REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Germania închide ultimele centrale nucleare

Germania închide ultimele centrale nucleare

Virgil STOIAN 17 aprilie 2023 | 00:00 691

Germania va deconecta ultimele trei centrale nucleare, punând capăt unui program de șase decenii care a generat una dintre cele mai puternice mișcări de protest din Europa, dar care a avut o scurtă pauză din cauza războiului din Ucraina, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Germania inchide ultimele centrale nucleare

Turnurile fumegânde ale reactoarelor Isar II, Emsland și Neckarwestheim II ar urma să se închidă pentru totdeauna până sâmbătă la miezul nopții, în timp ce Berlinul își pune în aplicare planul de a produce energie electrică complet regenerabilă până în 2035.

După ani de tergiversări, Germania s-a angajat să renunțe definitiv la energia nucleară după ce dezastrul de la Fukushima din Japonia din 2011 a produs radiații în aer și a îngrozit întreaga lume.

Reducerea definitivă a fost amânată din vara anului trecut până în acest an, după ce invazia Moscovei în Ucraina a determinat Germania să oprească importurile de combustibili fosili din Rusia. Prețurile au crescut vertiginos și au existat temeri de penurie de energie în întreaga lume - dar acum Germania este din nou încrezătoare în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze și extinderea surselor regenerabile de energie.

Sectorul nuclear comercial al Germaniei a început odată cu punerea în funcțiune a reactorului Kahl în 1961: promovat cu entuziasm de politicieni, dar întâmpinat cu scepticism de companii.

Șapte centrale comerciale s-au alăturat rețelei în primii ani, iar criza petrolieră din anii 1970 a contribuit la acceptarea de către public.

Cu toate acestea, expansiunea a fost încetinită pentru a nu afecta sectorul cărbunelui, a declarat Nicolas Wendler, purtător de cuvânt al grupului industrial german KernD, care se ocupă de tehnologia nucleară.

Dar, în anii 1990, mai mult de o treime din energia electrică din Germania nou-reunificată provenea de la 17 reactoare.

În deceniul următor, un guvern de coaliție care includea Verzii - care au apărut din mișcarea anti-nucleară din anii 1970 - a introdus o lege care ar fi dus la eliminarea treptată a tuturor reactoarelor până în jurul anului 2021.

Guvernele conduse de fostul cancelar Angela Merkel, conduse de conservatori, au mers și au revenit asupra acestui subiect - până la Fukushima.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lasa ca mai pun in functiune inca 2 reactoare,macar sa fiu sigur ca piere Romania!
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468