REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Iordache, la un pas de a pierde banii pentru groapa de gunoi din Medgidia

Iordache, la un pas de a pierde banii pentru groapa de gunoi din Medgidia

Replica API 1 decembrie 2011 | 00:00 111

Spaniolii cu firma de salubrizare s-au săturat de promisiunile primarului?

Spaniolii cu firma de salubrizare s-au săturat de promisiunile primarului?

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, s-a arătat deranjat de problema gropii de gunoi de la Medgidia la întrunirea cu primarii din judeţul Constanţa ce a avut loc marţea aceasta. Practic, acesta a tranşat problema cât se poate de româneşte, spunând că s-a săturat de această poveste şi că, dacă primarul Medgidiei, Marian Iordache, nu o lămureşte până la sfârşitul anului, Medgidia va pierde fondurile pentru groapa de gunoi în cauză. Iordache a încercat să dreagă un pic busuiocul, spunând că nu e motiv de panică. "Ministrul nu s-a supărat, ci doar are o informaţie eronată sau este dezinformat. El a spus că pierdem fondurile dacă nu intrăm în ADIM, ori noi suntem în ADIM. Documentaţia pentru licitaţie a fost trimisă conform procedurilor la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Galaţi însă a fost respinsă din raţiuni de ordin tehnic. Noi am contestat această decizie de respingere, motivând că raţiunile acelea erau eronate. Dacă se menţine acea decizie nu puetm să aşteptăm decât la mâna CJC-ului acea groapă de gunoi de la Tortomanu. Nu îşi doreşte nimeni să iasă din ADIM, asta ar însemna distrugerea acestei instituţii", a declarat Iordache pentru Replica de Constanţa. De cealaltă parte, consilierul local PDL, Dumitru Moinescu, cataloghează acest "tămbălău" ca fiind una dintre "multele prostii ale lui Iordache". "Ei n-au fost în 2003 când s-au purtat negocierile pentru aderarea la tratatul acela pentru gropile de gunoi de la Ministerul Mediului. Atunci au primit un termen pentru închiderea gropii existente, 31 decembrie 2006, pe care nu l-au respectat. Retragerea localităţii din ADIM, doar ca să ne încăpăţânăm, ar fi o prostie nejustificată din partea lui Iordache. N-are cum să o facă pe barba lui pentru că el n-are barbă. Este spân, ca spânul din poveste", a conchis Moinescu. Întrebat de termenul pentru închiderea actualei gropi, Iordache afirmă, oarecum senin: "n-a fost respectat, într-adevăr. Abia anul trecut au fost demarate lucrările. Pot să spun că acum arată aproape...ecologic!". Acesta a mai afirmat că banii pentru închiderea lucrărilor provin din "sponsorizări ale agenţilor economici din oraş, nicidecum de la buget".

În oraş au apărut rumori

Prin diverse cercuri, se vorbeşte despre compania cu acţionariat spaniol, GBI Serveis, adică cei care se ocupă de gunoiul Medgidiei, care s-ar fi plictisit de promisiunea lui Iordache privind realizarea noii gropi ecologice de la Medgidia şi de aceea i-au băgat sula în coaste primarului, care este silit să alerge acum după avize, contestaţii şi alte hârtiuţe. Unii dintre angajaţii ADIM au început deja să discute pe la colţuri că, în cazul în care Medgidia nu va mai avea groapa de gunoi, spaniolii vor pleca, deoarece nu le convine să plătească depozitarea deşeurilor la Costineşti, Ovidiu sau în altă parte şi nici transportul până acolo, deoarece aceste costuri se vor evidenţia şi în factura de gunoi, al cărui preţ pe metru cub va creşte. Din câte se pare, spaniolii mai au o problemă. Consiliul Concurenţei susţine că GBI Serveis nu are un contract pentru 49 de ani cu Medgidia, deoarece investiţia poate fi amortizată cu profit în 25 de ani, lucru care se poate transforma într-o amendă aplicată tot municipalităţii. Optimismul cu privire la sfârşitul anului şi vorbele ministrului se manifestă totuşi diferit. În timp ce Iordache spune că n-are cum să piardă banii pentru groapa de gunoi, Moinescu spune că, în loc de ninsoare, este posibil să crească munţi de gunoi.

Florin ILIESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108