REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Incredibil: Crâşma din comuna Independenţa funcţionează în sediul liceului

Incredibil: Crâşma din comuna Independenţa funcţionează în sediul liceului

Replica API 15 august 2012 | 00:00 370

Pe principiul că şcoala-i fudulie, băutura-i temelie

Pe principiul că şcoala-i fudulie, băutura-i temelie

Caz şocant în localitatea constănţeană Independenţa: un afacerist local, protejat al primarului, vinde băuturi alcoolice şi ţigări chiar în incinta liceului, ca la botul calului. Crâşma sătească, cu terasă pe marginea şanţului şi frigidere burduşite de bere, s-a deschis de circa un an de zile, atenţie, nu în curtea, ci fix în clădirea Liceului Tehnologic din comuna Independenţa. Ca la orice magazin rural, aici se vinde orice: de la dulciuri la pizza, cozonaci şi plăcinte, până la ţigări de contrabandă din Republica Moldova (comisarii care nu le vor găsi pe rafturi să se uite puţin sub tejghea) şi băuturi alcoolice, căci elevul epuizat de la atâta învăţat trebuie să tragă şi un gât de vodculiţă, o bericică şi o ţigară, nu-i aşa? "Este o situaţie nefirească, nu mi se pare normal aşa ceva. Şi legea interzice vânzarea băuturilor alcoolice în incintele unităţilor şcolare. Însă, această situaţie nu ţine de Inspectoratul Şcolar, aici trebuie să intervină poliţia, Consiliul Local, noi sesizăm organele abilitate, mai departe trebuie să se ocupe. Dar, repet, nu mi se pare normal ce se întâmplă acolo", a declarat, pentru "Replica", Răducu Popescu, şeful ISJ Constanţa, căruia i s-a adus la cunoştinţă cazul incredibil de la Independenţa.

Primarul comunei, Cristea Gâscan, are însă o viziune extrem de romantică asupra situaţiei şi a legii, în general, spunând că bodega din incinta liceului vinde trăscău... numai în vacanţă: "Copiii nu au cum să bea, vânzarea băuturilor alcoolice se face pe timp de vacanţă, de la 1 septembrie nu se va mai permite acest lucru, nu vor fi decât sucuri, pateuri, alimente. Am vrut să stau de vorbă şi cu proprietarul magazinului, însă nu este în localitate", ne-a declarat Cristea Gâscan. Localnicii ne-au spus însă altceva: cârciuma a funcţionat, bine mersi, şi în timpul şcolii. De fapt, ne întrebăm chiar dacă din speluncă se intră direct în vreo sală de cursuri sau poate la cancelaria liceului, dar directorul unităţii de învăţământ nu a fost de găsit pentru a ne oferi aceste detalii. Crâşma din clădirea Liceului Tehnologic din Independenţa aparţine SC Rednex SRL din satul Olteni. O ironie uluitoare a sorţii, nu ştim dacă intenţionată sau nu, face ca denumirea celebrei trupe Rednex să fie scrierea intenţionat greşită a cuvântului englezesc "rednecks", de la "redneck", termen de jargon care se referea, peiorativ, la ţăranii săraci şi needucaţi din sudul SUA, care poate fi tradus în prezent prin ţărănoi, neciopliţi, melteni etc. Patronul de la acest "Melteni SRL" este Dumitru Clinciu, născut pe 8 septembrie 1974, din satul Olteni, cunoscut drept un apropiat al primarului. Atât de apropiat încât omul este anunţat imediat ce calcă în comună vreo echipă de la Garda Financiară, poliţie, OPC sau ITM, astfel încât nu prea există instituţie de control din Constanţa care să ştie cum arată la interior crâşma din liceu, pentru că o găsesc mereu închisă. Rednex SRL a fost înfiinţată în 1995, are puncte de lucru în toate cele trei sate care alcătuiesc comuna Independenţa, domeniu de activitate comerţul cu amănuntul şi a declarat pentru anul 2011 un număr de 10 angajaţi, o cifră de afaceri de 683.883 şi pierderi de 29.112 lei.

Tatiana BELIUŢA, Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108