REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Invazia rusească: un fost premier al Moldovei şi un oligarh Lukoil au preluat terminalul GPL din Mangalia

Invazia rusească: un fost premier al Moldovei şi un oligarh Lukoil au preluat terminalul GPL din Mangalia

Replica API 10 iunie 2013 | 00:00 1957

Parteneri cu români controversaţi

Parteneri cu români controversaţi

Terminalul GPL din Mangalia, al treilea de acest gen din România, a fost preluat de către un consorţiu româno- rus, controlat de un oligarh moscovit din structurile de conducere a gigantului Lukoil. Tranzacţia a trecut aproape neobservată, deşi poate însemna instituirea unui nou pol de influenţă pe piaţa GPL în sud-estul Europei. De altfel, scopul declarat al noului patronat este transformarea Mangaliei într-un centru regional, care să deservească România, Bulgaria, Ungaria, Serbia şi Macedonia, cu gaze aduse din Rusia, Kazahstan şi Georgia. Vorbim aici despre Callatis Gas SRL din Mangalia, despre care Money Channel anunţa că a fost preluat, în urmă cu câteva zile, de către Grupul Art Holding. În fruntea businessului din Mangalia se află o serie de nume extrem de sonore în industria petrolieră, dar şi în politică. Art Holding BV este un off-shore olandez deţinut de Rishat Safin, unul dintre cei mai bogaţi oligarhi ruşi, director în cadrul colosului Lukoil, fondat, de altfel, de către familia Safin.

Potrivit publicaţiei elveţiene swissinfo.ch, Rishat Safin avea în 2008 o avere estimată la peste 400 milioane de euro, cu afaceri în industria zahărului şi imobiliare. Oligarhul a ajuns în atenţia elveţienilor după ce şi-a cumpărat o casă de 20 de milioane de euro pe malul lacului Geneva. În 2010, Rishat Safin inaugura în Rusia un lanţ de benzinării sub brandul Artoil, care avea să ajungă şi în România, în septembrie 2012, cu denumirea de Art Petrol Service SRL. Firma cu sediul în Bragadiru îl are ca unic asociat şi administrator pe Vladimir Dobrea, de 65 de ani, fondator al Lukoil în Republica Moldova şi România, dar şi fost primar al Chişinăului. Dobrea este cel care asigură managamentul Callatis Gas din Mangalia, firmă în care deţine şi 2,5% din părţile sociale, prin intermediul Art Petrol Service SRL. Oligarhul rus Safin, care are 14,16% din Callatis Gas, prin Art Holding BV, şi influentul basarabean Dobrea nu sunt însă singuri în afacerea cu GPL din sudul litoralului. Alături de ei se află şi Vasile Tarlev, fostul prim ministru comunist al Republicii Moldova, între 2005 şi 2008. Tarlev nu apare în documentele româneşti cu funcţii executive în Callatis Gas, dar a fost prezent la Mangalia, cu prilejul preluării companiei de către oligarhul rus Safin. Al doilea administrator al Callatis Gas este românul Teodor Dumitraşcu, de 61 de ani. Fost director al FPS, dar şi al Romaero Băneasa în anii '90, Dumitraşcu este o figură controversată, deşi foarte discretă a businessului românesc. Partener de afaceri cu celebrul Phillip Bloom, cel care a încercat de dată recentă preluarea CFR Marfă, Dumitraşcu ar fi fost artizanul unor afaceri cu armament derulate între statul român şi Mossad. În Callatis Gas, Dumitraşcu mai deţine, pe lângă funcţia de administrator, şi un pachet de 16,67%, conform deciziilor adoptate pe 21.01.2013 de către noul patronat al companiei din Mangalia. Un alt afacerist român controversat prezent în Callatis Gas este Mihai Bătrânu, care deţine 2,5%, respectiv 14,16% din societatea mangaliotă, prin intermediul Moldocor SA Piatra Neamţ şi Vidam Gaz SRL Ploieşti. Mihai Bătrânu a fost trimis în judecată în dosarul Necolaiciuc, după ce ar fi prejudiciat CFR cu circa 150 miliarde de lei vechi. Patronatul româno-moldovenesc-rus de la Callatis Gas este completat de constănţenii Stelian Fottu, Ion Mohai şi Anişor Saru, fiecare cu câte 16,67% din companie, care se aflau la şefia terminalului GPL şi până la sosirea oligarhilor ruşi. Potrivit noului manager Vladimir Dobrea, terminalul Callatis Gas a presupus o investiţie de 10 milioane de euro, are în prezent o capacitate de 4.000 metri cubi şi 26 de angajaţi. De asemenea, Artoil are deja 4 staţii GPL în România şi intenţionează să se extindă până la 100.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108