile acestea pentru voturi, nici rechizitele pentru copii, nici creșele, nici modernizările, nici cabinetele stomatologice, anul acesta de medicină generală, ci le fac pentru că eu am încredere că cei care vor veni și vor conduce orașul, vor lua aceste lucruri ca pe o normalitate. Astăzi ni se pare ciudat ca vreme de 30 de ani să nu se fi făcut o creșă în Constanța. Ba mai mult, orașul este destul de sărăcăcios în oferte. Ne-a fost greu să găsim o creșă și aceasta are lipsuri, nu are locuri de parcare, nu avem un loc suficient să-i scoatem pe copii în curte, să se joace în aer liber. Căutăm și chiar fac un apel la investitorii privați să se implice dacă au de gând să-și planficice o investiție, care să corepundă tuturor exigenților. Da, municipiul Constanța va închiria în continuare în condiții de transparență, legale, creșe”, a afirmat Făgădău.

Nu este rentabil și nu este timp să mai construiești

Nu se dorește construirea de noi creșe, dat fiind că foarte greu se reușește adjudecarea unei licitații, edilul dând în acest sens exemplul cu reabilitarea Cazioului sau cu reabilitarea Liceului cu Program Sportiv Nicolae Rotaru. “Ca să construim, procedurile de astăzi sunt identice cu procedurile de la Cazino și cred că v-am spus tot. La Cazion am avut 3 licitații anulate. Legislația care se tot modifică, ne aduce în situația în care suntem la Liceul cu Program Sportiv Nicolae Rotaru, unde constructorul a părăsit șantierul. Domne, eu nu pot să lucrez la prețurile pe care eu le-am licitat, că între timp au crescut salariile, așa ne-a spus constructorul, și ne-au lăsat cu șantierul descoperit, acolo unde s-a format pepiniera de campioni a Constanței. Unde au fost Halep, Andrei Pavel, Horia Tecău, astăzi este un șantier părăsit de constructori. Suntem într-un ciclu din acesta de contestații, de bătălii. Cum pot să recuperez 3-4 ani cât durează o investiție la noi? Ce fac dânșii timp de 3-4 ani? Deja copilul se duce la grădiniță. Tocmai de aceea pentru a câștiga timp apelăm la piața privată”, a explicat Făgădău.

„Mâine, poimânine, toți părinții din Constanța vor aprecia dacă angajatorul lui are lângă locul de muncă și o creșă sau o grădiniță”, a adăugat primarul Municipiului Constanța.

Meniu bio în toate creșele

Creșa Licuricii dispune de bucătărie proprie, la fel ca și celelalte 5 unități din oraș. În toate creșele aflate în administrarea DGAS Constanța, meniul conține alimente bio precum lapte, ouă, unt, smântână, brânză și sucuri din fructe autohtone și exotice (ananas, grapefruit, avocado). La fiecare nivel al clădirii există câte o sală de clasă și un dormitor, dotate cu grup sanitar propriu.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu a plecat, au dat-o afara, dar nu e nimic ca aluat o dinica sub haripa protectoaresi e tot director acum la un centru de plasament...nu ca ar fi murit de foame, are milioanelede euroi de la srl de hingheri puppy vet
4
0
Cum a plecat spagara de Cezara de la directia crese ???????? nu pot sa cred
51
0
Bine ca a plecat de acolo directorasa Cezara, ca si-a luat masina de lux noua si vila, probabil din economiile de directoras bugetar.
56
0
...acesta este modelul...se inchiriaza de la prietenii afaceristi...asa cum a facut cu toate spatiile in care functioneaza sedii de primarie...inchirierea se face pe bani grei...nu gluma...
9
0
Dece mai primare inchiriezi cand ai spatiu destul in scoli desafectate precum sc 9?in spatele scolii 39 ai o cladire neterminata din 2015 cu destinatie cresa,de ce nu o finalizezi?pai nu vine spaga paraindarat nu? langa brick desfiintezi o parcare sa dai liber la supermarket penny,te plangeai ca nu sunt parcari si desfiintezi garaje dar tu de fapt spaguiesti terenuri ca sefu pastaie,ca el ajungi sipoate inaugurezi o cresa si la poarta alba,te asteapta nicusor acolo.
15
0
Bravo Fagadau bravo PSD singurul partid care tine la popor
2
18
Mai avem putin de munca la noua cresa de la POARTA ALBA. Se primesc proaspati condamnati de la un an la sapte ani. Fagabou e cap de lista il urmeaza Teo dosie.
11
3
Nu ai zis cat costa daca duc copilu acolo ai zis ca este o investitie in viitorul copiilor inv.facuta de parinti banuiesc deci how mach sau nu tiai facut toate socotelile.
5
2
Ne cacam in gura ta fagabou
15
2
de la cine ai inchiriat hotule ? Cat primesti pe luna para-ndarat ? Muie cu cacat hotul fagadau, muie dragnea vitamina d olteneasca, muie pesede !!!
14
3
A inceput campania electorala? S-a dat fasole cu ciolan?
17
2
Rau ca face, rau ca nu face...toata lumea se plange ca nu exista crese unde sa isi duca copii,ca dau bani la privati si atunci blamam daca omul deschide crese.Constanteni idioti,nu ne mai facem bine...
8
20
corect este: a inaugurat o chirie..mai inchiriaza, bai baiete, risipeste banii comunitatii pe amici ai primariei, ca te vor intreba si pe tine de sanatate cum l-au intrebat pe mazare.. vezi,ce afaceristi falimentari posesori de maserati mai au vile,baga anunt d asta misto cu dedicatie gen Directia crese inchiriaza vila pe strada x si rezolva problema..
18
2
Emile, cu parandaratul de la cresa asta ai mai facut cascaval de un BMW ! Eu zic sa-ti iei din timp bilet de Mazagascar. Doar dus !
15
3
astia mici trebuie crescuti cu ce e mai bun, asa ne spuse domnul primar Fagadau. Au ramas poate singura Marfa de export si tre sa fie de o calitate decenta. Iaurtel, avocado, apa de la robinet samd.
11
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108