REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Fitch: Preţurile ridicate la gaze naturale afectează mai multe sectoare ale economiei europene

Fitch: Preţurile ridicate la gaze naturale afectează mai multe sectoare ale economiei europene

Replica API 24 septembrie 2021 | 00:00 363

Preţurile record la gaze naturale pun presiuni asupra lanţurilor de aprovizionare ale mai multor sectoare ale economiei europene, inclusiv furnizorii de energie, producătorii de îngrăşăminte şi companiile care produc bunuri de consum, arată un raport publicat miercuri de firma de evaluare Fitch Ratings, informează Reuters, citată de Agerpres.

"Micile companii din aceste industrii sunt supuse la cele mai mari presiuni, în timp ce companiile mai mari şi mai diversificate, care sunt evaluate de Fitch, sunt mai bine poziţionate pentru a atenua impactul", subliniază Fitch.

Potrivit agenţiei de evaluare, preţurile la gaze naturale ar putea rămâne ridicate până la finele sezonului de iarnă, având în vedere gradul redus de umplere a depozitelor din Europa. "Cu toate acestea, ne aşteptăm ca preţurile să se modereze după ce cererea sezonieră se va reduce", subliniază Fitch.

Agenţia de evaluare reaminteşte că preţurile ridicate la gaze naturale au forţat unii furnizori din Marea Britanie să ceară sprijinul statului pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile către consumatori. Separat, Guvernul spaniol a introdus o taxă pentru producătorii de electricitate în ideea de a-i sprijini pe micii furnizori. "Actuala situaţie de pe piaţa europeană a gazelor ar putea accelera şi mai mult tranziţia energetică în sectorul utilităţilor spre regenerabile", apreciază Fitch.

Producătorii de îngrăşăminte au fost şi ei serios afectaţi de creşterea preţului gazelor naturale, un ingredient cheie în producţia de amoniu, care la rândul său este utilizat în producţia de îngrăşăminte. Mai multe facilităţi de producţie de amoniu din Europa şi-au redus producţia sau chiar au oprit temporar activitatea.

Problemele din sectorul de îngrăşăminte afectează şi producătorii din sectorul agriculturii şi alimentaţiei. Aceste firme ar putea să se confrunte cu o criză de îngrăşăminte şi preţuri crescute, ceea ce ar putea să le majoreze costurile în următorul sezon. Pe de altă parte, procesatorii de carne şi producătorii de băuturi răcoritoare, în special cei din Marea Britanie, se confruntă cu o criză de dioxid de carbon alimentar. "Producătorii de băuturi şi alimente diversificaţi geografic sunt mai bine poziţionaţi pentru a atenua astfel de lipsuri", apreciază Fitch.

Începând din luna ianuarie şi până în prezent, preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut cu peste 250%.

Unele guverne, precum cele din Italia şi Grecia, au anunţat deja că au în vedere măsuri precum subvenţii sau plafonarea preţurilor, în ideea de a-şi proteja cetăţenii de creşterea facturilor la utilităţi pe măsură ce economiile îşi revin de pe urma pandemiei de COVID-19.

Miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc miercuri pentru a discuta despre creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale în întreaga Europă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108