REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Hernia inghinală și hernia ombilicală la bebeluși

Hernia inghinală și hernia ombilicală la bebeluși

Replica API 22 septembrie 2020 | 00:00 960

Dacă bebelușul tău are o formațiune în jurul ombilicului, este posibil că acesta să sufere de hernie ombilicală. Hernia poate fi și inghinală și indiferent de zona în care apare la bebeluși sau copiii mici, ea poate fi tratată.

Hernia are loc când un segment al intestinului ies /pătrunde printr-un punct slab din mușchii abdominali. O umflătură moale este observată sub pielea din zona în care a avut loc hernia.

La copii, hernia are loc de obicei în una din două zone: în jurul ombilicului ori în zona inghinală. Hernia care se declanșează în zona buricului se numește hernie ombilicală, iar cea care se dezvoltă în zona inghinală se numește hernie inghinală, scrie doc.ro.

Este posibil că hernia să se dezvolte în primele câteva luni după nașterea bebelușului, din cauza că există o zona slabă în mușchii abdomenului, însă este important de reținut că aceste două tipuri de hernii se întâmplă să apară din cauze diferite.

Hernia inghinală la bebeluși

Pe măsură ce bebelușul de sex masculin se dezvoltă în uter, testiculele coboară în abdomen și apoi coboară și mai mult, în scrot, într-o zona numită canal inghinal.

La scurt timp după ce bebelușul se naște, canalul inghinal se închide, împiedicând testiculele să se întoarcă în abdomen. Dacă această zona, însă, nu se închide complet, o zona din intestin poate pătrunde în canalul inghinal prin zona slăbită a peretelui abdominal inferior, cauzând o hernie.

Chiar dacă fetițele nu au testicule, ele au un canal inghinal, așa că și în cazul lor se poate dezvoltă o hernie în această zona. Herniile inghinale nu apar atât de des la fetițe pe cât apar în rândul băiețeilor.

Hernia ombilicală la bebeluși și copii

În timpul sarcinii, când fătul se dezvoltă, există o mică deschizătura în mușchii abdominali, astfel încât cordonul ombilical să poată pătrunde, făcând legătură între organismul mamei și bebeluș.

După naștere, însă, deschizătura din mușchii peretelui abdominal se închide, pe măsură ce bebelușul crește. Uneori, acest mușchi nu se închid complet și este posibil să rămână o mică deschizătura în acea zona. O parte din intestin poate să pătrundă în deschizătura această dintre mușchii abdominali și poate duce la formarea herniei.

Factori de risc în hernia ombilicală și hernia inghinală

Experții subliniază că herniile apar mai des în cazul copiilor și bebelușilor care prezintă unul sau mai mulți factori de risc, precum cei de mai jos:

cei născuți prematur

cei care au un părinte sau un frate/o sora care a avut hernie în copilărie

cei cu fibroză chistică

bebelușii care au displazie de sold (provocată de dezvoltarea anormală a articulației soldului)

băiețeii cu testiculele necoborâte în scrot

cei cu malformații ale sistemului genito-urinar.

Herniile inghinale apar la copiii care au în familie antecedente de hernie inghinală, apar mai des la sugarii și copiii mici cu alte anomalii ale aparatului genito-urinar și apar mai des în zona inghinală dreapta decât în zona stânga, însă chiar și așa, reține că hernia inghinală poate să apară în ambele părți.

Herniile ombilicale apar mai des în cazul bebelușilor care s-au născut prematur.

Diagnosticarea herniei la bebeluși

Hernia poate fi diagnosticată în urmă examinării fizice, când micuțul este consultat de medicul pediatru. Copilul va fi examinat pentru a se determina dacă hernia poate fi sau nu împinsă înapoi în cavitatea abdominală. Medicul poate recomandă o radiografie abdominală sau o ecografie în zona afectată.

Tratamentul pentru hernia inghinală și hernia ombilicală la bebeluși și la copiii mici

Dacă este necesar, hernia ombilicală poate fi tratată printr-o intervenție chirurgicală, pentru a se împinge înapoi formațiunea și pentru a se întări zona slăbită din peretele abdominal. Operația poate fi recomandată dacă hernia este mare sau dacă nu a dispărut până la momentul în care copilul a împlinit 3 sau 4 ani. Părinții sunt sfătuiți să aștepte până când copilul ajunge la această vârstă.

Până la vârstă de 1 an, multe hernii ombilicale se vor închide de la sine, fără să fie necesară operația. Aproape toate herniile ombilicale se vor închide, fără operație, până la vârstă de 5 ani*.

Intervenția chirurgicală este necesară pentru a trata hernia inghinală și, în general, este bine că părinții să știe că această problema va trebui rezolvată pe cale chirurgicală cât mai curând după ce a fost descoperită, pentru că intestinul poate să se blocheze în canalul inghinal și pot să apară complicații.

În timpul operației, copilului i se va face o mică incizie în zona unde este hernia inghinală. Partea de intestin cu probleme este introdusă în cavitatea abdominală, mușchii sunt apoi cusuți, iar în unele cazuri, o mesa dintr-un material special este folosită pentru a întări zona unde se află mușchii "reparați" de medicul chirurg.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108