rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 29 noiembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Hipotiroidismul congenital: simptome, cauze, tratament

Hipotiroidismul congenital este o pierdere parțială sau completă a funcției glandei tiroide (hipotiroidism) care afectează sugarii încă de la naștere (congenital), scrie Agerpres.

Sursă foto: Shutterstock

Bebelușii cu hipotiroidism congenital nu pot produce suficient hormon tiroidian pentru nevoile organismului lor.

Ce este glanda tiroidă

Glanda tiroidă este un țesut în formă de fluture aflat în partea inferioară a gâtului, chiar sub mărul lui Adam. Glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni: tiroxină (T4) și triiodotironină (T3).

Produce hormoni care conțin iod care joacă un rol important în reglarea creșterii, dezvoltării creierului și a ratei reacțiilor chimice din organism (metabolism). Persoanele cu hipotiroidism congenital au niveluri mai mici decât cele normale ale acestor hormoni importanți.

Ce este hipotiroidismul congenital

Hipotiroidismul congenital apare atunci când glanda tiroidă nu se dezvoltă sau funcționează corect.

În 80 până la 85% din cazuri, glanda tiroidă este absentă, subdezvoltată, adică redusă sever în dimensiune (hipoplazică) sau localizată anormal. Aceste cazuri sunt clasificate ca disgeneza tiroidiană.

În restul cazurilor, este prezentă o glandă tiroidă de dimensiuni normale sau mărită (gușă), dar producția de hormoni tiroidieni este scăzută sau absentă. Cele mai multe dintre aceste cazuri apar atunci când unul dintre câțiva pași ai procesului de sinteză a hormonilor este afectat; aceste cazuri sunt clasificate ca dishormonogeneză tiroidiană.

Simptome hipotiroidism congenital

Semnele și simptomele hipotiroidismului congenital apar din cauza deficitului de hormoni tiroidieni.

Majoritatea bebelușilor născuți cu hipotiroidism congenital arată complet normal și nu au simptome evidente. De aceea este atât de important screening-ul la naștere.

Hipotiroidismul congenital este, adesea, diagnosticat înainte ca bebelușul să prezinte semne clare ale afecțiunii.

Deși cei mici pot să nu prezinte caracteristici ale afecțiunii, unii bebeluși cu hipotiroidism congenital sunt mai puțin activi (oboseală, letargie) și dorm mai mult decât în mod normal (somn excesiv).

Alți bebeluși pot avea unele dintre următoarele caracteristici fie la naștere, fie în curs de dezvoltare lent în primele câteva luni de viață:

• dificultăți de hrănire, inclusiv nevoia de a fi trezit pentru hrănire și dificultăți de înghițire;

• trăsături faciale îngroșate;

• constipație;

• icter (aspect galben al pielii și al ochilor);

• piele palidă;

• tonus muscular slab (hipotonie);

• față cu aspect umflat;

• limbă neobișnuit de mare, groasă;

• pete moi, mari ale craniului;

• creștere osoasă anormală;

• plâns foarte puțin;

• strigăt răgușit;

• umflare în apropierea buricului (hernie ombilicală);

• umflarea pielii (mixedem);

• umflarea gâtului de la o glande tiroidă mărită (gușă);

• extremități reci;

• piele rece, uscată;

• statură mică sau creștere slabă.

Cauze hipotiroidism congenital

Hipotiroidismul congenital poate fi cauzat de o varietate de factori, dintre care doar unii sunt genetici.

Majoritatea cazurilor de hipotiroidism congenital sunt sporadice, ceea ce înseamnă că apar la persoane fără antecedente de tulburare în familia lor. Cauzele genetice reprezintă aproximativ 15% până la 20% din cazurile de hipotiroidism congenital.

Cea mai frecventă cauză la nivel mondial este lipsa de iod în dieta mamei și a copilului afectat. Iodul este esențial pentru producerea hormonilor tiroidieni.

Cauza celui mai frecvent tip de hipotiroidism congenital, disgeneza tiroidiană, este, de obicei, necunoscută. Studiile sugerează că 2% până la 5% din cazuri sunt moștenite.

Hipotiroidismul congenital poate apărea și ca parte a sindroamelor care afectează alte organe și țesuturi din organism. Aceste forme ale afecțiunii sunt descrise ca sindromice. Unele forme comune de hipotiroidism sindromic includ sindromul Pendred, sindromul Bamforth-Lazarus și sindromul creier-plămân-tiroidă.

