REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Fugari din Siria, pe mâinile călăuzelor din România: au plătit mii de euro, să fie prinşi de oamenii legii

Fugari din Siria, pe mâinile călăuzelor din România: au plătit mii de euro, să fie prinşi de oamenii legii

Replica API 27 februarie 2014 | 00:00 247

Traficanţii de migranţi, arestaţi

Traficanţii de migranţi, arestaţi

Traficul de persoane a devenit o afacere profitabilă în Constanţa, "călăuzele" câştigând mii de euro la un singur transport. Însă, marţi, 25 februarie, doi astfel de indivizi au cam intrat singuri în gura "lupului". Au ajuns la o clădire dezafectată din Mihail Kogălniceanu, pentru a prelua 15 migranţi din Siria, tocmai când acolo se afla şi Poliţia. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa şi poliţiştii din cadrul Gărzii de Coastă au demarat cercetările şi aşa a ieşit la iveală activitatea lor, sumele de bani câştigate şi dispreţul faţă de persoanele traficate, pe care le numeau "oi" sau "sticle de vin". Ei au fost arestaţi pentru 30 de zile.

Cei doi indivizi, care au ajuns la clădirea dezafectată din Mihail Kogălniceanu, în timp ce oamenii legii, se aflau la faţa locului primind informaţia că 15 sirieni se adăpostesc acolo, au fost arestaţi pentru 30 de zile. Vorbim despre Salim Memet, de 48 de ani, din Lipniţa şi Ainur Memet, de 24 de ani, din Medgidia. Aceştia veniseră acolo cu o dubiţă, de unde şi suspiciunea că ar fi aşa zişi "cărăuşi", fiind declanşate cercetările în acest sens de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa şi poliţiştii din cadrul Gărzii de Coastă. Din câte se pare, cei doi ar face parte dintr-o adevărată reţea de traficanţi de persoane, printre membri aflându-se şi un minor de numai 10 ani. Sumele de bani pe care le câştigă, profitând de disperarea celor ce vor să fugă din ţara lor, nemaisuportând nenorocirile, sunt mari. Mai exact, aceştia racolează, transportă, îndrumă, adăpostesc persoanele, de regulă cetăţeni arabi din zonele de conflict, care vin din Bulgaria, tranzitând teritoriul României către Europa de Vest. Teritoriul României este tranzitat în câteva ore, migranţii fiind înghesuiţi în maşini de transport marfă cu numere de Bulgaria. Suma încasată este de câteva mii de euro de la fiecare migrant în parte. În cazul celor 15 sirieni găsiţi la Mihail Kogălniceanu, indivizii au pretins câte 6.000 de euro de la fiecare. În plus, inculpaţii nu se feresc să-şi exprime dispreţul faţă de persoanele traficate, purtându-se urât cu ele şi denumindu-le oi sau sticle de vin. Menţionăm că în astfel de activităţi era implicat şi un copil de numai 10 ani.

Ce spun procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa

În noaptea de 25 spre 26 februarie 2014, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus reţinerea pe timp de câte 24 de ore faţă de inculpaţii Memet Salim şi Memet Ainur, ambii din municipiul Medgidia, care sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi. Probatoriul administrat în cauză până în prezent a relevat, ca stare de fapt, că în dimineaţa zilei de 25 februarie 2014, organele de urmărire penală au depistat în comuna Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, un număr de 15 migranţi de origine arabă3 trei dintre ei minori, în legătură cu care există suspiciunea rezonabilă că au fost trecuţi ilegal peste frontiera româno-bulgară, în zona Negru Vodă, fiind ascunşi printre mărfurile transportate cu autovehicule de inculpaţi. Din datele de anchetă a rezultat că migranţii proveneau din zone de conflict arabe, fiind în tranzit prin România, iar că fiecare dintre aceştia ar fi plătit celor doi inculpaţi suma de 6.000 de euro, în schimbul traficării dinspre Bulgaria către Europa de Vest. Pe parcursul cercetărilor, oamenii legii au beneficiat şi de declaraţiile unui martor cu identitate protejată. "Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie", au spus procurorii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108