REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ion Mişcoci, noul şef al Poştei Constanţa: Compania a fost devalizată de foştii manageri ai PDL

Ion Mişcoci, noul şef al Poştei Constanţa: Compania a fost devalizată de foştii manageri ai PDL

Replica API 11 octombrie 2012 | 00:00 685

"Sunt apolitic. Dar, ca fiecare dintre noi, avem simpatii şi antipatii"

"Sunt apolitic. Dar, ca fiecare dintre noi, avem simpatii şi antipatii"

Poşta Constanţa are, de la 1 octombrie, un alt director după ce, la nivel naţional, Direcţiile Regionale au devenit Centre Operaţionale. Numele lui este Ion Mişcoci şi o înlocuieşte pe Ana Maria Antonescu, care a fost interimar, preţ de câteva luni, după ce Alexandru Maxim şi-a făcut bagajele şi a părăsit instituţia. Mişcoci a obţinut postul printr-un concurs. El are o experienţă în domeniu de peste 20 de ani şi este hotărât să schimbe imaginea companiei, cel puţin la nivelul judeţului, după ce foştul şef Alexandru Maxim, spune el, a "devalizat" Oficiul Judeţean. Cu ce gânduri s-a instalat pe fotoliul de şef, ce proiecte are şi ce strategii vrea să urmeze pentru a redresa Oficiul, ne spune chiar el, într-un interviu.

Reporter: Domnule Mişcoci, spuneţi-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră. Ce experienţă aveţi, cum aţi ajuns şef al OJP Constanţa şi de ce aţi ales să preluaţi conducerea Companiei, la nivelul judeţului Constanţa, când, se ştie, situaţia financiară este una critică?

Ion Mişcoci: Am experienţă în spate de 23 de ani. Am fost şef de centru regional pe servicii financiare şi am răspuns de şase judeţe. Înainte de asta am fost: şeful Trezoreriei la Direcţia Regională de Poştă, şef de Serviciu la Prestaţii financiare şi convenţii, şef de exploatare şi şef la contracte convenţii. În aprilie 2012 am plecat, după o perioadă în care am fost 6 luni în şomaj tehnic. Am auzit că se susţine un concurs şi m-am prezentat la post. L-am câştigat. M-am întors în sistem, pentru că-mi place şi pentru că sunt sigur că va fi mai bine, că pot să schimb ceva.

Rep.: În perioada de o săptămână, de când sunteţi director, cu ce probleme v-aţi confruntat?

I.M.: De o săptămână nu ştiu în ce parte să mă duc mai repede. Săptămâna trecută, am avut la Constanţa, Eforie Sud şi Medgidia, întâlnire cu diriginţii, şi am vizitat 11 agenţii. Eu vin la serviciu 6 dimineaţa şi plec la 10 seara. Momentan, sunt probleme cu spaţii cu dotările, care, sper, în urma sporului de capital, de 20% adus companiei, se vor rezolva. Din intervenţiile ministrului Comunicaţiilor, Dan Nica, până la finele anului, se va finaliza procesul de privatizare. Firma câştigătoare KPMG a semnat, pe 27 septembrie, contractul de consultanţă în vederea privatizării. Dacă acel aport va veni, lucrurile vor intra pe un făgaş pozitiv. Până în 2009 s-au făcut investiţii foarte bune. Problema este că a intervenit acel manager fabulos, iar lucrurile s-au dus în jos. Managerul care a fost, nu avea legătura nici cu poşta, nici cu funcţia de manager.

Rep.: Cum s-a ajuns la concluzia că a fost un dezastru?

I.M.: Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a comandat un audit în iulie, iar constatările au fost predate organelor de cercetare. În urma acestui audit a spus că Poşta a fost devalizată cu peste 100 milioane euro. În fruntea topului sunt judeţele Constanţa şi Iaşi. La Constanţa nu pot să cuantific suma, dar pot să vă dau detalii. De exemplu: Centrul Regional de Tranzit, spaţiu al companiei, situat lângă Gara CFR. Spaţiul a fost lăsat gol şi în schimb a fost închiriat un alt spaţiu, pe Interioară, mutând centrul, unde OJP plătea lunar 50.000 lei, adică 6 miliarde de lei vechi anual. Asta s-a întâmplat în intervalul 2010-2012. Un alt exemplu: deratizare făcută într-o perioadă în care se disponibiliza personal. S-au trimis, pur şi simplu, pliculeţele cu soluţii de deratizare la subunităţile poştale, ca să arunce angajaţii pe acolo. Dacă vă vine să credeţi!