Hipotiroidismul congenital la nou-născuți poate fi cauzat, în fapt, de:

• glandă tiroidă lipsă, slab formată sau anormal de mică;

• un defect genetic care afectează producția de hormoni tiroidieni;

• prea puțin iod în dieta mamei în timpul sarcinii – corpul nostru nu produce iod, trebuie să-l obținem din alimente. Iodul intră în alimente prin sol;

• iod radioactiv sau tratament antitiroidian pentru cancerul tiroidian în timpul sarcinii;

• utilizarea medicamentelor care perturbă producția de hormoni tiroidieni, cum ar fi medicamentele antitiroidiene, sulfonamidele sau litiul, în timpul sarcinii;

Prevalență hipotiroidism congenital

Hipotiroidismul congenital afectează aproximativ 1 din 2.000 până la 4.000 de nou-născuți.

Din motive care rămân neclare, hipotiroidismul congenital afectează de două ori mai multe femei decât bărbați.

Disgeneza este mai frecventă la fete decât la băieți, dar în caz de dishormonogeneză băieții și fetele sunt afectați în mod egal.

Diagnostic hipotiroidism congenital

Bebelușii din Statele Unite, Canada și multe alte țări sunt testați pentru hipotiroidism congenital ca parte a programului standard de screening pentru nou-născuți. O probă de sânge, obținută prin înțepare în călcâi, este recoltată la vârsta de 1-2 zile a bebelușului și este trimisă la laboratorul pentru a măsura nivelul de T4 (tiroxină) și TSH (hormon de stimulare a tiroidei).

Dacă nivelul de T4 este scăzut și TSH este crescut, rezultatele sugerează hipotiroidism congenital. Rezultatele testului de screening trebuie confirmate printr-un alt test de sânge, unul care se recoltează direct dintr-o venă, nu din călcâi.

Acest test va măsura, de asemenea, T4 (de regulă, T4 liber) și TSH. Dacă T4 liber este scăzut și TSH este crescut, se confirmă un diagnostic de hipotiroidism congenital.

Medicul poate recomanda, de asemenea, investigații imagistice, cum ar fi ecografia tiroidiană, pentru a identifica o cauză specifică a hipotiroidismului congenital.

Tratament hipotiroidism congenital

Tratamentul în caz de hipotiroidism congenital implică înlocuirea hormonului tiroidian care lipsește pentru a restabili nivelul hormonilor tiroidieni la normal.

Forma comună de hormon tiroidian, considerată cel mai bun tratament, se numește levotiroxină, care deși este sintetică, este identică cu tiroxina produsă de organismul uman.

În prezent, levotiroxina este disponibilă numai sub formă de tablete. Părinții ar trebui să zdrobească tableta în fiecare zi și apoi să se amestece o cantitate mică de lichid, fie lapte matern, fie apă sau formulă, aproximativ o linguriță. Tratamentul poate fi administrat bebelușului cu o linguriță sau utilizând un pipetă ori o seringă.

Levotiroxina nu trebuie amestecată cu o formulă de proteine din soia, deoarece proteina din soia leagă hormonii tiroidieni, reducând absorbția din intestin. De asemenea, formulele concentrate de fier pot interfera cu absorbția hormonului tiroidian.

Este extrem de important ca părinții să administreze hormoni tiroidieni zilnic pentru a menține nivelurile sangvine constante.

Odată ce bebelușii primesc medicamente pentru hormoni tiroidieni, vor trebui să li se efectueze analize de sânge la fiecare câteva luni. Aceste teste vor verifica dacă nivelurile lor de TSH și T4 sunt în limite normale.

Complicații hipotiroidism congenital

Dacă hipotiroidismul congenital nu este tratat rapid, poate duce la dizabilitate din punct de vedere intelectual și la creștere lentă. IQ-ul unui copil poate scădea mai multe puncte pentru fiecare câteva luni în care tratamentul este întârziat. Creșterea și rezistența oaselor pot fi, de asemenea, afectate.

Alte complicații ale hipotiroidismului congenital includ:

• mers anormal;

• spasticitatea musculară (muscultaură rigidă sau înțepenită);

• incapacitatea de a vorbi (mutism);

• comportament autist;

• probleme de vedere și auz;

• probleme de memorie și atenție.

Chiar și cu tratament, unii copii cu hipotiroidism congenital pot învăța mai lent decât alți copii de vârsta lor.

Prognostic hipotiroidism congenital

Prognosticul în privința hipotiroidismului congenital depinde de cât de repede este diagnosticată și tratată afecțiunea.

Dacă tratamentul pentru hipotiroidism congenital începe în primele două săptămâni după naștere, sugarii se dezvoltă, de obicei, normal.

