REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Furtul din mijloacele de transport în comun, un fenomen în Constanţa: cum acţionează şuţii

Furtul din mijloacele de transport în comun, un fenomen în Constanţa: cum acţionează şuţii

Replica API 13 noiembrie 2014 | 01:27 195

Disperare până şi pe Facebook

Disperare până şi pe Facebook

Atât constănţenii, cât şi oamenii legii se confruntă cu un val de furturi din buzunare sau genţi, în special petrecute în mijloacele de transport în comun. Mai mulţi infractori au fost prinşi şi pedepsiţi însă, după aceea, au ajuns din nou pe stradă unde şi-au reluat activităţile. Spre exemplu, la data de 11 noiembrie, o tânără a ajuns să ceară ajutor şi pe Facebook, în speranţa că poate îşi va recupera măcar actele.

„Bună, mă numesc Mihaela Violeta L. şi astăzi (marţi – 11 noembrie a.c.) în RATC mi s-a furat portofelul. Dacă auziţi ceva sau îl găsiţi va rog să mă anunţaţi, îmi vreau doar actele”, a spus femeia pe site-ul de socializare, lăsându-şi chiar şi numărul de telefon. Din câte se pare, a circulat pe linia 5 – 40, urcându-se în autobuz din staţia de la Gară, iar în zona Fantasio a observat că-i lipseşte portofelul. „Mă duc să mă uit prin zonă pe la coşurile de gunoi şi prin boscheţi... poate poate, cu toate că erau destui bani în portofel îmi vreau decât actele”, a mai spus ea. Totodată, în discuţia ce s-a format, se pare şi o altă femeie a rămas fără portofel, chiar în centrul comercial Maritimo, fiindu-i sustras din geantă. Ambele s-au prezentat la Poliţie şi au semnalat furturile, poliţiştii demarând cercetările. Reamintim că aceste cazuri sunt destul de frecvente, cum a fost şi cel de la începutul lunii octombrie, când mai mulţi indivizi au tăbărât pe o vârstnică, sustrăgându-i bunul. Degeaba a strigat femeia după ajutor, nimeni nu a intervenit. Totul s-a petrecut miercuri, 8 octombrie, în jurul orelor 14.00, în zona Gării din municipiul Constanţa. Din câte se pare, vârstnica se afla în staţia de autobuz, moment în care mai mulţi indivizi au tăbărât pe ea, i-au smuls portofelul şi au luat-o la fugă. Femeia a început să ţipe, însă infractorii erau deja departe. Însă, trei bărbaţi de etnie romă au dat „atacul” în autobuzul 101C, vineri, 26 septembrie. Aceştia au profitat de faptul că mijlocul de transport în comun era foarte aglomerat şi au umblat în geanta unei femei, căreia i-au sustras portofelul, după care au coborât repede, în zona Far, şi s-au făcut pierduţi pe străduţe. Oamenii legii au demarat cercetările şi au găsit portofelul, gol, aruncat lângă ghenele de gunoi de la intersecţia străzilor Dunării cu Aurora.

Hoţi cu „istorie” pe străzile din Constanţa. Cum ne apărăm?

Şuţii acţionează ziua în amiaza mare, profitând de aglomeraţia din mijloacele de transport în comun. Este suficient să se apropie şi, în îmbulzeala iscată, poate sustrage bunul fără probleme. Poliţiştii au demarat mai multe acţiuni, au şi stat la pândă însă, cum scapă, hoţii se apucă, din nou, de treabă, sau vin alţii în locul lor. Spre exemplu, Vuap Aedin, de 54 ani şi Ismail Geilan, de 42 ani, acţionează prin autobuze încă de prin anul 2009. Au fost arestaţi de mai multe ori, iar la finele lui 2013 au fost prinşi în flagrant în timp ce sustrăgeau un telefon mobil, din buzunarul unei minore, în autobuzul 48. Mai exact, poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale, din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa, la data de 13.11.2013, ora 13.15, i-au prins în flagrant pe Vuap Aedin, de 54 ani şi Ismail Geilan, de 42 ani, care în timp ce se aflau într-un autobuz (linia 48), între staţiile Kaufland şi Şcoala nr. 8, i-au sustras unei minore în vârstă de 14 ani, un telefon mobil de ultimă generaţie, din buzunar. Au fost şi atunci reţinuţi şi propuşi spre arestare. Un alt cunoscut hoţ din buzunare este Aliş Izmet care acţionează de mai mulţi ani prin autobuze şi nu numai, la fel şi Vasile Dincă, de 39 de ani, care „buzunăreşte” oamenii şi pe stradă sau în centrele comerciale. Iar nume sunt multe. De asemenea, atragem atenţia că aceşti hoţi acţionează prin mai multe metode. Fie profită de aglomeraţia din mijloacele de transport în comun, fie se dau cei mai politicoşi indivizi din lume, intrând în vorbă cu victima şi buzunărind-o în acelaşi timp, punând în aplicare diferite metode. Pentru a evita aceste fenomene nefericite, poliţiştii constănţeni vă sfătuiesc, atunci când sunteţi în mijloacele de transport în comun, sau când staţi la rând pentru a cumpără ceva, să nu va înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi. Poziţionaţi geanta sau poşeta în faţa dumneavoastră şi protejaţi-o cu mâna. Nu va lăsaţi atraşi în locuri izolate pentru a cumpăra lucruri de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea. Nu păstraţi banii în buzunarele de la spatele pantalonilor . Dacă sesizaţi un hoţ că atentează la buzunarul dumneavostraă sau al altei persoane, sunaţi de urgenţă la 112.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108