REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Germania: Conservatorii se aşteaptă la un rezultat foarte apropiat cu cel al rivalilor social-democraţi

Germania: Conservatorii se aşteaptă la un rezultat foarte apropiat cu cel al rivalilor social-democraţi

Replica API 24 septembrie 2021 | 00:00 421

Conservatorii germani, care sunt în pericol să fie eliminaţi de la putere la alegerile care au loc duminică, după aproape 16 ani petrecuţi la frâiele ţării, afirmă că se aşteaptă să obţină la acest scrutin un rezultat foarte apropiat cu cel al principalilor lor rivali, Partidul Social Democrat (SPD), relatează miercuri dpa, citată de Agerpres.

Markus Blume

Sursa foto: Markus Blume / Facebook.com

"Constatăm din rezultatele sondajelor că va fi o cursă strânsă. Ne-a fost clar de la bun început că o să fie un 'finiş la fotografie'", a declarat secretarul general al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Markus Blume, într-un interviu acordat miercuri dimineaţa.

CSU este formaţiunea-soră a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului în exerciţiu, Angela Merkel. Cele două funcţionează împreună de câteva decenii, dar CSU este activă politic doar în Bavaria, iar CDU în restul Germaniei, explică dpa.

În prezent, CDU/CSU guvernează cea mai mare economie a Europei în cadrul unui guvern de coaliţie cu SPD, dar în campania electorală conservatorii şi social-democraţii sunt rivali, SPD şi candidatul său la cancelarie, Olaf Scholz, fiind cu trei puncte înaintea CDU/CSU în majoritatea sondajelor, cu doar patru zile înainte de deschiderea urnelor.

Blume a subliniat pentru RTL că centru-dreapta va putea avea un mandat clar pentru formarea guvernului doar dacă va ieşi pe primul loc. "Vrem să câştigăm cancelaria", a notat el.

Liderul conservator a menţionat că un rezultat de puţin peste 20% ar fi o "lovitură", în condiţiile în care la alegerile din 2017 CDU/CSU a obţinut 32,9% din voturi.

După anunţarea rezultatelor alegerilor de duminică, va urma probabil o perioadă de câteva săptămâni - dacă nu cumva luni - de negocieri între partide şi liderii lor pentru un rol într-un guvern de coaliţie. Majoritatea observatorilor estimează că va lua naştere cel mai probabil o coaliţie tripartită.

La scrutinul precedent din 2017, a durat nu mai puţin de cinci luni şi jumătate până să se ajungă la un acord de coaliţie între conservatorii din CDU/CSU şi SPD, mai aminteşte dpa.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920