REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Îmbrânceli în Parlamentul de la Chișinău pe tema limbii române. Video

Îmbrânceli în Parlamentul de la Chișinău pe tema limbii române. Video

A.F. 4 martie 2023 | 00:00 761

Un proiect care prevede ca în toată legislația Republicii Moldova să se înlocuiască sintagma „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” a fost votat, joi, în Parlamentul de la Chișinău, într-un climat tensionat cu îmbrânceli și urlete, potrivit agora.md.

imbranceli in Parlamentul de la Chisinau pe tema limbii romane. Video

Inițiativa legislativă a fost susținută de deputații PAS, aceștia spunând că proiectul nu este o modificare a Constituție, „ci un proiect ordinar de implementare a hotărârilor Curții Constituționale”.

Ei spun că judecătorii constituționali moldovenni au decis pe 5 decembrie 2013 că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituția și face corp comun cu Legea Supremă. Cu alte cuvinte, sintagma „limba moldovenească” ar trebui să fie schimbată în „limba română”.

Deputații din Blocul Comuniștilor și a Socialiștilor care se opun inițiativei au intervenit la tribuna centrală și au încercat să oprească aprobarea proiectului, moment în care între cele două „tabere” s-a declanșat o dispută în care unii deputați s-au și îmbrâncit, citează stiripesurse.ro.

În final, cu votul a 56 de deputați PAS, proiectul a fost votat în prima lectură.

Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră” să se numescă „Sărbătoarea Națională „Limba română”.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa-i lasam in pace, sa faca ce vor. E mai bine sa nu ne intereseze. Avem la noi in tara multe de indreptat si de pus la locul lor. E mai bine sa nu ne intereseze ce fac moldovenii.
0
0
Ideea f.buna si corecta ,da momentul in timp al dezbaterii ,,foarte" bine ales...felicitari cozilor de topor de peste Prut.Frumos lucrat...
2
0
mie nu-mi convine,pana acum...stiam 2 limbi,romana si moldoveneasca,acum stiu doar una...huaaa sa moara toate guvernele din lume,traiasca tembelismul :)
1
0
Multi trogloditi retardati mai sunt in Republica Moldova !
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468