Sugarii care nu sunt diagnosticați sau tratați în primele două-patru săptămâni după naștere, au un IQ mai scăzut și mai multe probleme de sănătate fizică decât cei care sunt tratați mai devreme.

Prevenire hipotiroidism congenital

Hipotiroidismul congenital este, de regulă, observat în țările în curs de dezvoltare, unde deficitul de iod este frecvent. Adulții pot preveni deficiența de iod, dacă își asigură doza zilnică recomandată de iod de 150 mg/zi.

O linguriță de sare iodată conține aproximativ 400 de mg de iod.

Deoarece o deficiență de iod în timpul sarcinii poate fi periculoasă pentru bebelușul în creștere, femeilor însărcinate li se recomandă să consume 220 de mg de iod zilnic.

Asociația Americană a Tiroidiei recomandă tuturor femeilor însărcinate sau care alăptează să ia vitamine prenatale care conțin cel puțin 150 de mg de iod în fiecare zi.

vineri, 26 noiembrie 2021179
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Adevărul despre starea lui Vârciu! Vești crunte: 'Toate analizele pe care le-am făcut...'
Comentarii
mai mult...Sănătate
29 noi 00:00SănătateObezitatea și gripa: ce impact are greutatea asupra perioadei în care suntem contagioși

Obezitatea nu afectează numai severitatea simptomelor prin care se manifestă gripa, ci și modul în care virusul se...155

29 noi 00:00SănătateSuplimente și vitamine eficiente în calmarea simptomelor de la menopauză160
29 noi 14:55SănătateCancerul ar putea fi detectat cu un simplu test de sânge279
29 noi 14:56SănătateConstrucția a trei spitale regionale din România: 'Este șocant, banii au fost virați din 2019'

Europarlamentarul Corina Creţu a declarat că acum, când se negociază programele operaţionale, o prioritate a...540

29 noi 14:57SănătateIată ce diferență face booster-ul în privința imunității naturale468
29 noi 14:59SănătateCoronavirus - Valul 5 bate la ușă: 'Este cronica unei nenorociri anunţate'434
29 noi 15:00SănătatePastila anti-COVID-19 de la Merck este eficientă, dar nu și pentru femeile însărcinate

Pastila anti-COVID-19 dezvoltată de grupul farmaceutic Merck este eficientă în tratarea persoanelor infectate cu noul...275

29 noi 15:01SănătateRisc extrem de ridicat ca varianta Omicron să se răspândească în Europa649
29 noi 15:02SănătateCoronavirus - Rafila: Românii care vin din sudul Africii vor sta în carantină!355
29 noi 15:04SănătateRafila, despre noua tulpină: „Va ajunge și în România, sigur“

Se știu foarte puține date despre tulpina nouă, descoperită în Africa de Sud, iar România ar putea emite...949

29 noi 15:05SănătateTulpina super-mutantă de coronavirus a primit numele Omicron682
29 noi 15:08SănătateAplicaţia care îţi spune ce conţine fiecare aliment cumpărat, lansată în România484
Vremea
11.7°10.5° - 11.7° luni, 29 noiembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 75%
Vânt: 8.06 m/s
Presiune: 997 milibari

Loto
6/49121731292748
5/4018373640326
joker3111171626
Horoscop
mai mult...SPSportRT
29 noi 23:59SportFotbal - Liga I: Universitatea Craiova - FCSB 2-3

FCSB a învins-o pe Universitatea Craiova cu scorul de 3-2 (2-1), duminică seara, în deplasare, într-un meci din...334

29 noi 23:53SportFotbal: Chelsea - Manchester United 1-1, în Premier League

...283

29 noi 23:54SportFotbal: Manchester City - West Ham 2-1, în Premier League

Manchester City este la egalitate de puncte cu liderul Chelsea după ce a învins-o cu 2-1 acasă pe West Ham United,...208

29 noi 23:54SportFotbal - Italia: AC Milan, învinsă cu 3-1 de acasă de Sassuolo

AC Milan a fost învinsă cu 3-1 de Sassuolo, pe San Siro, într-un meci din etapa a 14-a din Serie A, în care Vlad...360

Local
29 noi 23:42LocalCoronavirus: Polițiștii constănțeni au aplicat AMENZI în valoare de 26.500 de lei, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...327

29 noi 23:42LocalCoronavirus: Doar 554 de persoane, imunizate cu prima doză, în ultimele 24 de ore, la Constanța

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 68.342 de persoane...295

29 noi 23:42LocalÎncă 3 DECESE la Constanţa din cauza COVID-19

613

18 noi 11:12LocalCărți noi la Biblioteca ”Pontus Euxinus” Năvodari

Primăria Orașului Năvodari continuă să investească în educație și a achiziționat, și în acest an, noi...172