Rep.: Ce strategii aveţi pentru a schimba situaţia Poştei, la nivelul judeţului?

I.M.: Situaţia este delicată din urma acestui managemant din ultimii trei ani. În primul rând vreau să consolidez relaţiile de muncă, vreau să asigur un confort al salariatului de a munci în condiţii astfel încât să dea rezultate maxime. O altă problemă este că anumiţi clienţi i-am pierdut. Avem o strategie de atragere de noi clienţi. Am dispus fiecărui diriginte să fie un adevărat manager al Oficiului. Are obligaţia să atragă agenţii economici. Trebuie să ştie ce agent economic nu este clientul poştei şi să spună, într-o zi, câţi a vizitat, ce ofertă i-a făcut pentru a deveni parteneri. De trei ani de zile, compania este pe pierdere şi asta impune tot felul de măsuri astfel încât să acoperim ce s-a făcut rău până acum. Măsuri cum ar fi: creşterea venitului, atragerea de noi clienţi şi recâştigarea celor vechi.

Rep.: Vor exista restructurări?

I.M.: În 2012, directorul general Smeianu a afirmat că nu se va da nici un salariat afară. Noi suntem aici pentru a munci pentru ei, să aibă un loc de muncă. Nici un salariat nu va părăsi Poşta Română, în 2012. Angajaţii să stea liniştiţi în ceea ce priveşte locul de muncă, dar să depună toate eforturile să putem redresa compania în termen cât mai scurt, pentru că ea a fost devalizată de foştii manageri de la PDL. Au făcut contracte nejustificate.

Rep.: Această privatizare va duce şi la creşterea salariilor?

I.M.: Nu ştiu dacă această privatizare va duce şi la mărire de salarii. Vor apărea indicatori economici, indicatori de performanţă, ca-n orice societate comercială, şi, dacă există aceşti indicători, există şi un alt stimulent material.

Rep.: Ce alte schimbări vor avea loc la nivelul companiei?

I.M.: Compania intenţionează să introducă noi servicii: servicii financiare bancare, servicii de curierat rapid şi servicii online. Vor să facă investiţii în zona de suport, adică: sisteme informatice şi comunicare, centre de sortaţii şi pregătire profesională, adică cursuri pentru angajaţi, vom intra pe piaţa de asigurări. Toate astea se vor întâmpla în maxim şase luni. Trebuie să prindem trenul. Afectarea imaginii a avut efecte negative. Mulţi ne percepeau hoţi, ceea ce nu este adevărat. Vrem să venim, să astupăm ce a fost rău, şi să venim cu un plus de valoare.

Rep.: Faceţi parte din vreun partid, sau simpatizaţi vreunul anume? Nu vă place PDL, dar USL?

I.M.: Sunt apolitic. Dar, ca fiecare dintre noi, avem simpatii şi antipatii. Sunt simpatizant al celor care fac treabă, nu al celor care fură. Nu pot să ţin cu PDL niciodată. Eu sunt un om înrăit împotriva acestor persoane care au nenorocit şi devalizat instituţiile de stat. La Poştă, ei au devalizat. Poşta a mai avut conducere politică şi nu s-a întâmplat aşa ceva. Ce conducere a mai fost care să aducă compania în halul ăsta?!

Rep.: Va răspunde fostul şef al OJP Constanţa pentru dezastrul de care îl acuzaţi?

I.M.: Nu ştiu ce se va întâmpla cu el. Asta vor hotărî organele de cercetare. Ştiu că s-au prezentat materialele necesare. Eu sper că se vor lua măsuri împotriva tuturor care au greşit.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108