REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Fostul director al RATC, Ovidiu Tănase, cere DAUNE de la Statul Român

Fostul director al RATC, Ovidiu Tănase, cere DAUNE de la Statul Român

Replica API 18 martie 2021 | 14:51 3967

Ovidiu Tănase, fostul director al RATC Constanţa, a formulat acţiune în contradictoriu cu Statul Român şi cu ANAF, prin care a solicitat obligarea acestora la plata sumelor de 9.220 lei reprezentând daune materiale și 20.000 lei daune morale. Ovidiu Tănase a fost cercetat într-un dosar în care a fost implicat şi fostul primar Decebal Făgădău, pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave, cu mențiunea că era vorba despre înstrăinarea unor locuințe RAEDPP. Dosarul a fost clasat în anul 2019, întrucât a lipsit latura subiectivă a infracțiunilor.

Cum a motivat Ovidiu Tănase cererea

Reclamantul a arătat, că a fost cercetat penal în dosarul nr. 166/P/2017 al Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanţa, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz in serviciu cu consecințe deosebit de grave , iar după aproape 2 ani de cercetare penală i s-a comunicat soluția de clasare. Reclamantul afirmă că pentru a-și asigura apărarea în fața organelor de urmărire penală a încheiat un contract de asistenţă juridică și a achitat onorariul în cuantum de 9.220 lei. Susține reclamantul că prin ordonanța de clasare s-a stabilit inexistența infracțiunilor pentru care a fost cercetat, iar în raport de prevederile art. 1349 și 1381 din Codul civil, este îndreptățit la repararea de către statul român a prejudiciului material și moral suferit. Sub aspectul prejudiciului moral încercat, reclamantul a arătat că citația trimisă de organele de urmărire penală „i-a fost agățată în poarta locuinței, fără să se asigure secretul corespondenței și al CNP-ului”. A mai precizat că are o carieră profesională remarcabilă și deține o funcție publică importantă, iar imaginea i-a fost afectată de articolele apărute în presă cu privire la cercetarea penală efectuată de Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanţa, fiind ulterior postate mesaje denigratoare și jignitoare pe conturile de e-mail și de socializare care i-au afectat viața personală și l-au determinat să demisioneze din funcțiile publice deținute la momentul respectiv.

Iată deciziile magistraţilor

Instanţa a reţinut că procurorii DNA au constatat că cercetarea penală nu constituie în sine o faptă ilicită atât timp cât s-au circumscris unui cadru legal, în cauză nefiind invocate sau dovedite încălcări ale unor norme de procedură penală, sau un abuz în serviciu contra intereselor reclamantului, sau alte abuzuri și neglijențe în modul de cercetare a cauzei. Clasarea cauzei este la rândul ei expresia unei ordini de drept democratice, dovada că justiția penală funcționează și că inculpații își pot prezenta apărarea, statul român neputând fi privit ca o parte care a pierdut procesul, în condițiile în care și-a exercitat rolul constituțional. Concluzionând, instanța apreciază că textele de lege invocate de reclamant nu permit interpretarea că acesta poate obține rambursarea cheltuielilor judiciare de la statul român, cu alte cuvinte nu există temei (de drept) de obligare a statului român la plata cheltuielilor, în absolut toate cazurile de achitare, fără niciun fel de distincții. Răspunderea delictuală a statului român nu poate fi atrasă pentru că în cauză nu a fost invocată/constatată atingerea unui drept subiectiv al acestuia sau vreo faptă cu caracter ilicit pentru că cercetarea, urmărirea penală s-a realizat în îndeplinirea unor prevederi legale. Instanţa a declarat acţiunea ca nefondată. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.

Cine mai era implicat în dosarul înstrăinării locuinţelor RAEDPP

Alături de Ovidiu Tănase şi Decebal Făgădău în dosar au mai fost cercetaţi şi: Radu Babuș, Iulia Mădălina Moțățăianu, Sorin Lucian Ionescu, Mircea Dobre, Ovidiu Cristian Tănase, Caterina Diamandescu, Dan Liviu Bleau, Cristian Pândichi, Ilie Florian Alexandru, Nicolae Nemirschi, Ali Nurhan, Antonella Marinescu, Lucian Băluț, Dănuț Moisoiu, Nicolae Bileca, Valenti Gabriel Pârvulescu, Horia Marius Căliminte, Camelia Dudaș, Ramona Dospinescu, Marcela Mariana Frigioiu, Andrei Sozanski, Ion Marica, Claudia Cealera, Cătălin Șerban pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave, fiind vorba despre înstrăinarea unor locuințe RAEDPP.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai vad in lista si nume de la PNL,Caliminte de exemplu,toti o apa si-un pamant! Ce dreapta,ce stanga, ce putere,ce opozitie,cand e de bagat mana,baga toti!
3
0
sunt niste infractori patentati. Cautati banii ??? Sunt la judecatorii muisti spagari !!! Sa-mi linga toti cacatul moale !!!
4
2
De ce sa plateasca statul roman, adica noi? Sa plateasca cei din justitie care au gresit. Halal justitie.
6
0
Cum a ajuns director?
7
0
s-a inteles cu alti machedoni din justitie ca sa faca niste bani. a asiguart tranzactia si acum asteapta toti banii.
9
1
Doi saci de cartofi si unu de varza! F bine ! Sa I se dea la porc!
8
1
doar un JEG
14
0
Poate cere si DNA daune de pe vremea cand era director la R.A.T.C, sa cercefeze putin activitatea,un ex cum sia facut vila de la munte cum cara soferul de la R.A.T.C , materiale cumparate pe bani regiei la vila dl Tanase,toti hoti vor bani de la stat
22
1
Tanase este un ordinar. Am zis.
19
3
in pozele de mai sus vedeti doi poponari ordinari..care s-au lins in pula si dupa s-au certat!!
10
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108