REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
17° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

FURTURI din VILELE MApN din Mangalia. Hoţii minori au luat-o pe căi greşite din cauza familiei

FURTURI din VILELE MApN din Mangalia. Hoţii minori au luat-o pe căi greşite din cauza familiei

Replica API 5 iulie 2019 | 07:12 369

Condamnaţi definitiv!

Condamnaţi definitiv!

Traiul greu de acasă, lipsa afecţiunii şi educaţiei din partea părinţilor i-a făcut pe trei minori de doar 16 ani din Mangalia să aleagă un drum necinstit şi deloc ortodox. Au ajuns pe mâna poliţiştilor după mai multe furturi din localitate, iar „joaca” lor a ajuns la final. Timp de 6 luni, zilnic, vor fi supravegheaţi, sub coordonarea Serviciului de probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Judecătoriii constănţeni au analizat dosarul Complexului de Vile Speciale (MApN) situat pe faleza din Mangalia care, la finele anului trecut, dar şi la începutul acestui an, a fost 'vizitat' de hoți. Inculpații, patru minori şi un adult, mai comiseră și alte fapte, în aceeași perioadă. Magistrații Judecătoriei Mangalia i-au condamnat pe cei trei minori la pedepse cu suspendare sau asistare zilnică, iar pe cel major, care se afla în stare de arest preventiv, la 3 ani și 2 luni. Decizia a fost menţinută de Curtera de Apel Constanţa miercuri 3 iulie.

Cu doar trei zile înainte de Crăciunul din 2018, administratorul Complexului de Vile Speciale ce aparținea Unității Militare din Mangalia a anunţat poliţiştii că au fost sustrase două televizoare și trei biciclete. Un tânăr de 23 de ani, împreună cu un minor de 16 ani, în baza unei înțelegeri prealabile, au pătruns prin escaladare în incinta Complexului de Vile Speciale, au forțat ușa de acces a Vilei nr. 2 și au sustras produsele, iar ulterior tânărul a una din bicilete cu 3000 lei. Pe 7 februarie 2019, o altă plângere a fost depusă la Poliţia Mangalia cu privire la faptul că au fost sustrase bunuri din incinta Complexului de Vile Speciale ce aparține Unității Militare, iar cu prilejul audieriia, administratorul a relatat că au fost sustrase din Vila 3 televizoare și o combină audio. Probele au condus spre aceiaşi indivizi. Unul din televizoare l-au aruncat în mare, întrucât, în timp ce îl transportau, l-au scăpat din mână și s-a stricat, iar trei televizoare și combina audio au fost abandonate lângă hotelul Corsa întrucât inculpații s-au speriat că vor fi prinși. De asemenea, inculpatul P.A.P. i-a vândut unei persoane un televizor pentru suma de 300 lei, fără să îi spună acestuia despre proveniența ilicită a bunului, și a depus un televizor la o casă de amanet încasând suma de 1.000 lei. Cel de-al treilea televizor a fost vândut de către ceilalți pentru suma de 400 lei, fără să îi spună acestuia despre proveniența ilicită a bunului. În continuarea cercetărilor s-a mai stabilit faptul că indivizii s-au mai întâlnit și au decis să se "plimbe" prin Mangalia, cu o mașină condusă de P.A.P., care nu are permis de conducere, și au mai sustras bunuri dintr-un magazin.

Au luat-o pe căi ilegale din cauza familiei

Potrivit referatului de evaluare întocmit de Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Constanţa la solicitarea instanței, inculpatul minor K. I. A s-a dezvoltat într-un mediu familial dezorganizat, căsătoria părinților fiind desfăcută prin divorț în cursul anului 2008, locuiește împreună cu tatăl acestuia într-un imobil în construcție situat la periferia orașului, într-o comunitate cu risc infracțional, are un stil de viață dezorganizat, lipsit de responsabilități asumate constant, a absolvit 5 clase și a abandonat cursurile școlare după ce a avut situația de repetenție timp de 4 ani, nu este interesat de reluarea cursurilor școlare, a desfășurat activități lucrative fără forme legale în domeniul construcțiilor, la nivel declarativ are planuri de viitor prosociale, intenționând ca după împlinirea vârstei majoratului să lucreze pentru sora acestuia în Austria, și-a asumat responsabilitatea pentru comiterea faptei și și-a motivat conduita ilicită prin slaba rezistență la influența grupului și prin inconștiența specifică vârstei, apreciind în mod eronat că sancțiunea va fi diminuată de starea sa de minorat. Cu privire la minorul S.A.N., părinţii luia u divorţat în 2017, astfel că inculpatul minor s-a simțit abandonat și a fost predispus la apariția a numeroase situații de risc, a fost neglijat de mama acestuia de la o vârstă fragedă și singura persoană care i-a oferit afecțiune și stabilitate a fost tatăl acestuia, care forțat de împrejurări a petrecut din ce în ce mai puțin timp împreună cu copiii, astfel că a intervenit îndepărtarea afectivă dintre inculpat și părinți. A abandonat cursurile liceale ca urmare a acumulării unui număr mare de absențe nemotivate, a început să adopte un comportament rebel și și-a petrecut timpul în mod neconstructiv, în compania unui anturaj nepotrivit, și într-un mediu familial și social caracterizat prin instabilitate, control parental ineficient și carențe afective și socio-educative, cu impact negativ asupra dezvoltării psiho-morale a inculpatului minor. Cel de-al treilea minor, K. L. S., acesta a fost crescut și s-a dezvoltat într-un mediu familial dezorganizat, părinții acestuia fiind separați în fapt de aproximativ 8 ani, locuiește împreună cu tatăl acestuia într-un imobil compus din două camere care prezintă condiții precare de locuit, neracordat la rețeaua de curent electric, iar singura sursă de venit a familiei o constituie sumele de bani obținute de tatăl inculpatului din activități de zidărie și construcții prestate ocazional pe raza localității de domiciliu. Inculpatul minor a absolvit 6 clase și a abandonat cursurile școlare deoarece nu i-a plăcut să meargă la școală însă a declarat că dorește continuarea studiilor, nu este cunoscut în comunitate ca având manifestări agresive sau comportamente contrare normelor de conviețuire socială, a recunoscut comiterea infracțiunilor și și-a motivat activitatea ilicită pe considerente de ordin material dar și prin influența anturajului.

Instanţa a dispus luarea măsurii educative neprivative de libertate a asistării zilnice pe o durată de 6 (şase) luni, sub coordonarea Serviciului de probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru săvârşirea în concurs, în timpul minorităţii, a infracţiunii de furt.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in statele arabe le taia mana si un picior la alegere la noi sunt minori si ii pupa in cur le da o amenda si dupa 2 zile iar fura taiati dracu mana sa vedeti dupa aia mai avem hoti in tara
0
0
In sfarsit s-a terminat! Trebuiau si minori pedepsiti mai drastic. Mai ales unul dintre ei care are 3 fapte de furt. Daca au familii dezorganizate hai sa ii iertam nu? In fine.. Bine ca s a incheiat!!
7
1
Asa este,lumea se leaga de tinerii debusolati si uita ca de fapt ei imita cam ce vad la cei mai mari.
5
1
Daca-i lasati in libertate, credeti ca se vor cuminti ? La 16 ani nu-si vor mai schimba programul.
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272