REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Fermierii constănțeni amenință cu proteste, cer interzicerea importului de cereale din Ucraina

Fermierii constănțeni amenință cu proteste, cer interzicerea importului de cereale din Ucraina

Victor ROTARU 19 septembrie 2023 | 00:00 1387

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită Guvernului să interzică importul mai multor produse agroalimentare din Ucraina, măsura esenţială pentru salvarea fermierilor români şi protejarea securităţii alimentare a României. Răzvan Filipescu, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, este de părere că, indiferent dacă s-ar prelungi interdicția importurilor de cereale ucrainene în România pentru 30 de zile, acest lucru nu ar fi îndeajuns, fiind o concurență neloială între cele două piețe, fermierii români având foarte mult de suferit. 

Fermierii constanteni ameninta cu proteste, cer interzicerea importului de cereale din Ucraina

Interdicția de import a cerealelor din Ucraina în România a expirat, iar acest lucru nu poate decât să-i îngrijoreze pe fermierii români care nu vor în nici un fel să intre din nou într-o concurență neloială cu fermierii din Ucraina: „Este nevoie de prelungirea interdicțiilor importurilor de cereale ucrainene în România. Am înțeles că este deja semnat un ordin comun care urmează să fie transmis, prin care să se interzică importurile pentru 30 de zile. Noi atragem atenția asupra faptului că nu este îndeajuns doar 30 de zile.  Este de salutat că Guvernul României și implicit Primul Ministru și Ministrul Agriculturii au acționat rapid și au ieșit cu o poziție prin care să interzică pe o perioadă determinată, dar nu asta este soluția. Noi am spus că dacă nu se prelungește interdicția există riscul să se încheie deja contracte cu exportatori din Ucraina și vom intra în acea competiție neloială, cu marfa mult mai ieftină și care este produsă în alte condiții tehnologice decât cele impuse fermierilor de către Comisia Europeană, ceea ce va duce la o scădere rapidă a prețurilor în fermele românești, și bursa pe plan internațional a reacționat, grâul este cu -4,5 euro față de zilele trecute.”, a transmis Răzvan Filipescu, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea. 

„Dăm impresia că o altă țară intră în procedurile noastre”

Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu, este de părere că România ar trebui să-și rezolve singură problema și să nu aștepte din partea Ucrainei să limiteze voluntar exporturile: „Guvernul Român așteaptă și măsurile pentru limitarea exporturilor din partea Ucrainei. Este extrem de dificil să așteptăm din partea Ucrainei să limiteze voluntar exporturile pentru că e o măsură greu de monitorizat. Dăm impresia că o altă țară intră în procedurile noastre și nu asta este soluția. Fermierul român vine după o perioadă dificilă, secetă, scăderi de producție, efectele războiului. Noi suntem solidari cu ucraineni, înțelegem nevoia lor de a tranzita și ca dovadă România a folosit ca platformă logistică pentru export a peste 20 de milioane de tone, dar considerăm că nu trebuie să se importe marfă, să fie interzis, pentru a salva fermierul român. Marfa ucraineană trebuie să fie în tranzit, noi suntem producători net de cereale, ne acoperim produsul nostru intern, surplusul de marfă îl exportăm pe piețele noastre exterioare pe care le-am câștigat în ultimii 20 de ani. Nu e corect ca marfa românească, care se produce sub cerințele UE, să intre în competiție cu marfa din Ucraina.” 

Fermierii constanteni ameninta cu proteste, cer interzicerea importului de cereale din UcrainaRăzvan Filipescu - Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea

Filipescu: Suntem pregătiți și mobilizați pentru demararea protestelor

La fel ca în luna aprilie a anului în curs, fermierii nu se feresc să iasă în stradă pentru a le fi apărate drepturile și șansa la o competiție loială: „Noi suntem toți mobilizați, toate asociațiile de fermieri am discutat încă de săptămâna trecută, faptul că suntem pregătiți și mobilizați pentru demararea protestelor. Credem că nu asta este soluția, să ieșim de fiecare dată în stradă și să blocăm vămi, văd că ministrul Agriculturii și premierul au înțeles ce le-am transmis. Soluția noastră este interdicția importurilor. Nu ne interesează altceva. Este momentul să cerem ministerului Agriculturii acea derogare legată de terenul lăsat pârloagă,  în ideea de a lăsa 5% din terne necultivat, începând din acest an, având în vedere războiul de la graniță, concurența din zonă. Aproximat 500 de mii de hectare, la nivelul României, vor rămâne nelucrate, o măsură care nu face decât să reducă productivitate fermierului și nu cred că România este în situația fericită azi să renunțe la o suprafață și să nu culeagă roade.”, a încheiat Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu.

Fermierii constanteni ameninta cu proteste, cer interzicerea importului de cereale din Ucraina
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cea mai p*****a nație din lume suntem după ce ca nu ne știm interesele suntem și slugile lor mu muma a ucrainienilor și a turcilor a tuturor nima cine nu vrea nu câștiga bani din r*mânia bine-nțeles in afara de noi
1
0
constantine ,constantine, tare imi e ...rusine cu tine, fermierii romani iti da ...papa, ucrainienii ti a luat o!
3
0
astia trebuie batuti bine. legislatia europeana bate pe cea nationala. daca ucraina are cu ue acord privind cerealele, trebuie respectat. cioflingarilor de fermieri romani, ciomege. acum 25-30 de ani, fermierii occidentali aruncau laptele, etc. erau cotele. uite ca ei s-au adaptat, ce te faci cu analfabetii nostri?
1
6
ucraina castiga din exportul de cereale sume enorme cu care sustine razboiul , mor soldati si civili cu ...ajutorul sumelor obtinute , se imprumuta pe veci din america si tarile u e ca sa si distruga tara , tineretul ,razboiul nu se va termina curand nu se doreste pacea nici macar dupa atatea nenorociri,sunt sustinuti si ajutati la moarte si distrugere de ambitii politice ,economice de o tara care vrea suprematia mondiala , o tara in care s a trait bine dupa urma altor tari pe care lea expoatat prin dezbinari, razboi, sactiuni !
6
1
Atat de slabi la minte suntem ca ne calca in picioare jjavrele de ukrainieni pe toate planurile
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468