REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Fermă de nuci la Chirnogeni! Cine este investitorul care vrea să planteze peste 1.700 de pomi fructiferi

Fermă de nuci la Chirnogeni! Cine este investitorul care vrea să planteze peste 1.700 de pomi fructiferi

Replica API 13 aprilie 2018 | 00:00 1102

sursa foto agrointel.ro

WALNUTS FARM SRL va înființa o plantație de nuc, în sistem superintensiv de tip ecologic, în comuna Chirnogeni, județul Constanța. Suprafața totală ce face obiectul proiectului este de 9,49 ha din care efectiv va fi plantată o suprafață de 8,24 ha.

Vor fi plantați un număr total de pomi de 1.714 bucăți. Plantația pomicolă va fi irigată și împrejmuită, se vor achiziționa echipamente sau se vor închiria de la terți pentru mecanizarea activitățlor în cadrul fermei. S-a prevăzut execuția unui puț forat contorizat care va alimenta rezervorul pentru înmagazinarea apei prin intermediul pompei submersibile.

Necesitatea proiectului este dată de dezvoltarea activității societății prin înfiintarea unei plantatii de pomi din specia nuc, în sistem superintensiv, tip cultură ecologică cu o utilizare mai eficientă a resurselor disponibile (materiale și umane) și crearea de noi locuri de muncă. Principala resursă materială – terenul - este în superficia societății și are o suprafață adecvată pentru înființarea unei plantații de dimensiuni medii, cu rentabilitate economică ridicată.

În condiţiile din România, nucul cultivat prezintă unele restricţii privind factorii geografici, de relief, sol, umiditate şi temperatură. Pentru conditiile din Romania sunt recomandate în cultură soiurile cu fructificare terminal (autohtone sau străine) deoarece sunt mai rezistente la temperaturile scăzute din iarnă, decât cele cu fructificare lateral.

Recoltarea poate fi realizata fie în sistem clasic (cu ajutorul muncitorilor), fie mecanizat. În sistemul clasic recoltarea nucilor se efectuează manual astfel: un muncitor se urcă în pom și bate cu un băț lung (4-6 m) ramurile de 1-3 ani, producând căderea fructelor, dar și distrugerea unor ramuri fructifere. Metoda este foarte veche și ineficientă. Fructele căzute sunt adunate de alți muncitori și transportate în hale, unde se decojesc de mezocarp, în timp de 2-4 zile.

Recoltarea modernă se face în plantațiile intensive, cu echipamente de valoare ridicată. La recoltare se folosește un scuturător pomi fructiferi, nucile fiind adunate ulterior cu ajutorul unui culegător de nuci. Remarcăm faptul că, în cazul recoltării manuale, costurile sunt de peste 40-50% din tehnologia de cultură, iar la recoltarea mecanică, acestea se reduc la 25-30%.

Investiția este oportună pentru următoarele motive:

- Raport favorabil între cererea și oferta de pe piața internă și externă a fructelor.

- Investiția poate obține finanțare prin PNDR, oportunitate care oferă posibilitatea înființării unei exploatații pomicole conformă cu normele UE.

WALNUTS FARM SRL este o societate cu răspundere limitată, persoană juridică română, cu capital 100% privat. Are ca activitate în domeniu “Cultivarea fructelor arbuștilor fructiferi, căpșunilor, nuciferilor și a altor pomi fructiferi” (cod CAEN 0125). Administrator este Nedu Mihai. Pentru cei care nu știu, Ionuț Măciucă a investit, alături de Mihai Nedu, în Casa Domnească, situată pe strada Lahovari. Unitatea de fițe a fost inaugurată cu mare fast, însă afacerea nu a funcționat. După doar patru luni, acesta a fost închisă, în anul 2014.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
o s a coste mai mult paza decat produce hotii abia asteapta
0
0
NU AVETI NEVOIE DE PUIETI DE NUC CERTIFICATI DIN SOIUL JUPANESTI LA PRETUL DE 10 EURO BUCATA ? 0724494230
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108