REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
16.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

INVESTIȚIE DIN SUFLET. „Sanatoriul Balnear Techirghiol va fi etalon pentru România!”

INVESTIȚIE DIN SUFLET. „Sanatoriul Balnear Techirghiol va fi etalon pentru România!”

Replica API 21 martie 2019 | 14:49 1636

Zafer este unul dintre cei 1400 de copii care, an de an, vin la Secția de Recuperare Neuro-psiho-motorie a Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol. Are 15 ani și vrea să meargă cât mai bine pentru a nu mai fi dependent de fotoliul rulant. Miercuri, 20 martie a.c., i-a întâmpinat cu un zâmbet larg pe oaspeții de seamă care au trecut pragul sălii de kinetoterapie unde făcea exerciții. Viceprim-ministrul Daniel Vasile Suciu și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, au fost printre vizitatorii ce au venit la Techirghiol cu o veste îmbucurătoare: demararea proiectului pentru refacerea, în întregime, a secției de copii și dotarea ei cu aparatură de ultimă generație, printre care și robotică medicală. El i-a primit cu un zâmbet larg, oaspeții au plecat cu ochii în lacrimi...

Sectorul de recuperare al sistemului medical românesc are multe lipsuri. De ani buni – prea mulți și o știu toți cei care au ajuns într-o instituție de recuperare medicală! – nu au fost realizate investiții serioase. S-a mai dat un var, s-a mai cârpit pe ici, pe colo, a mai fost achiziționat un aparat sau primit ca donație, dar o investiție serioasă, nu. A admis-o și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, cu ocazia prezenței la Techirghiol, în dimineața zilei de miercuri, 20 martie a.c..

Secția de Recuperare Neuro-psiho-motorie a Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol este unică la nivelul țării: este singura secție în care, pentru tratarea copiilor cu deficiențe, sunt folosiți factorii naturali, adică apa și nămolul de Techirghiol. Echipa medicală își face datoria cu suflet și pasiune, dar clădirile în care sunt tratați copiii speciali aveau nevoie de îmbunătățiri. E și normal, sunt clădiri construite în 1927 – 1945, care nu au avut parte de nicio reabilitare serioasă până în prezent. Drept urmare, o parte din clădiri au ajuns ruine.

Miercuri, 20 martie a.c., Sanatoriul Balnear Techirghiol a îmbrăcat haine de sărbătoare: într-o atmosferă festivă și în prezența oaspeților de seamă de la centru – vicepremierul Daniel Vasile Suciu, ministrul Sănătății Sorina Pintea, reprezentanți ai Companiei Naționale de Investiții, alături de prefectul județului Constanța, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, Cristina Schipor, directorul Direcției de Sănătate Publică Constanța, prof. dr. univ. Sorin Rugină, rectorul Universității „Ovidius” Constanța, dr. Cătălin Grasa, directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța etc – a fost anunțată demararea proiectului de reabilitare a Secției de Recuperare Neuro-psiho-motorie. Un proiect în valoare de aproape 27 de milioane de lei, finanțat de Compania Națională de Investiții, pentru realizarea căruia parcursul hârtiilor prin birocrația românească a durat mai bine de doi ani. Un proiect care va transforma complet secția de copii: o parte din clădiri vor fi demolate, altele vor fi reabilitate, va fi construită o bază de tratament nouă, cu trei bazine de dimensiuni diferite – de precizat că în prezent secția are un singur bazin, de dimensiuni reduse. Mai mult, pe lângă transformarea spațiului hotelier, proiectul presupune și dotarea cu aparatură de ultimă generație, inclusiv cu robotică medicală special realizată pentru tratarea deficiențelor copiilor.

„În primul rând, va fi reabilitat tot spațiul de cazare și construit un spațiu nou, deoarece cel existent este neîncăpător. Se vor recâștiga cele 80 de paturi care în prezent sunt închise temporar. Secția deține 180 de paturi, dar din lipsă de circuite medicale, noi am utilizat numai 100 de paturi.

Proiectul începe astăzi, va fi o perioadă pentru proiectare, apoi lucrările. În 18 luni, copiii trebuie să beneficieze de această bază de tratament modernă. Avem cereri foarte multe, numărul solicitărilor crește din an în an, constatăm că vin și copii din străinătate”, a afirmat Elena Roxana Almășan, managerul sanatoriului.

Atât vicepremierul Daniel Suciu, cât și ministrul Sănătății, Sorina Pintea s-au declarat legați sufletește de acest proiect. „Am urmărit prezentarea video și mi-a rămas în minte desenul de la final, realizat de un copil. Acest aspect îmi aduce aminte că nu este prima dată când sunt aici. Am mai venit, când aveam trei ani, cu părinții mei; țin minte că atunci m-am pierdut, de m-au căutat părinții o zi întreagă, cu Poliția. Cel mai frumos cadou pe care l-am primit de 8 martie a fost un desen de la un copil cu o boală rară, semnat simplu, „pentru Sorina”. În astfel de momente înțelegem că merită să investim în sănătatea copiilor.

Bugetul Sănătății are o creștere semnificativă. Anul trecut au fost majorate salariile, dar medicii nu pot să lucreze dacă nu au și dotări. Astfel că anul acesta se vor face investiții în dotări. (...)În general, în sectorul de recuperare, atât pediatrică, dar și a adultului, încă avem multe de făcut. De aceea o parte dintre bani vor fi repartizați în sectorul de recuperare. Categoric se impunea investiția, pe zona de recuperare avem încă multe lipsuri, de aceea cu atât mai necesar era acest proiect. Se pretează și zona, și personalul. Acest sanatoriu va deveni sanatoriu etalon pentru România. Pentru că și Ministerul Sănătății are o serie de investiții în acest sanatoriu.

