REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Filmul ''Les Miserables'', marele câştigător al Premiilor Lumiere 2020

Filmul ''Les Miserables'', marele câştigător al Premiilor Lumiere 2020

Replica API 29 ianuarie 2020 | 00:00 401

Premiile Lumiere, acordate de presa străină din Franţa, au încoronat luni seară lungmetrajul "Les Miserables", de Ladj Ly, drept marele câştigător al ediţiei de anul acesta, cu trei trofee câştigate, inclusiv pentru cel mai bun film, relatează EFE, citată de Agerpres.

"Les Miserables", care a câştigat şi premiul Goya pentru cel mai bun film european la sfârşitul săptămânii trecute şi este totodată nominalizat la Oscar, a mai câştigat trofeele Lumiere pentru cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor debutant (Alexis Manenti).

Filmul, care împrumută titlul de la celebrul roman al lui Victor Hugo, denunţă condiţiile mizere în care trăiesc cei din suburbiile Parisului. Ladj Ly s-a inspirat din revoltele de acum 15 ani din Franţa pentru a realiza acest film, care prezintă tensiunile dintre locuitorii unei cartier de la marginea Parisului şi poliţie. Filmul a fost recompensat anul trecut la Festivalul de la Cannes cu premiul juriului, acordat "ex aequo" alături de filmul "Bacurau" al regizorului brazilian Kleber Mendonca Filho.

Premiul pentru cea mai bună regie la ediţia de luni seară a premiilor Lumiere a fost fost acordat regizorului Roman Polanski pentru "J'accuse", care prezintă celebrul caz Dreyfus. Promovarea acestui film a suscitat o amplă polemică după ce o altă femeie l-a acuzat pe cineast că a violat-o atunci când era minoră. Roman Polanski nu a fost prezent luni seară la gală, iar trofeul pentru cea mai bună regie i-a fost înmânat asistentului său.

Filmul "Portrait de la jeune fille en feu", de Celine Sciamma, a câştigat două premii Lumiere - pentru cea mai bună actriţă (Noemie Merlant) şi cea mai bună imagine (Claire Mathon). Premiul pentru cea mai bună actriţă debutantă a fost câştigat de Nina Meurisse pentu rolul din "Camille", de Boris Lojkine, în timp ce regizoarea Laure de Clermont-Tonnerre a fost premiată la categoria cel mai bun film de debut pentru pelicula "Nevada".

Roschdy Zem a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun actor principal pentru interpretarea sa în "Roubaix, une lumiere", de Arnaud Depleschin, iar "J'ai perdu mon corps", de Jérémy Clapin, a fost recompensat la categoria cel mai bun film de animaţie.

Realizatoarea Yolande Zauberman a câştigat premiul Lumiere pentru cel mai bun documentar pentru "M", "It Must Be Heaven", de Elia Suleiman, a fost aleasă cea mai bună coproducţie internaţională, în timp ce Alexandre Desplat a fost premiat pentru coloana sonoră a filmului "Adults in the Room" în regia lui Costa-Gavras.

Cea de-a 25-a gală a Premiilor Lumiere s-a desfăşurat la teatrul Olympia din Paris şi i-a avut ca invitaţi de onoare pe regizorii Costa-Gavras, celebru pentru filme ca "Z" (1969) şi "Dispărutul" (1982), şi Roberto Benigni, autorul emoţionantului film "La vita e bella" (1997).

Premiile Lumiere sunt acordate de academia cu acelaşi nume formată din peste o sută de corespondenţi străini în Franţa de 40 de naţionalităţi.

Academia Lumiere a fost înfiinţată în 1995 de producătorul francez Daniel Toscan du Plantier şi de ziaristul englez Edward Behr după tiparul Globurilor de Aur de la Hollywood, iar trofeele sale sunt considerate un barometru pentru viitoarele premii Cesar, care se vor acorda pe 28 februarie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108