REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Guvernul cere renunțarea la contractele cu chinezii pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Guvernul cere renunțarea la contractele cu chinezii pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Replica API 26 mai 2020 | 00:00 1376

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a solicitat Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala nucleară din Cernavodă, să abroge Strategia de continuare a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect evaluat la 6,45 miliarde euro, dar cere şi încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear (CGN), cu care statul negociază de ani de zile, scrie stiripesurse.ro.

Ministerul Economiei, Energie şi Mediului de Afaceri a transmis în acest sens o cerere de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Ordinare şi Extraordinare a Acţionarilor Nuclearelectrica din 12 iunie.

"Societatea naţională Nuclearelectrica informează acţionarii şi investitorii că, în data de 26 mai 2020, a primit o solicitare de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor stabilită pentru data de 12 iunie 2020/15 iunie 2020 din partea acţionarului majoritar, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, după cum urmează: Solicitare de introducere pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor convocată pentru data de 12 iunie 2020/15 iunie 2020 a următoarelor puncte: Abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum şi a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018). Mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN să iniţieze procedurile/demersurile/acţiunile privind încetarea negocierilor cu CGN, precum şi încetarea efectelor juridice (prin acordul părţilor, denunţare etc) a următoarelor documente: 'Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă (MoU), şi respectiv a (ii) Acordului Investitorilor în forma preliminară'.Mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN de a iniţia demersurile necesare pentru analiza şi cristalizarea opţiunilor strategice privind construcţia de noi capacităţi de producţie de energie electrică din surse nucleare", arată documentul transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit Strategiei de investiţii a Nuclearelectrica pentru perioada 2020-2025, proiectul construcţiei unităţilor 3 şi 4 este evaluat la 6,45 miliarde euro.

Strategia de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori a fost aprobată prin memorandum de guvern şi de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Nuclearelectrica în anul 2014. În anul următor, a fost semnat Memorandumul de înţelegere cu China General Nuclear (CGN).

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă consta în finalizarea şi punerea în funcţiune a două unităţi de tip CANDU 6 pe amplasamentul CNE Cernavodă având o putere instalată de minimum 720 MWe fiecare unitate. Structurile existente pentru Unităţile 3 şi 4 constau în principal în structuri de construcţii civile, cum ar fi clădirea reactorului, clădirea turbinei-generatorului şi structuri ale circuitului hidrotehnic care se află în diferite stadii de finalizare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cosmine cu CGN vei fi OUT!
2
1
Lucru chinezesc se strica sarim in aer chinezi fac lucruri de unica folosinta
6
5
klaunul iohannis e un tantalau, el face, nu gandeste si face ce ii zice baba merkel nazista.
7
9
Vor trece 10 ani si veti trage linie... 0 adica zero REALIZARI!!!.
8
5
Romania nu va avea NICIODATA reactoarele 3 si 4 , daca mai traia Ceausecu le termina el.Stapanii Coloniei n-au niciun interes ca noi sa fim independenti din punct de vedere energetic.Hubul energetic e in Ungaria si importam de acolo, ei fac a doua centrala nucleara.
11
0
ordin direct de la stapani pt sclavii din colonia romania sa nu faca nicio afacere cu china si rusia indiferent de avantaje plus ca nu au voie sa produca nimic cu toate ca exista gaze ,petrol ,aur, wolfram, pamant agricol mii de hectare , lemnu e deja istorie etc........
18
2
Am fost pro CGN.
0
4
A mai platit Romania pt Bechtel pentru autostrada de la Cluj despagubiri de 1 miliard de ce sa nu le plateasca acum si la chinezi ca asa vrea Orban la fel pe viitor si la Rosia Montana in favoarea la Gold corporetion la fel si la fratii Micula vreo 280 mil euro . Azi la stiri anuntau ca viitorul secol va fi dominat ecomomic de Asia . Germania si Franta nu stiau cum sa se pozitioneze deoarece Europa e vai de mama ei iarasi Germania si Franta vor avea voie sa faca afaceri cu chinezii si noi nu la fel si in cazul Rusiei . Ei au schimburi comerciale de miliarde ,noi nu carne de tun ,
13
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108