REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Ieșitul afară cu părul ud te poate îmbolnăvi?

Ieșitul afară cu părul ud te poate îmbolnăvi?

Virgil STOIAN 15 iulie 2023 | 00:00 514

Mama ta probabil te-a avertizat să nu ieși afară cu părul ud pentru că ți-ar face rău. Este aceasta doar o superstiție, sau ieșirea afară cu părul ud te poate îmbolnăvi? Bolile precum răceala sau gripa tind să crească în timpul iernii, dar realitatea este că nu există nicio legătură între părul ud și șansele tale de a te îmbolnăvi. Și, pentru evidență, vremea rece în sine nu te îmbolnăvește.

Iesitul afara cu parul ud te poate imbolnavi?

Ieșitul afară cu părul ud în frig

„Ieși afară cu părul ud și vei răci!” Aproape fiecare copil a auzit asta crescând, dar scuze tuturor mamelor și bunicilor pentru că au spus asta greșit. Pur și simplu, pur și simplu nu este adevărat. Nu te poți îmbolnăvi din simplul fapt că ieși afară cu părul ud, deoarece asta nu este un motiv pentru a răci.

Experții în sănătate afirmă că un microorganism, cum ar fi un virus sau un agent patogen, trebuie să fie implicat pentru a provoca infecția. Există, totuși, o logică în acel vechi avertisment de la mame?

Potrivit experților, temperaturile mai reci ale aerului sunt medii mai bune pentru ca virușii să circule prin aer. Acest lucru este valabil mai ales pentru rinovirus, care este cea mai frecventă cauză a răcelii comune.

Unele cercetări sugerează că lipsa expunerii la soare și nivelurile scăzute de vitamina D în timpul iernii joacă, de asemenea, un rol într-un sistem imunitar mai slab sau cel puțin o capacitate diminuată a sistemului imunitar de a răspunde la infecții.

Dacă părul ud nu este cauza, ce te îmbolnăvește?

Părul ud vă face să vă simțiți inconfortabil pe vreme mai rece, dar nu crește riscul de a contracta un virus. Germenii care provoacă infecții se răspândesc prin aer sau prin fluide corporale, cum ar fi sânge, mucus sau picături de apă pe care le expulzezi în timpul tusei sau strănutului.

De asemenea, puteți lua o infecție dacă atingeți o suprafață tare care are picături virale pe ea și apoi vă atingeți gura, ochii, nasul sau o rană mică.

De aceea, venirea în contact strâns cu o persoană bolnavă crește dramatic riscul de infecție. Germenii pătrund în organism prin gură, nas și dacă îți atingi fața după ce ai atins o suprafață infectată; nu intră în corp prin părul tău.

Dacă se întâmplă să vă îmbolnăviți după ce ați ieșit afară cu părul ud, probabil că ați contractat un virus. A fi în aer rece doar a făcut simptomele mai vizibile.

De ce oamenii încă mai cred acest vechi mit?

După cum s-a menționat anterior, temperaturile scăzute sunt medii mai bune pentru ca virușii precum rinovirusul să călătorească prin aer și să rămână în nas și gură.

Pe vremea rece, oamenii au tendința de a se aduna în interior, unde ventilația și circulația aerului nu sunt la fel de bune. Lipsa ventilației naturale cuplate cu contactul apropiat și încălzirea centrală creează un teren propice pentru microbi.

Motivul pentru acest lucru este că statul în apropierea celorlalți vă poate expune la picături de apă pe care le expulzează prin strănut sau tuse.

În plus, căldura artificială poate usca mucusul din căile nazale. De ce contează asta? Mucusul uscat scade capacitatea de a prinde microbii și de a lupta împotriva bolilor, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468