REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Fermierii din Constanța și-au SCOS utilajele pe DRUMURILE din județ

Fermierii din Constanța și-au SCOS utilajele pe DRUMURILE din județ

Replica API 27 august 2020 | 00:00 1869

Fermierii constănțeni au ajuns la capătul răbdării și au organizat o acțiune de protest, miercuri, 26 august. Grupul de Inițiativă Civică a Agricultorilor din Dobrogea a organizat o plimbare pașnică pe drumurile naționale din județul Constanța. Fermierii au ieșit cu tractoarele și utilajele agricole pornind din Ciocârlia și terminând cu Techirghiol. Principalele revedincări ale agricultorilor sunt declararea stării de calamitate, amânarea ratelor și primirea ajutoarelor de secetă.

Am redus această listă la trei revendicări. Noi am identificat și un precedent pentru această situație, în 2006, tot în timpul unei guvernări PNL. Atunci, lucrurile au fost rezolvate printr-un ordin de ministru, iar Constanța s-a încadrat în zona de calamitate naturală. Noi în această zonă nu am recoltat deloc, este un dezastru aici. Eu sunt agricultor de 25 de ani, este o situație fără precedent. Vrem amânarea ratelor, nu anularea lor. Am impresia că acești domni nu înțeleg doleanțele noastre.”, ne-a declarat Mircea Chipăilă, fermier din județul Constanța.

„Explicația prefectului a fost că nu există cadru legal”

La discuții cu fermierii dobrogeni au participat și George Niculescu, prefectul Constanței, cât și George Scarlat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Cel din urmă a oferit asigurări că situația va fi rezolvată în cel mai scurt timp posibil. Nu este prima dată când agricultorii primesc asigurări de acest gen, neconcretizate în vreun fel, deși au trecut câteva luni de la primele revendicări. De asemenea, fermierii spun că nu au găsit sprijin nici la George Niculescu, prefect al Constanței, care s-a scuzat pentru lipsa de implicare din cauza lipsei unui cadru legal.

În afară de faptul că nu am fost ajutați în vreun fel de statul român, fac parte dintre fermierii care și-au plătit toate dările până în prezent. Noi să știți că de bine, de rău, supraviețuim. Însă în spatele nostru sunt niște salariați care lucrează de ani buni, iar cel mai mult va avea de pierdut tot statul român. În ultimii ani am plătit statului român peste 1.700.000 de euro taxe și impozite. Anul acesta, statul român trebuie să intervină prin pârghii legale să amân niște rate. Am încercat să negociez direct cu banca, nu s-a putut. Am încercat să vorbesc la Direcția Agricolă, nu s-a putut nici acolo. L-am rugat pe prefect să ne ajute, să facă un raport către minister. Explicația prefectului, care îmi pare rău că ne reprezintă, a fost că nu are cadru legal. I-am găsit eu cadru legal, există un precedent în sensul ăsta, trebuia doar să aibă dispoziția să caute puțin și să vrea într-adevăr să ne ajute.”, a mai precizat Mircea Chipăilă.

De ce le este frică guvernanților de bănci?

Pârghii pentru sprijinirea fermierilor au existat și vor exista întotdeauna, mai ales că una dintre revendicări nu necesită niciun efort financiar din partea autorităților. Este vorba despre amânarea ratelor, care ar putea fi făcută în urma discuțiilor dintre Ministerul Agriculturii și reprezentanții băncilor. Doar că, guvernanții par mai preocupați să nu supere băncile, decât să-i ajute pe fermieri. În anul 2006, a fost emis un ordin de ministru care declara județul Constanța drept zonă calamitată, alături de alte zone din România.

Pentru a vă forma o idee despre cât de gravă este situația provocată de secetă, trebuie să știți că este că Dobrogea trece prin cea mai cruntă perioadă din ultimii 85 de ani. Potrivit datelor statistice, în ultimii doi ani, 2018 și 2019, au fost înregistrate precipitații medii anuale de 114 l/an, în condițiile în care în ultimii zeci de ani media multianuală a fost de 415 l/an.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca nu muncesc fermierii sa aveti voi paine eftina o sa mancati melu,prostilor invidiosilor si saracilor. Rusine sa va fie sa vina cei din VEST sustinuti de guvernele lor si voi sa fiti sclavii lor PE DOI LEI.
2
0
La sapa saraciilor stati o zi intreaga in camp si dupa comentati ! Si daca nu mai traiesc mamele voastre sa v-o bagati cautati o sora!
2
0
Din dobrogea care au asistat nepasatori la distrugere sistemului de irigatii.au fost partasi la jefuirea sistemului de irigatii si nu le a pasat deloc.pt ca atumci ploua le era bine.acum nu au miscat un deget.nu au facut un proiect.nimic.cumpara seminte crescute in laboratoarele di vest si vor culturi.sugeti pl cu culturile voastre hibride cu evaziunile pe care le faceti.platiti.ca aveti de unde.aveti averile trimise in cipru si acum pisati ochii.noi nu avem spitale nu avem strazi si voi vreti pomeni.muie multa haladitilor.v ati obisnuit ca pe vremea psd ului sa primiti mocangeli.
1
3
sa-mi bag in toti asa zisii fermieri evazionisti.
3
2
Asa cum sau adunat acum fermierii si cersesc de la guvern,asa trebuia sa se stranga si sa faca irigatii cand au avut recolte mari nu sau laudat toata lumea asteapta ploaie de la Dumnezeu si bani de la stat Puneti mana la treaba fermieri si faceti sisteme de irigatii
8
2
CHIAR NU VA E RUSINE???!!! VA PLIMBATI CU CELE MAI SCUMPE MASINI....SI AVETI TUPEUL SA CERSITI??!!! PAI BINE MAI NESIMTITILOR...VOI CHIAR VRETI NUMAI SA CASTIGATI??!! Chiar ij fiecare an??!! Alte domenii numai cer subventii...
9
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108