Fermierii constănțeni amenință cu proteste, cer interzicerea importului de cereale din Ucraina
Fermierii constănțeni amenință cu proteste, cer interzicerea importului de cereale din Ucraina
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAlianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită Guvernului să interzică importul mai multor produse agroalimentare din Ucraina, măsura esenţială pentru salvarea fermierilor români şi protejarea securităţii alimentare a României. Răzvan Filipescu, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, este de părere că, indiferent dacă s-ar prelungi interdicția importurilor de cereale ucrainene în România pentru 30 de zile, acest lucru nu ar fi îndeajuns, fiind o concurență neloială între cele două piețe, fermierii români având foarte mult de suferit.
Interdicția de import a cerealelor din Ucraina în România a expirat, iar acest lucru nu poate decât să-i îngrijoreze pe fermierii români care nu vor în nici un fel să intre din nou într-o concurență neloială cu fermierii din Ucraina: „Este nevoie de prelungirea interdicțiilor importurilor de cereale ucrainene în România. Am înțeles că este deja semnat un ordin comun care urmează să fie transmis, prin care să se interzică importurile pentru 30 de zile. Noi atragem atenția asupra faptului că nu este îndeajuns doar 30 de zile. Este de salutat că Guvernul României și implicit Primul Ministru și Ministrul Agriculturii au acționat rapid și au ieșit cu o poziție prin care să interzică pe o perioadă determinată, dar nu asta este soluția. Noi am spus că dacă nu se prelungește interdicția există riscul să se încheie deja contracte cu exportatori din Ucraina și vom intra în acea competiție neloială, cu marfa mult mai ieftină și care este produsă în alte condiții tehnologice decât cele impuse fermierilor de către Comisia Europeană, ceea ce va duce la o scădere rapidă a prețurilor în fermele românești, și bursa pe plan internațional a reacționat, grâul este cu -4,5 euro față de zilele trecute.”, a transmis Răzvan Filipescu, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea.
„Dăm impresia că o altă țară intră în procedurile noastre”
Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu, este de părere că România ar trebui să-și rezolve singură problema și să nu aștepte din partea Ucrainei să limiteze voluntar exporturile: „Guvernul Român așteaptă și măsurile pentru limitarea exporturilor din partea Ucrainei. Este extrem de dificil să așteptăm din partea Ucrainei să limiteze voluntar exporturile pentru că e o măsură greu de monitorizat. Dăm impresia că o altă țară intră în procedurile noastre și nu asta este soluția. Fermierul român vine după o perioadă dificilă, secetă, scăderi de producție, efectele războiului. Noi suntem solidari cu ucraineni, înțelegem nevoia lor de a tranzita și ca dovadă România a folosit ca platformă logistică pentru export a peste 20 de milioane de tone, dar considerăm că nu trebuie să se importe marfă, să fie interzis, pentru a salva fermierul român. Marfa ucraineană trebuie să fie în tranzit, noi suntem producători net de cereale, ne acoperim produsul nostru intern, surplusul de marfă îl exportăm pe piețele noastre exterioare pe care le-am câștigat în ultimii 20 de ani. Nu e corect ca marfa românească, care se produce sub cerințele UE, să intre în competiție cu marfa din Ucraina.”
Răzvan Filipescu - Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea
Filipescu: Suntem pregătiți și mobilizați pentru demararea protestelor
La fel ca în luna aprilie a anului în curs, fermierii nu se feresc să iasă în stradă pentru a le fi apărate drepturile și șansa la o competiție loială: „Noi suntem toți mobilizați, toate asociațiile de fermieri am discutat încă de săptămâna trecută, faptul că suntem pregătiți și mobilizați pentru demararea protestelor. Credem că nu asta este soluția, să ieșim de fiecare dată în stradă și să blocăm vămi, văd că ministrul Agriculturii și premierul au înțeles ce le-am transmis. Soluția noastră este interdicția importurilor. Nu ne interesează altceva. Este momentul să cerem ministerului Agriculturii acea derogare legată de terenul lăsat pârloagă, în ideea de a lăsa 5% din terne necultivat, începând din acest an, având în vedere războiul de la graniță, concurența din zonă. Aproximat 500 de mii de hectare, la nivelul României, vor rămâne nelucrate, o măsură care nu face decât să reducă productivitate fermierului și nu cred că România este în situația fericită azi să renunțe la o suprafață și să nu culeagă roade.”, a încheiat Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News