REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Firma care l-a ţepuit pe George Copos, trimisă în judecată de DNA şi cu multiple interdicţii

Firma care l-a ţepuit pe George Copos, trimisă în judecată de DNA şi cu multiple interdicţii

Replica API 22 decembrie 2017 | 00:59 465

George Copos

Firma care l-a ţepuit pe afaceristul George Copos, în urmă cu câţiva ani, cu peste un milion de lei, revine în atenţie printr-o decizie a Tribunalului Constanţa, care a dispus luarea unei măsuri preventive, faţă de persoana juridică, într-un dosar instrumentat de DNA Constanţa. Potrivit unor surse, s-ar părea că societatea, prin reprezentanţii ei, ar fi produs un prejudiciu în valoare de aproximativ 120 000 lei, folosindu-se de documente falsificate.

Astfel, societatea Marina Travel SRL, din Eforie Nord, căci despre ea este vorba, a fost trimisă în judecată pe data de 12 decembrie a.c., împreună cu Vasile Cârjă, administratorul acesteia, pentru fapte de corupţie, în contradictoriu cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Încheierea de şedinţă

„Solutia pe scurt: În baza art.348 al.1 c.pr.pen în ref.la art. 330 c.pr.pen ; Admite propunerea formulată de Min.Public- Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Constanţa –dosar nr. 145/P/2017 din data de 11.12.2017. (...) Dispune luarea faţă de inculpata SC MARINA TRAVEL SRL Eforie,jud.Constanţa, reprezentată de lichidator judiciar DM Insolv Consult IPURL Bucureşti, prin Dumitriu Mircea Emil, a măsurii preventive a interdicţiei iniţierii ori,după caz, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice, pe o perioadă de 60 zile, cu începere de la data de 20.12.2017 până la data de 17.02.2018 inclusiv.(...) Cu drept de contestaţie în termen de 24 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu astăzi 20.12.2017”.

Firmă înfiinţată pentru tras ţepe

Numai că firma Marina Travel are un trecut destul de zbuciumat şi parcă a fost înfiinţată special pentru tras ţepe. În 2011, George Copos anunţa că a închiriat hotelul de trei stele Astoria, din Eforie Nord, firmei Marina Travel SRL, care deţinea şi hotelurile Putna şi Meteor în aceeaşi staţiune şi care, ulterior, au fost închise.

Pentru un timp, Marina Travel părea că merge bine, ba şi-a diversificat şi domeniul de activitate din hoteluri şi în alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, restaurante etc, firma având mai multe puncte de lucru în Constanţa, inclusiv la Casa de Cultură. Gheorghiţa Cîrjă, care preluase conducerea societăţii, împreună cu soţul ei, Vasile Cârjă, păreau să fi dat lovitura, după ce au închiriat hotelul de la George Copos, dar nu avea să fie decât o mare ţeapă pentru proprietarul imobilului, o ţeapă în valoare de 1,1 milioane lei, reprezentând datorii şi valoarea bunurilor scoase ulterior din firmă.

Executată în toate poziţiile

În acest condiţii, creditorul Ana Hotels SRL, deţinută de Copos, a dat în judecată Marina Travel SRL, iar Tribunalul Constanţa a dispus în septembrie 2015 deschiderea procedurii insolvenţei asupra debitorului, numind totodată ca administrator judiciar pe DM Insolv Consult IPURL. Numai că patroana societăţii apucase deja să scoată toţi bani şi bunurile din firmă. Potrivit datelor din dosarul de insolvenţă, administratorul judiciar informa judecătorul sindic, 2 luni mai târziu, că tabelul definitiv al creanţelor însumează datorii de 593.730,01 lei, principalul păgubit fiind statul român.

Astfel, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa are de recuperat de la Marina Travel SRL 347.861 lei, următorul pe listă fiind Ana Hotels SRL, firma lui Copos, care a şi cerut insolvenţa debitoarei, având de încasat 114.137,43 lei. Urmează Rainbow Graphix SRL cu 96.082 lei, agenţia de turism bucureşteană Nova Travel SRL cu 25.595,01 lei, Atinimul SRL, administratora fostului club Megalos, deţinut de Ion Melcea, cu 9.624 lei şi Primăria Eforie, cu 430 lei. Raportul administratorului judiciar privind cauzele care au dus la situaţia actuală a firmei arată că Marina Travel SRL se afla în insolvenţă încă din anul 2009, când avea datorii de 2.407.261 lei şi doar 974 lei disponibili, iar singura vinovată pentru acest lucru este patroana Gheorghiţa Cîrjă.

Punctul 0

În aceste condiţii, administratorul judiciar a dat-o în judecată pe patroană, printr-un dosar înregistrat la Tribunalul Constanţa pe 28.12.2015, cerând atragerea răspunderii acesteia pentru insolvenţa Marina Travel SRL. În acelaşi dosar de insolvenţă, administratorul judiciar sesizează instanţa cu privire la faptele Gheorghiţei Cîrjă, care a scos tot ce era de valoare din firmă, aşteptându-se deci ca George Copos să fi cerut insolvenţa sa. DM Insolv Consult IPURL a precizat că nu a primit nici un document contabil al firmei, deşi Vasile Cîrjă, soţul patroanei, s-a prezentat pe 17.11.2105 la sediul administratorului judiciar şi a promis că va aduce toate actele solicitate.

Ulterior, s-a descoperit că Gheorghiţa Cîrjă a utilizat bunurile firmei în interes propriu până la evaporarea totală a averii acesteia: dispariţia unor active de 356.850 lei, stocuri în valoare de 97.226 lei, creanţe de 198.483 lei şi disponibil în cont de 20.875 lei, aşa cum apăreau înregistrate în bilanţul valabil la data de 31.12.2014. Prin urmare, şi Copos, şi ceilalţi ţepuiţi, au de aşteptat ani de zile până îşi vor recupera, dacă vor mai recupera, ceva.

Geneza

Marina Travel SRL a fost înfiinţată în 2004 cu denumirea iniţială de Gold & Platin Turism SLR, fiind parcă predestinată escrocheriilor. Fondatorul firmei din Eforie este turcul Hatinoglu Yavuz, proprietarul celebrului dealer auto Gold & Platin, dispărut anul acesta fără urmă după ce a ţepuit sute de societăţi şi statul român cu câteva zeci de miloane de euro.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
M----ie psd ciuma rosie
0
1
Ba astia care a-ti scris sunteti niste muisti sa va folositi de numele lor mai ales a lui Brailoiu D-zeu sa-l ierte muistilor!
1
1
Nea Vasile te iert de pacate in ajun de craciun ca tu ai fost cu mine in campanie si asa am fost angajat
1
0
Cirja, un tepar imputit si un om fara valoare, PSD-ist de frunte!
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108