Valoarea investiției este de 27 milioane de lei, termenul de finalizare este 2020. Am convingerea că în 2020 vom tăia panglica la acest edificiu”, a afirmat ministrul Sănătății.

La rândul lui, viceprim-ministrul Daniel Suciu a subliniat: „Astăzi este un moment de bucurie! Sunt fericit că putem susţine acest proiect de suflet, al meu şi al colegilor din minister, pentru că nu este nimic mai important decât să investim în sănătate şi să contribuim la recuperarea cât mai rapidă a micilor pacienţi!”

„Este o investiție importantă pentru sectorul medical, mai ales în contextul în care vorbim de reabilitarea unei secții destinată tratării celor mici. Totodată, a fost semnat contractul de finanțare privind dezvoltarea infrastructurii de acces către Lacul Techirghiol. Mă bucur să văd că autoritățile de la București au răspuns pozitiv insistențelor mele și în sfârșit Constanța este pe lista deciziilor investiționale”, a afirmat și Marius Horia Țuțuianu, președintele CJC.

Oaspeții au vizitat secția, ocazie cu care au făcut cunoștință și cu câțiva dintre micuții beneficiari ai sanatoriului. Zafer este un adolescent de 15 ani. Vine de ani buni aici, se deplasează cu dificultate, spune că încă mai învață să meargă, dar nu se dă bătut. I-a întâmpinat pe vizitatori cu zâmbetul larg, a ținut neapărat să spună cât de mult apreciază echipa medicală și chiar a vrut să arate cât de bine poate să meargă. Sebi, coleg de terapie, are și el 15 ani. S-a înroșit când Sorina Pintea s-a așezat pe salteaua terapeutică, alături de el, pentru a-i vorbi de la același nivel. S-a fâstâcit când a fost întrebat de câți ani vine la sanatoriu, dar vicepremierul Daniel Suciu i-a venit în ajutor. Râde și bate din palme, încântat de atenția pe care o primește. Pe hol, mamele și bunicile îi așteaptă liniștite, așezate pe o canapea. „Suntem mame de copii speciali, trebuie să putem!”, îi răspunde una dintre ele ministrului Sănătății.

De pe margine, echipa medicală, o mână de oameni pricepuți și sufletiști privesc liniștiți. Pentru ei, acești copii sunt ca și ai lor. Se bucură că, în sfârșit, statul le acordă mai multă atenție și speră ca lucrurile să nu se oprească aici.

Anul acesta, Techirghiol marchează 120 de ani de balneologie românească, cu o vizibilă recunoaștere națională și internațională, ocupând de mai mulți ani primul loc printre stațiunile de profil din țară.

Florentina BOZÎNTAN

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, prezent la Techirghiol

Sorina Pintea: 'S-au făcut pași importanți pentru realizarea Spitalului Regional Constanța'

Începe reabilitarea Secţiei de Copii a Sanatoriului Techirghiol

REALITATE VIRTUALĂ și ROBOTICĂ MEDICALĂ pentru tratarea copiilor de la Sanatoriul Balnear Techirghiol

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Techirghiol 27 de strazi doar pietruite, fara canalizare, fara trotuare, 129 de case cu HAZNA.
3
1
Oare ministerul stie de practicile care se fac in sanatoriu?Suni la receptie,iti spun ca nu au locuri decat peste trei sau patru luni,daca mergi la unul dintre medicii din sanatoriu,iti spun clar ca se rezolva,zilnic se fac internari cu spagi cuprinse intre 200 si 300 de lei.Pana cand aceste practici?Menegerul cu sigura ta stie,este si el om,nu?
3
3
'Reati ai drak-ului de psd-ei penali! Ati nenorocit tara si pe noi toti si, acum va faceti si LEGI SPECIALE pentru TOTI HOTII stransi ciorchine in jurul lui DRACnea! Nu ne-ar fi mai bine in uniunea Ruso-belaruso, fara stat de drept, doar dai dreptul dupa ce furi din banul public. Ce lupta impotriva coruptei, libertate sa furi cat vrei . da todorel, tontonel, slugarel o lege croita pe masura lu dracnea si-a hotilor din jurul lui si, gata! Spalati, parfumati si cu bani luati! Prostii platesc furaciunile lor ca datorie publica! Ce zici tontonele, e bine asa?
2
1
Jegurile astea de politicieni pana acum au furat tot ce-au prins si acum inaite de alegeri umbla ca cainii maidanezi dupa voturi ca nu cumva sa piarda ciolanul.Votati in continuare la fel si o sa ne ia dracu pe toti.
2
1
Am fost si eu de doua ori. M-am simtit bine dupa pentru o perioada de vreo 2 ani, dupa trebuie sa revii. Nu am dat spaga, trebuie sa platesti intre 800-1500 lei, chiar daca esti asigurat. Cam scump, iar mancarea e de spital. Personalul isi face meseria
4
0
cind medicii de la acest sanatoriu nu mai primesc spaga si nici asistentele de la proceduri. niste jeguri. pleaca in fiecare zi cu sute de lei in buzunare.
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108