REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Guşă: "Cred că Mazăre vrea să se simtă bine în politică cât mai stă, pentru că s-a plictisit"

Guşă: "Cred că Mazăre vrea să se simtă bine în politică cât mai stă, pentru că s-a plictisit"

Replica API 14 noiembrie 2011 | 00:00 171

Fostul lider PIN îl pregăteşte pe Geoană pentru un nou partid?

Fostul lider PIN îl pregăteşte pe Geoană pentru un nou partid?

Radu Mazăre, primarul Constanţei, "s-a plictisit de politică şi a devenit nociv, ca imagine, pentru PSD, nu doar pentru faptul că apare cu femei goale la braţe, ci şi din motive electorale", este de părere Cozmin Guşă, cu toate că la alegerile trecute acelaşi Guşă l-a susţinut pe edilul de la malul mării, prin intermediul PIN, în alegeri. Chiar dacă nu este de acord cu comportamentul lui Mazăre, Guşă a declarat, într-un interviu acordat cotidianului "Replica" de Constanţa, că tot actualul primar are cele mai mari şanse, în 2012, la Primăria Constanţa.

Reporter: Ce v-a determinat să-l atacaţi pe primarul Radu Mazăre, spunând că ar fi nociv pentru PSD, în condiţiile în care fostul dumneavoastră partid, PIN, l-a susţinut la alegerile trecute?

Cozmin Guşă: Radu Mazăre este nociv ca imagine pentru partid. Sunt două lucruri diferite: cu Radu Mazăre ca persoană nu am absolut nimic, dimpotrivă, suntem în relaţii amicale, ne cunoaştem de 15 ani, nu am ce să-i reproşez din punct de vedere personal, dar cu Radu Mazăre ca personalitate politică şi publică mi-am spus părerea pentru că nu sunt de acord cu genul lui de manifestări. Nu mi se par serioase. Dacă se gândeşte la ce am spus, poate că îi fac un bine, dar fiecare îşi face cariera politică aşa cum doreşte. Dacă astea sunt gusturile lui şi dacă băieţii din PSD acceptă un asemenea comportament politic de la un lider important, poate cel mai important primar de la PSD, e treaba lor. Declaraţiile mele pot fi considerate şi atacuri, dar eu mi-am manifestat amărăciunea faţă de felul în care a decăzut fostul meu partid, PSD. Mă refer atât la manifestările liderilor, cât şi la atmosfera proastă. Felul în care îţi execuţi un fost preşedinte al partidului, Mircea Geoană, pentru nimic, pare o manifestare de maidan şi de periferie decât de partid care vrea să ajungă la guvernare.

Rep.: Intenţionaţi să candidaţi la viitoarele alegeri din partea unui anumit partid?

C.G.: Nu mai fac politică din 2008 şi nici nu mai vreau să fac. Faptul că mă ocup de analiză geopolitică mă face să fiu activ, dar asta nu înseamnă că mă interesează să candidez. Mă interesează politica din România pentru că este vorba de ţara mea în care trăiesc cu familia şi copii mei, însă din postura de actor nu o să mai fac politică. Fac politică la modul că îmi dau cu părerea şi presa mă sună.

Rep.: Dat fiind faptul că aveţi unele legături cu sudul litoralului, cine credeţi că va ieşi primar la Mangalia? Dar la Constanţa?

C.G.: Nu cred că se pune problema astăzi să-l învingă cineva pe Radu Mazăre. Totuşi, Constanţa este un municipiu bine administrat. Cred că echipa lui Radu este destul de competentă faţă de alte echipe administrative din România. Cred că tot Radu va câştiga alegerile viitoare, are cele mai mari şanse. Dacă mă întrebaţi de Mangalia, este greu de spus. Acolo e nevoie de un politician de factură mai serioasă, un om cu proiecte solide pe care cred că oamenii din Mangalia îl aşteaptă. Cu susţinere foarte bună ar avea şanse să câştige pentru că sudul litoralului are un potenţial foarte mare de dezvoltare, mai ales către zona de graniţă cu Bulgaria, unde s-ar putea crea oportunităţi de afaceri, care la rândul lor vor genera locurile de muncă corespunzătoare.

Rep.: Cum comentaţi decizia Comisiei de Integritate de a vota excluderea lui Mircea Geoană din PSD?

C.G.: Pentru el este mai bine. Dacă oamenii nu te apreciază, nu te iubesc şi îşi mai bat şi joc de tine din când în când, cum i s-a întâmplat lui atunci cred că e mai bine să plece. Cred că Mircea Geoană o să fie unul dintre jucătorii importanţi politici în alegerile din 2012, dar nu pot spune exact din ce postură sau în ce formulă.

Rep.: Credeţi că Mircea Geoană îşi va îndrepta atenţia către UNPR sau PDL?

C.G.: După cum îl cunosc eu pe Mircea, este exclus să se îndrepte spre altă parte decât centru-stânga sau stânga. Niciodată nu va merge într-o moţiune de dreapta sau de centru-dreapta. Posibilităţi sunt multe. Poate să-şi facă şi o formaţiune politică nouă, dar îi va fi foarte greu să facă toate demersurile organizatorice şi administrative până la alegeri. De asemenea, poate să meargă la UNPR. Acolo are oameni cu care a avut o relaţie bună, mă refer la Gabi Oprea, Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu. Ar avea porţile deschise, dar e prea devreme să ne pronunţăm. În mod cert va rămâne în politică şi va juca pe partea centru-stânga-stânga sau poate va încerca o formaţiune politică nouă, dar asta rămâne să vedem de mâine încolo.

Rep.: Revenind la Radu Mazăre... Aţi spus la un post tv că, prin manifestările lui, ar trebui să se îndrepte către partidul lui Dan Diaconescu. Vă menţineţi afirmaţia?

C.G.: Mie asta îmi sugerează. La Dan e permis orice. Mă uit la Radu de la distanţă şi mi se pare că s-a plictisit de politică. Adică Radu Mazăre este un om inteligent, nu este lipsit de inteligenţă, îl cunosc de mult timp şi i-am cunoscut ambiţiile politice de-a lungul timpului, însă acest comportament de tip tabloid nu cred că îl duce în zona de autoritate pe care şi-ar dori-o. Cred că Mazăre vrea să se simtă bine în politică cât mai stă, pentru că s-a plictisit.

Rep.: Poate că domnul Mazăre vrea să fie atât în viaţa personală cât şi în cea politică mai extravagant, o pată de culoare...

C.G.: Ai dreptate. Numai că, dacă vrei să fii o pată de culoare, nu mai poţi să fii lider de frunte. Eşti o pată de culoare şi atât.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108