20 noi 00:00LocalCampania de colectare a deșeurilor electrice și electronice continuă, la Lumina

Primăria comunei Lumina, în parteneriat cu SC Eco Fire Sistems, continuă campania de colectare a deșeurilor...291

29 noi 22:33LocalHOȚII de BUTELII din CONSTANȚA au fost CONDAMNAȚI

Lucian Mocanu și Nicușor G. au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea a patru infracțiuni de furt calificat...406

29 noi 23:42LocalINCENDIU în apropierea municipiului Tulcea

Detașamentul de Pompieri Tulcea a fost solicitat, duminică, 28 decembrie a.c., în jurul orei 17:10, să intervină...260

29 noi 23:43LocalAproape 47.000 de persoane, imunizate în ultimele 24 de ore

Aproape 47.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate duminică de...260

29 noi 14:28LocalÎnceput de DECEMBRIE rece și VÂNT PUTERNIC, la mare!

1144

Politică
29 noi 20:23PoliticăNicolae Ciucă: Contextul crizei sanitare ne obligă să luăm măsuri

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul de Ziua Bucovinei, la 103 ani de la unirea Bucovinei cu Regatul României,...350

29 noi 20:22PoliticăRafila: Soluţia legislativă privind obligativitatea certificatului COVID la muncă ar trebui adoptată până la finele anului

Soluţia legislativă privind obligativitatea certificatului COVID la locul de muncă ar trebui adoptată până la...622

29 noi 20:22PoliticăRomânia aduce primii bani din PNRR: 15 miliarde de euro intră în țară

425

29 noi 20:24PoliticăBogdan Aurescu, ultimele date despre românii blocați în Africa de Sud

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunțat duminică, la Digi24, că în Africa Sud sunt 39 de cetățeni români...290

29 noi 20:24PoliticăAdrian Năstase, avertisment pentru PSD

Adrian Năstase le transmite, duminică, foștilor colegi din PSD un avertisment legat de provocările pe care le vor...656

29 noi 20:23PoliticăFostul principe Nicolae: Am fost ofertat de PSD și PNL

Fostul principe Nicolae a afirmat duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, referitor la o eventuală...423

29 noi 20:22PoliticăCoadă la depunerea demisiilor din PNL: o întreagă organizație pleacă din partid

Alianța cu PSD și faptul că Florin Cîțu este noul președinte al liberalilor provoacă haos în partid. Întreaga...961

29 noi 20:21PoliticăEmil Boc: „PSD-PNL sunt ca două echipe rivale care dau totul când joacă pentru națională“

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat vineri că noul guvern PSD-PNL-UDMR trebuie să ducă la capăt...490

29 noi 20:21PoliticăGheorghiță, despre noua variantă de coronavirus: Ne îngrijorează foarte mult potențialul impact

539

Interviuri
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....2965

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...1713

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

1414

10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...4793

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2241

27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO

Medicul Ionuț Cealera, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost prezent, vineri, 26 noiembrie,...2227

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1710

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

Cristian Cicu, directorul Gărzii de Coastă, a fost prezent în studioul Replica, miercuri, 27 octombrie. În cadrul...3411

27 oct 00:10InterviuriPrim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

3149

Monden
29 noi 00:00Monden'House of Gucci' şi Lady Gaga iau cu asalt cinematografele din Statele Unite

Los Angeles, 26 nov/ Agerpres/ - După debutul său strălucit în cinematografiei cu "A Star is Born" (2018), Lady Gaga...202

29 noi 00:00MondenStephen Sondheim, o legendă a musicalurilor americane, a murit la vârsta de 91 de ani

Compozitorul şi textierul Stephen Sondheim, considerat o legendă a musicalurilor de pe Broadway şi devenit celebru...149

29 noi 00:00MondenUn film despre efectele pandemiei de COVID-19, desemnat cel mai bun lungmetraj la 'Oscarurile Asiei' 2021

145

29 noi 00:00MondenNicole Cherry a născut o fetiță! Prima imagine cu micuța, din maternitate

Bucurie mare în familia cântăreței Nicole Cherry, după ce aceasta a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă....244

29 noi 00:00MondenChinurile Maiei Morgenstern după ce a jucat în Patimile lui Hristos: „Am fost agresată și scuipată“

Maia Morgenstern (59 de ani) a făcut dezvăluiri cutremurătoare pe tema Holocaustului, dar și despre agresiunile...312

