REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Felix Stroe, prezent la Forumul Expoapa: Din păcate, absorbția fondurilor europene este încă timidă. Problemele sunt la autoritățile publice locale

Felix Stroe, prezent la Forumul Expoapa: Din păcate, absorbția fondurilor europene este încă timidă. Problemele sunt la autoritățile publice locale

Replica API 24 septembrie 2019 | 13:17 284

Asociația Română a Apei organizează, în perioada 23-25 septembrie, la București - Palatul Parlamentului, ediția cu numărul 21 a Forumului Regional al Apei Dunăre - Europa de Est. Astfel, luni, 23 septembrie, evenimentul a debutat cu o conferință, prezenți fiind la masa de prezidiu Felix Stroe, președintele Asociației Române a Apei și ministrului Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu (ministrului Fondurilor Europene), Ionel Tescaru (presedinte ANRSC), Dan Lucian Vlădescu (președinte Autoritatea de Audit), cât și alții.

Directorul RAJA SA, Felix Stroe, a prezentat importanța evenimentului.”Am inaugurat astăzi (luni, 23 septembrie – n.r.) ediția 21, și a devenit tradițional, fiind vorba de o conferință regională pe probleme de mediu, de apă, canalizare, epurare, și o expoziție minunată, care se bate de la egal la egal cu ceea ce e mai modern în lume, în Europa, Expoapa. Repet, este un motiv de mândrie pentru apropiați, care au organizat toate aceste manifestări complexe, în cadrul unui forum regional, să facem un bilanț, la ediția 21, la care sunt prezente cele mai tari firme din lumea întreagă. Sunt prezente cele mai înalte tehnologii, de la sisteme de pompare, sisteme de aerare pentru stațiile de epurare etc. Este cea mai mare expoziție din cele pe care le-am organizat până astăzi, la care participarea este extraordinară. Este o mândrie, un bilanț pozitiv și arată, încă o dată, că Asociația Română a Apei este o asociație profesională, un partener competent al Guvernului României, al Ministerului Fondurilor Europene, al Ministerului Mediului, Ministerului Dezvoltării Regionale, un partener competent pentru ridicarea nivelului calității vieții cetățenilor. La nivel generel, din păcate, absorbția fondurilor europene este încă timidă. Ministerul Fondurilor Europene face eforturi extraordinare și am încredere că doamna ministru Roxana Mânzatu va face progresele necesare, ca să avem 10 proiecte majore aprobate. Din păcate, până astăzi, sunt promovate doar 6 proiecte majore și ne dorim ca, până la finele anului, încă 10 proiecte majore să fie promovate. Problemele, să știți, că nu sunt la București, din păcate. Problemele sunt la autoritățile publice locale. Pentru că există această autonomie a autorităților publice locale, care nu întotdeauna înțeleg interesul general. Noi avem un proiect la nivelul județului Constanța, poate cel mai mare din România, din Europa centrală și de est, și pe care încă nu putem să-l promovăm pentru că mai sunt autorități, și dați-mi voie să nu dau nume, care nu vor să dea hotărâri de Consiliu Local, care desființează hotărârile de Consiliu Local din cele pe care le-au dat, iar totul se răsfrânge asupra fondurilor europene, pe care România poate să le absoarbă, dar nu reușește la nivelul corespunzător, bani care rămân la Bruxelles”, a declarat Felix Stroe.

Apoi, a luat cuvântul ministrului Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu. "Sunt un om care vine din zona pălmașilor fondurilor europene, iar ce voi spune azi trebuie să întelegem prin filtrul realității. În România încă avem oameni care nu beneficiază de apă potabilă, canalizare. MIE este printre principalii finanțatori. Povestea operatorilor regionali este una de succes. Ne confruntăm cu o agendă complexă, dar suntem în acest demers împreună. Avem 7 proiecte aprobate, altele în lucru. În toamnă vrem să obținem aprobarea a 5 proiecte noi. Dar depind de niște pași", a spus ministrul.

După înceheierea conferinței, a fost tăiată panglica de la intrarea în expoziție, ceea ce a anunțat că s-a deschis oficial Forumul Regional al Apei Expoapa.

Evenimentul se adresează specialiștilor din domeniul apei, interesați de îmbunătățirea performanțelor tehnice și manageriale ale sectorului, și va cuprinde o serie de conferințe, seminarii și ateliere de lucru precum: Conferința Regională din Sud-Estul Europei - Water Loss 2019, în cadrul căreia sunt propuse spre dezbatere teme referitoare la ultimele evoluții, strategii, tehnici și aplicații ale celor mai bune practici internaționale în managementul apei. Conferința este începutul unei serii de evenimente regionale privind pierderile tehnice de apă, derulate de IWA, care completează conferințele de succes bianuale, precum Water Loss 2018, care a avut loc în Cape Town, Africa de Sud, în luna mai 2018, cu peste 500 de participanți din 50 de țări diferite ale lumii. Tema Water Loss 2019 este dezbătută și în sud-estul Europei pentru a răspunde nevoii stringente de creștere a eficienței utilizării apei în această parte a lumii. Seminarul Finanțarea Infrastructurii de Apă prin Fonduri Europene în Perioada de Programare 2014-2020, dedicat operatorilor regionali, își propune să aducă clarificări din partea instituțiilor responsabile, din țară și de la nivelul Comisiei Europene, privind cerințele pentru implementarea proiectelor în infrastructura de apă și de canalizare/epurare prin fonduri europene. Cerințele Comisiei Europene specifice sectorului apei în cadrul POIM, obiectivele principale avute în vedere în cadrul implementării proiectelor din POIM, modalități de consolidare a sectorului apei și cofinanțarea infrastructurii de apă în perioada 2019 – 2020, sunt doar câteva dintre temele propuse spre dezbatere. Workshop-ul Economic Internațional, organizat de ARA în colaborare cu Grupul de Specialiști pentru Economie și Statistică al IWA și în parteneriat cu ANRSC, abordează teme precum: Reglementarea sectorului apei în România și pe plan internațional, Metodologia de adoptare a tarifelor, Eficiența exploatării infrastructurii etc.. Concursul “Instalare Branșament sub Presiune”, dedicat instalatorilor din cadrul companiilor de apă, care trebuie să răspundă provocării de a executa un branșament nou într-o rețea de fontă ductilă aflată sub presiune. EXPOAPA 2019, care reunește reprezentanți a peste 80 de firme producătoare de echipamente și tehnologii pentru îmbunătăţirea performanţelor şi creşterea eficienţei tehnice şi manageriale în sector din țări precum: Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Turcia, Polonia, Danemarca, Cehia, Franța, România, etc. Într-un spațiu generos, expozanții vor prezenta cele mai noi instalații implicate atât în procesarea și tratarea apei potabile, cât și a celei uzate, dar și sisteme de monitorizare și control.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108