REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Gust metalic în gură? Iată de ce poate apărea

Gust metalic în gură? Iată de ce poate apărea

Replica API 11 mai 2021 | 00:00 732

Dacă simți un gust metalic în gură, acest lucru poate avea diverse cauze, printre care faptul că iei multivitamine, că te confrunți cu o indigestie sau că lucrezi într-un mediu toxic.

Sursă foto: Shutterstock

Simți în gură un gust de bani vechi? Starea este mai frecventă decât ai putea crede. Un gust metalic poate indica boli grave, cum ar fi anumite afecțiuni renale sau hepatice, diabet nediagnosticat sau anumite tipuri de cancer. Dar aceste motive sunt mai puțin obișnuite și, de obicei, sunt însoțite de alte simptome. Dacă știi că ești sănătos, cauza apariției unui gust metalic în gură este de obicei benignă, scrie doc.ro.

Cauze ale gustului metalic:

O igienă orală precară

Ignorarea sănătății dentare poate duce la infecții ale dinților sau ale gingiilor precum gingivita sau parodontita. O afecțiune mai severă numită gingivită acută ulcero-necrotică își poate face apariția brusc. Alături de alte simptome, această problemă poate declanșa respirația urât mirositoare și un gust metalic în gură. Pentru a preveni astfel de probleme, se recomandă periajul de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură.

Probleme cu sinusurile

Mirosul și gustul sunt strâns legate, astfel încât orice problemă cu sinusurile ar putea afecta papilele gustative. Dacă ai avut o infecție la sinusuri, e posibil să simți un gust metalic. După ce scapi de infecție, și simțul gustului va reveni la normal.

Anumite medicamente

Modificările gustului și gura uscată (care poate duce la acea „aromă” metalică) pot fi efecte secundare ale unor medicamente. De cele mai multe ori, vinovate de gustul metalic sunt antibiotice precum tetraciclina, medicamente pentru gută precum alopurinolul, litiul, care este utilizat în tratamentul unor afecțiuni psihiatrice și unele medicamente pentru bolile cardiace. Chiar și antidepresivele pot usca gura și pot schimba percepția gustului.

Vitamine și alte medicamente fără prescripție

Dacă obișnuiești să iei multivitamine care conțin și zinc, fier sau cupru, acestea pot lăsa în urmă resturi metalice. Același lucru este valabil și pentru vitaminele prenatale, suplimentele de fier și calciu și alte remedii care conțin zinc. Problema dispare de obicei odată ce corpul tău procesează medicația.

Indigestie

Arsurile la stomac, balonarea, gazele intestinale și refluxul sunt simptome ale indigestiei care pot duce la apariția unui gust metalic în gură. După ce indigestia dispare, ar trebui să nu te mai confrunți nici cu gustul metalic.

Sarcină

În primele etape ale sarcinii, unele femei constată că gustul li se schimbă, deoarece explozia de hormoni influențează și papilele gustative. Dacă ești însărcinată, ai putea constata că îți pierzi pofta pentru mâncărurile preferate și te confrunți cu alte pofte, unele chiar ciudate. De asemenea, s-ar putea să te pomenești și cu acest gust metalic în gură.

Demenţă

Deși limba este cea care gustă, creierul este cel care spune despre ce aromă este vorba. Însă demența poate afecta părțile creierului care controlează acest aspect. Când acestea nu funcționează corect, e posibil să apară un gust metalic în gură.

Insuficiență renală

Insuficiența renală cronică, provocată de afectarea nervilor la persoanele cu diabet, cu hipertensiune arterială, lupus, infecții cronice sau alte boli ale rinichilor, poate duce la multiple probleme în corp, printre care și apariția unui gust metalic în gură.

Tratament pentru cancer

Radioterapia și chimioterapia, utilizate în tratamentul cancerului, pot cauza un gust amar sau metalic în gură. Această neplăcere poate fi ușurată prin perierea regulată a dinților și curățarea frecventă a cavității bucale. Acest efect secundar dispare de obicei odată cu finalizarea tratamentului.

Operație pe creier

Nu este ceva frecvent, dar gustul se poate schimba după o operație cerebrală efectuată pentru a elimina o tumoare. Operația în sine ar putea fi motivul schimbării gustului sau această problemă poate fi cauzată de leziunilor nervoase, care provoacă tulburări precum paralizia Bell, o afecțiune care amorțește temporar nervii de la nivelul feței.

Anumite chimicale

Dacă jobul tău presupune lucrul într-un mediu toxic, cu pulberi și fumuri precum oxidul de zinc, s-ar putea ca această situație să-ți afecteze simțul gustului. Sudorii, de exemplu, prezintă un risc ridicat să dezvolte o afecțiune numită febra de fum. Aceasta provoacă sete excesivă, precum și un gust metalic în gură. De obicei, dispare în 6-12 ore.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920