29 noi 00:00MondenCântăreaţa Adele, pe primul loc atât în topul single-urilor, cât şi în topul albumelor din Marea Britanie

Cântăreaţa britanică Adele a realiza o performanţă rară, clasându-se simultan pe primul loc atât în topul...149

29 noi 19:25MondenFlorin Oprițescu a MURIT: Actorul avea doar 42 de ani

Florin Opriţescu, cel mai cunoscut actor român care juca în producţii spaniole, a murit. Actorul a murit în cursul...3663

29 noi 18:41MondenCorul Madrigal va susţine în Italia un concert dedicat Zilei Naţionale a României

Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, va susţine un Concert...194

29 noi 20:19MondenBryan Adams testat pozitiv pentru Covid-19, a doua oară într-o lună

390

Mapamond
29 noi 15:26MapamondObligativitatea purtării măştilor sanitare revine în Danemarca

Guvernul Danemarcei a reintrodus obligativitatea purtării măştilor sanitare începând de luni în contextul...250

29 noi 15:27MapamondFranța trece la măsuri extreme: Carantină pentru cei vaccinați

Oamenii care au intrat în contact cu persoane infectate cu Omicron vor sta în carantină chiar dacă sunt vaccinați,...579

29 noi 15:23MapamondPANICĂ în Europa! Probabilitate mare ca varianta OMICROM de Covid-19 să fie prezentă și în Germania

465

29 noi 19:25MapamondOmicron continuă să se răspândească în lume

Noua variantă de coronavirus Omicron a continuat să se răspândească în întreaga lume duminică, două cazuri...324

29 noi 15:25MapamondÎn fața tulpinii Omicron, Isrelul își închide granițele

Israelul a anunţat sâmbătă că va interzice intrarea tuturor străinilor în ţară şi va reintroduce tehnologia de...724

29 noi 15:24MapamondJoe Biden, avertizat de dr. Anthony Fauci: Varianta Omicron este posibil deja în SUA

Preşedintele american Joe Biden a fost informat despre cele mai recente evoluţii legate de noua variantă a...367

29 noi 15:20MapamondȚara în care 100% din populație a fost vaccinată antiCovid cu cel puțin o doză

Întreaga populaţie din Emiratele Arabe Unite care este eligibilă pentru vaccinare împotriva COVID-19 a primit "cel...532

29 noi 15:18MapamondOlanda: 61 de pasageri veniți din Africa de Sud suspectați că sunt infectați cu noua variantă Omicron

61 de persoane care au aterizat la Amsterdam cu două curse din Africa de Sud au fost testate pozitiv pentru Covid-19,...402

29 noi 15:17MapamondKosovo: Un bărbat înarmat a atacat un autobuz plin de elevi. Doi copii au murit

545

Sănătate
29 noi 15:00SănătatePastila anti-COVID-19 de la Merck este eficientă, dar nu și pentru femeile însărcinate

Pastila anti-COVID-19 dezvoltată de grupul farmaceutic Merck este eficientă în tratarea persoanelor infectate cu noul...275

29 noi 15:01SănătateRisc extrem de ridicat ca varianta Omicron să se răspândească în Europa

Riscul este "de la ridicat la foarte ridicat" ca noua variantă de COVID-19, numită Omicron şi detectată iniţial în...649

29 noi 15:02SănătateCoronavirus - Rafila: Românii care vin din sudul Africii vor sta în carantină!

355

29 noi 14:56SănătateConstrucția a trei spitale regionale din România: 'Este șocant, banii au fost virați din 2019'

Europarlamentarul Corina Creţu a declarat că acum, când se negociază programele operaţionale, o prioritate a...540

29 noi 14:57SănătateIată ce diferență face booster-ul în privința imunității naturale

Protecţia oferită de boosterul anti-COVID este mai mare decât „imunitatea naturală”, spun oamenii de ştiinţă...468

29 noi 14:59SănătateCoronavirus - Valul 5 bate la ușă: 'Este cronica unei nenorociri anunţate'

Medicul Mihai Craiu susţine că, în condiţiile în care numărul persoanelor care se vaccinează în România este...434

29 noi 15:04SănătateRafila, despre noua tulpină: „Va ajunge și în România, sigur“

Se știu foarte puține date despre tulpina nouă, descoperită în Africa de Sud, iar România ar putea emite...949

29 noi 15:05SănătateTulpina super-mutantă de coronavirus a primit numele Omicron

Experții OMS au decis vineri că noua variantă de coronavirus secvențiată de cercetătorii din Africa de Sud este o...682

29 noi 15:08SănătateAplicaţia care îţi spune ce conţine fiecare aliment cumpărat, lansată în România

484

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT