REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Începe reabilitarea totală a străzilor din Zona Peninsulară

Începe reabilitarea totală a străzilor din Zona Peninsulară

Replica API 30 martie 2013 | 00:00 129

Zonă fără trotuare şi cu terase la orice pas

Zonă fără trotuare şi cu terase la orice pas

Zona Peninsulară a fost cuprinsă de forfotă, întrucât vineri, 29 martie, au fost inaugurate lucrările de reamenajare a zonei Pietonale din Centrul Istoric al municipiului Constanţa. La eveniment a fost prezent primarul Constanţei, Radu Mazăre, care a ţinut să precizeze că s-a ţinut de cuvânt şi, după alegeri, şi nu a abandonat totul pentru o plecare în Madagascar. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea şi promovarea turismului. Mazăre a menţionat că va face presiuni şi asupra proprietarilor clădirilor pentru a le reabilita sau închiria. Rezultatul va fi unul mult aşteptat, cu o zonă fără trotuare, cu terase şi baruri la orice colţ, pe modelul Bucureştiului, Sibiului sau Braşovului.

Centrul Istoric al Constanţei se pregăteşte să devină o "bijuterie", aşa cum a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în scurt timp putând intra în concurenţă cu Bucureştiul, Braşovul sau Sibiul. Lucrările de reamenajare a zonei pietonale din Centrul Istoric al municipiului Constanţa au fost inaugurate de către primarul Constanţei în cursul zilei de vineri, 29 martie, şi se preconizează că zona va fi destinată exclusiv pietonilor, autoturismele neavând acces. Proiectul are valoarea de aproximativ 11 milioane de euro. "Astăzi (vineri - n.r.) începem cel de-al treilea proiect din zona Peninsulară, după chinuri de semnare a proiectului de finanţare şi chinuri cu licitaţii. Este un proiect extrem de important, în valoare de peste 11 milioane de euro. Prin acest proiect ne propunem să refacem toate străzile. Avem proiectul cu Piaţa Ovidiu, Faleza, prima bucată de şosea de coastă, avem parcul Carol I şi acum intrăm pe toate aceste străzi. În zona Peninsulară nu vom mai avea trotuare, ci va fi dalaj cu granit din proprietate în proprietate, de-a lungul străzii. Ne aşteptăm la investiţii masive în zona Peninsulară, nu doar din partea noastră, este o invitaţie şi către privaţi. Cât despre termenul de finalizare al lucrărilor, mie mi se pare foarte scurt, poate vom reuşi să obţinem o prelungire, din 2014, în 2015", a declarat Decebal Făgădău, viceprimarul Constanţei şi managerul proiectului de faţă. Despre situaţia clădirilor aflate în paragină în momentul de faţă, Radu Mazăre a spus că va presa proprietarii acestora să le reabiliteze sau să le închirieze. "Băgaţi de seamă că lucrările sunt inaugurate imediat după alegeri. Adică nu sunt numai promisiuni şi lucrări înainte de alegeri şi după aceea a pus palma în fund şi a plecat în Madagascar, ca să se sucească preşedintele. Sunt bani europeni şi vom reabilita integral toate străzile din zona Peninsulară. Este bine că nu am asfaltat zona Peninsulară când asfaltam oraşul. Aici, în momentul ăsta, se desfăşoară lucrări de Regia de Apă, se schimbă toate conductele. O să începem şi prima parte a şoselei de coastă, care mai înseamnă încă 11 milioane de euro, mai avem şi parcul de pe partea Portului, Cazinoul cu fonduri europene. Dacă nu mă asociez până începe lucrarea cu vreun partener, el este acum pe drumul de finanţare cu fonduri europene. Aştept să vină investitorii, deja preţurile clădirilor au crescut, ei au început să se mişte, însă, problema clădirilor de aici o va rezolva piaţa. Nu pot nici să fugăresc familii de bătrâni. Sunt clădiri care aparţin unor societăţi comerciale, unde vom face presiuni ca să le reabiliteze, dacă nu, le dăm amenzi până ajungem să mergem cu ei în instanţă, să le executăm", a spus Mazăre.

Care vor fi schimbările?

Concret, se urmăreşte realizarea unei structuri rutiere adaptate cu precădere la circulaţia pietonală, realizarea unui profil transversal cu elemente geometrice care să se încadreze în peisajul epocal al zonei, mobilarea zonei cu mobilier urban în stilul arhitectonic Art Nouveau, crearea de reţele pluviale şi iluminat public. Străzile din Centrul Istoric care vor intra în reabilitare sunt: Mircea cel Bătrân, bulevardul Tomis, strada Traian, Zona Judecătorie - Cercul Militar, strada Vasile Alecsandri, Aristide Karatzali, Vântului, Calatis, Marcus Aurelius, Sulmona, Dimitrie Cantemir, Petru Rareş, Vasile Canarache, Ovidiu, Nicolae Titulescu, Arhiepiscopiei, Dianei, Revoluţiei din 22 Decembrie din 1989, Remus Opreanu, Regina Elisabeta, Aleea Muzeului Ion Jalea. Reabilitarea constă în amenajarea zonei pietonale ocazional carosabilă cu beton asfaltic, în cazul bulevardului Regina Elisabeta, strada Mircea cel Bătrân (parţial), strada Remus Opreanu - tronson I (parţial) şi tronson II (parţial). Pentru restul străzilor zona pietonală se va amenaja cu pavaj din piatră naturală. Vor fi 219 stâlpi de iluminat, 15 scrumiere din fontă şi 52 de coşuri de gunoi, tot din fontă. Pe străzile reabilitate va fi realizată o reţea de canalizare pluvială.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108