REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ioan Fetea (ACA): Nu ar fi normal să aibă loc o creştere a preţului la miere; românii nu sunt consumatori de miere

Ioan Fetea (ACA): Nu ar fi normal să aibă loc o creştere a preţului la miere; românii nu sunt consumatori de miere

Replica API 15 septembrie 2018 | 00:00 241

Preţul mierii nu ar trebui să crească în această perioadă, întrucât, pe de o parte, românii nu consumă acest produs, iar pe de altă parte se aduce miere în amestec din import, mult mai ieftină decât cea autohtonă, susţine preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, scrie Agerpres.

"Problema este că în România nu se consumă miere. Românii nu sunt consumatori de miere. Din păcate, suntem codaşi în Europa, cu un consum de 550 - 600 grame şi exportăm aproape o jumătate din producţia românească. Nu ar fi normal să aibă loc o creştere a preţului la miere, pentru că azi, în România, nu mai găsim la raft miere decât în amestec. Se aduce miere ieftină, chiar cu 30%, faţă de cea pe care o achiziţionăm noi de la apicultori, dar mai slabă calitativ", a declarat, vineri, preşedintele ACA, la Târgul Naţional al Mierii.

Potrivit acestuia, prin cupajarea mierii pierd consumatorii români, astfel că Fetea îi îndeamnă să cumpere direct de la apicultori sau direct de la magazinele asociaţiei, pentru că "noi nu facem niciun fel de cupajare".

"Vreau să informez apicultorii şi consumatorii că există în dezbatere în Parlamentul României Legea apiculturii, în care am solicitat să nu se mai facă această cupajare, dar nu e posibil, pentru că directiva europeană permite acest lucru. Am solicitat însă obligativitatea de a trece pe etichetă ţara de provenienţă a mierii şi procentul de amestec, astfel încât consumatorul să aleagă el ceea ce doreşte să consume", a precizat Fetea.

El a subliniat că numai prin analize specializate se poate cunoaşte cu exactitate dacă mierea de pe rafturile magazinelor este curată, iar orice alte verificări empirice nu pot confirma valoarea nutritivă şi calitatea mierii.

"Sigur, observ pe raft la magazine miere de salcâm, jumătate cristalizată, jumătate nu. Aceea nu este miere curată, pentru că, atunci când începe un proces de cristalizare, el se face uniform în toată masa produsului. În rest, prin acele verificări cu bula sau prin alte metode, nu este sigur că mierea e certificată şi s-ar putea să se găsească antibiotice sau alte ingrediente. Din acest punct de vedere, eu mă delimitez de astfel de metode empirice de a cataloga valoarea produsului. Deci, buletinul de analize rămâne...", a precizat Fetea.

În ceea ce priveşte verificarea mierii aduse din import, şeful ACA a explicat că legislaţia nu impune controlul decât pentru 5% din cantităţile care vin din afară şi nu există nicio bază logistică în fiecare vamă pentru fiecare lot.

"Pentru ceea ce intră din afară, nu avem o bază logistică în fiecare vamă ca să se facă control la fiecare lot şi este greu de verificat. Găsim nu numai antibiotice în mierea de import, ci şi alte ingrediente care scad calitatea produsului", a adăugat Fetea.

Producţia totală de miere din acest este an se ridică la 17.000 - 18.000 de tone, fiind uşor mai bună decât cea a anului trecut. Mierea de salcâm este cea care a salvat sectorul în 2018, a mai spus preşedintele ACA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108