REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Hipogonadismul masculin: cauze, simptome, complicații

Hipogonadismul masculin: cauze, simptome, complicații

Replica API 14 octombrie 2020 | 00:00 1408

Hipogonadismul este o tulburare în care corpul bărbatului nu produce suficient testosteron (hormon care joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea băieților, în timpul pubertății) sau când organismul are un dezechilibru în ceea ce privește producția de spermatozoizi sau ambele (testosteron și spermatozoizi). Această producție insuficientă de testosteron afectează fertilitatea bărbatului.

Hipogonadismul este un termen medical folosit pentru a descrie activitatea scăzută a gonadelor (glandelor sexuale care produc gameți și secretă hormoni). Gonadele sau glandele sexuale (ovarele sau testiculele) produc hormoni (testosteron, estradiol, hormonul anti-Mullerian, progesteron, inhibina B, activina) și gameți (ovule sau spermatozoizi).

Hipogonadismul masculin este caracterizat de o deficiență în producția de testosteron, acesta fiind un hormon esențial pentru funcția sexuală, cea cognitivă, pentru funcționarea corpului și pentru dezvoltare, scrie doc.ro.

Valorile extrem de scăzute ale testosteronului pot duce la absența unor caracteristici sexuale, la infertilitate, la pierderea de masă musculară și la alte anomalii.

Cauze deficiență de testosteron

Există două tipuri de hipogonadism:

primar - acest tip de hipogonadism (cunoscut și că insuficientă testiculara primară) apare dintr-o problema din interiorul testiculelor;

secundar - acest tip de hipogonadism indică o problema în hipotalamus sau în glanda pituitară, părțile creierului care transmit semnale testiculelor, pentru a produce testosteron.

Oricare dintre aceste tipuri de hipogonadism masculin poate fi cauzat de o trăsătură moștenită (congenitală) sau de un eveniment care s-a produs mai târziu în viață bărbatului (un lucru dobândit), cum ar fi un traumatism sau o infecție.

Cauzele hipogonadismului masculin primar sunt:

Sindromul Klinefelter - o afecțiune care rezultă dintr-o anomalie congenitală a cromozomilor X și Y. Un bărbat are în mod normal un cromozom X și un cromozom Y. În cazul celor cu acest sindrom, doi sau mai mulți cromozomi X sunt prezenți, pe lângă acel unic cromozom Y.

Testiculele necoborate în scrot

Orhită (inflamația testiculului) cauzată de oreion - dacă infecția cu virusul urlian implică testiculele, pe lângă glandele salivare, iar această boală apare în adolescență sau la vârstă adultă, este posibil că testiculele să fie afectate pe termen lung.

Hemocromatoza - când există prea mult fier în sânge, acest lucru poate cauza insuficientă testiculara

Traumatisme la testicule - când testiculele dezvoltate normal sunt afectate sau lezate în urmă unui traumatism sau a unei lovituri, acest lucru poate cauza hipogonadism.

Tratamentul pentru cancer - chimioterapia sau radioterapia în cazul pacienților cu cancer poate interveni în producția normală de testosteron și de spermatozoizi. Efectele ambelor tratamente sunt temporare de cele mai multe ori, dar este posibil să se declanșeze infertilitatea permanentă.

Cauzele hipogonadismului masculin secundar sunt:

Sindromul Kallmann - o dezvoltare anormală a hipotalamusului poate cauza în acest mod hipogonadismul la bărbați

Afecțiunile glandei pituitare - o anomalie în glanda pituitară poate influență eliberarea hormonilor din glanda pituitară către testicule, afectând astfel producția normală de testosteron.

Afecțiunile inflamatorii - anumite boli inflamatorii care implică hipotalamusul și glanda pituitară pot afecta producția de testosteron.

HIV/SIDA - virusul HIV poate fi o cauza a nivelului scăzut de testosteron, afectând hipotalamusul, glanda pituitară și testiculele.

Unele medicamente - medicamentele opioide și unii hormoni pot afecta producția de testosteron

Obezitatea - când pacientul are un număr mare de kilograme, indiferent de vârstă, acest lucru poate fi asociat cu hipogonadismul.

Înaintarea în vârstă - Bărbații în vârstă, în general, au un nivel mai scăzut de testosteron în comparație cu tinerii.

Boli simultante - sistemul reproducător se poate "închide" temporar, din cauza unui stres de natură fizică, din cauza unei boli sau din cauza unei intervenții chirurgicale, cât și din cauza unui stres emoțional.

Simptome hipogonadismului masculin

Hipogonadismul poate debuta în timpul dezvoltării fătului, înainte de pubertate sau la vârstă adultă. Semnele și simptomele deficienței de testosteron depind de momentul în care se dezvoltă această tulburare.

La bărbații adulți, hipogonadismul poate afecta anumite caracteristici fizice masculine și poate influență în mod negativ funcția normală de reproducere. Semnele și simptomele pot fi: disfuncție erectilă, infertilitate, părul de pe corp și cel facial înregistrează o scădere (nu mai crește la fel de des), dezvoltarea țesutului mamar (ginecomastie), scăderea densității osoase (osteoporoză).

Când să mergi la un medic specialist

Dacă ai oricare dintre simptomele hipogonadismului masculin și mai ales dacă încerci (fără succes) să ai un copil, este important să mergi la medic sau la un endocrinolog ori un specialist pe probleme de infertilitate. Stabilirea cauzei hipogonadismului este un pas important, pentru a primi tratamentul corespunzător.

Complicații hipogonadism

Complicațiile hipogonadismului netratat diferă, în funcție de vârstă la care bărbatul dezvoltă prima dată afecțiunea. De pildă, la vârstă adultă, complicațiile pot fi: infertilitatea, disfuncția erectilă, apetitul sexual (libidoul) redus, oboseală, slăbiciune musculară sau pierderea masei musculare, ginecomastie, osteoporoză.

Este important să reținem că hipogonadismul masculin este caracterizat de niveluri de testosteron (în sânge) mai mici decât cele considerate normale. Deoarece testosteronul este necesar pentru producția de spermatozoizi, hipogonadismul poate duce și la infertilitate cauzată de azoospermia non-obstructiva - absența spermatozoizilor din lichidul seminal, în ciuda faptului că nu există niciun blocaj în ductele sau canalele care transporta spermatozoizii în afară testiculelor.

Nu uită că simptomele hipogonadismului masculin sunt adeseori subtile, iar afecțiunea este dificil de depistat. În general, hipogonadismul este subdiagnosticat. De aceea, dacă îți dorești să ai un copil împreună cu partenera ta, iar această nu reușește să rămână însărcinată, este important să mergeți la un medic specialist, care va poate confirmă dacă este vorba despre hipogonadism (niveluri scăzute ale testosteronului în sânge), lucru ce poate fi confirmat printr-un test de sânge. Apoi medicul îți poate recomandă un tratament pentru afecțiunea de care suferi, dacă se dovedește că este hipogonadism masculin.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108