REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

ÎNTREPRINDEREA de METALE Rare de la VADU s-a RĂRIT de tot

ÎNTREPRINDEREA de METALE Rare de la VADU s-a RĂRIT de tot

Replica API 8 decembrie 2021 | 19:50 4084

Fosta Întreprindere de Metale Rare (ÎMR) de la Vadu a stârnit încă de la început interesul unor persoane suspuse, cu acces privilegiat la informaţii. Astfel, nu e deloc întâmplător că securistul Ştefan Crăciunescu se afla la conducerea unităţii din Grindul Chituc în momentul în care s-a făcut schimbul de regimuri politice în 1989. În anul 2000, Crăciunescu, care deținea funcția de director al ÎMR, a cumpărat cu 2 milioane de euro fosta firmă a Securităţii pe care o conducea, ştiind foarte sigur că nisipul de la Vadu merită această investiţie. Achiziția a făcut-o prin societatea lui, Prosidex Rom Srl. Astăzi, firma este falimentară, iar lichidatorul judiciar a anunțat vânzarea, prin licitație publică, secţia de preparare uscata 1 Vadu (Obiectiv Chituc).

În satul Vadu, judeţul Constanţa, în apropierea plajei, zace un colos de beton. Este tot ce-a mai rămas din Fosta Întreprindere de Metale Rare (IMR), din Grindul Chituc al Deltei Dunării, rebotezată Prosidex Rom SRL. Rebotezată după ce a fost cumpărată de un fost securist, Ștefan Crăciunescu, despre care astăzi nu se mai știe nimic. Uzina a fost construită la Vadu după ce geologii au descoperit că nisipurile din Delta Dunării sunt bogate în minereu de titan şi zirconiu, zona fiind împânzită de ofiţeri de Securitate.

Secţia de preparare uscată 1 Vadu, vândută la licitație

După 90, de uzina s-a ales praful. Întreprinderea de Metale Rare a fost reorganizată de trei ori. Mai întâi a deveni Centrală Industrială, apoi Regie Autonomă, iar în anul 1997 s-a transformat în actuala Companie Naţională a Uraniului. În acelaşi an, Guvernul a tăiat subvenţiile pentru minerit, iar uzina de la Vadu a fost separată şi trecută pe linie moartă. În anul 2000, o firmă din Constanţa a cumpărat uzina cu aproape două milioane de euro. Prosidex Rom Srl. a preluat clădirile şi o parte din utilaje. În anul 2012, firma a dat faliment, iar în timp uzina a fost demontate bucată cu bucată pentru fier. Hoţii au furat până şi firele din cupru de pe stâlpii de înaltă tensiune.

Astăzi, imobilizările corporale din Loturile 1-6 care compun secţia de preparare uscata 1 Vadu (Obiectiv Chituc) a fost scoasă la licitație publică de lichidatorul societății falimentare, la 70% din preţul prevăzut în raportul de evaluare. De altfel, nu este prima oară când activul este scos la vânzare, însă lichidatorul nu reușește să scape de el. Lichidatorul mai vine un imobil format din Staţie pompe Tașaul si Rezervor de apă Vadu la DC83, situat in zona Corbu Vadu, la preţul de 249.705.00 exclusiv TVA

Crăciunescu, fost ofițer al Securității

Ştefan Crăciunescu a fost ofiţer al Securităţii, structura care controla înainte de 1989 fosta Întreprindere de Metale Rare de la Vadu, comuna Corbu, parte a Grindului Chituc. Pentru că a fost vorba de la bun început de un proiect secret, nu s-a ştiut cu exactitate niciodată ce se exploata în nisipurile de la Vadu. E puţin probabil să fie vorba despre uraniu, cele mai sigure informaţii făcând referire la exploatarea de titan şi zirconiu, ambele indispensabile industriei nucleare din România.

În firma Prosidex Rom, care exploata metalele rare moştenite de la ÎMR, au fost cooptaţi, treptat, Narcis Cristian Stere, soţia securistului, Carmen Ştefănescu, Ioana Nedelcu, Justin Tambozi, , născut în Bulgaria şi fost senator PUNR de Călăraşi, dar şi Carmen Iuhas. Ulterior, aceștia s-au retras din firmă, Ștefănescu rămânând singurul asociat.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doresc telefon arhiva imr vadu constanta am lucrat acolo și am nevoie de ani de vechime și cartea de munca multumesc
0
0
pe asa ceva astea iau salariu...
2
0
stimata doamna te-ai uitat la stirile pro
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108